Annonce
Aabenraa

Private vil flytte H.P. Hanssen-mindesmærke til Folkehjem

Henning Wollsen har sat gang i en indsamling, så monumentet for H.P. Hanssen kan blive flyttet til den nye Genforeningspark ved Folkehjem. Foto: Claus Thorsted
En gruppe borgere vil gerne have mindesmærket for H.P. Hanssen flyttet fra Genforeningshaven til den kommende Genforeningspark ved Folkehjem. Derfor har de sat gang i en indsamling.

AABENRAA: Alt tyder nu på, at monumentet Sønnen, der er rejst for at ære H.P. Hanssen, alligevel bliver flyttet til den nye genforeningspark foran Folkehjem.

En gruppe privatpersoner med Henning Wollsen i spidsen er nemlig gået i gang med at samle penge ind til en flytning.

Pladsen foran Folkehjem i Aabenraa er i fuld gang med at blive omdannet til en genforeningspark, som skal stå færdig i forbindelse med genforeningsjubilæet næste år.

Undervejs i planlægningen blev det klart, at en flytning af Sønnen fra Genforeningshaven til den nye genforeningspark ville blive en dyr omgang. Et sted mellem 80.000 og 100.000 kroner vil det koste, anslog forvaltningen.

Derfor besluttede kultur- og fritidsudvalget, at monumentet skulle blive stående i Genforeningshaven, hvor der også er skøjtebane og legeplads.

Men Hening Wollsen vil det anderledes, så han har taget kontakt til borgmester Thomas Andresen (V) og luftet planen om en indsamling blandt venner og bekendte.

- Jeg kan sige allerede nu, at størstedelen af beløbet er skaffet. Vi har også aftaler med firmaer, der gerne vil bidrage ved at udføre en del af arbejdet, fortæller han.

Annonce

Ansøgning til udvalg

  • Henning Wollsen har på vegne af en gruppe borgere, der gerne vil have H.P. Hanssen-monumentet flyttet, sendt en ansøgning til kultur- og fritidsudvalget, hvor de tilbyder at betale for flytningen, hvis udvalgets tidligere beslutning laves om.
  • Udvalgets begrundelse for at lade monumentet stå i Genforeningshaven var, at det var for dyrt at flytte.

Folkehjem er stedet

For Henning Wollsen er der ingen tvivl om, at mindemærket for H.P. Hanssen hører hjemme foran Folkehjem.

Det var nemlig her, den danske forkæmper for en genforening holdt sin berømte tale for sønderjyderne i november 1918, hvor han bekendtgjorde, at landsdelens fremtid skulle afgøres med en folkeafstemning.

- Rent historisk er Folkehjem jo et helt centralt sted for Genforeningen, hvorimod Genforeningshaven er blevet noget andet - det er en skøjtebane og en legeplads, siger Henning Wollsen.

- Vi har fået en flot aktivitetshave, der bliver brugt meget, og det er fint. Men ting ændrer sig med tiden, og nu må det være naturligt at samle alt vedgørende Genforeningen ved Folkehjem.

- Vi har oven i købet fundet en placering til monumentet, der gør, at H.P. Hanssens relief på soklen kan kigge hen på Folkehjem, tilføjer han.

Henning Wollsen har sammen med andre historisk interesserede oprettet en konto, hvor man kan bidrage til at få monumentet flyttet, og han har selv spyttet 1000 kroner i kassen.

Brødtekst

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Nolde nu med mundbind

Sydjylland For abonnenter

Trods udsigt til blodrødt regnsskabsår: Hotel Koldingfjord satster stort på opgradering af personalet

Annonce