Annonce
Aabenraa

Private vil flytte H.P. Hanssen-mindesmærke til Folkehjem

Henning Wollsen har sat gang i en indsamling, så monumentet for H.P. Hanssen kan blive flyttet til den nye Genforeningspark ved Folkehjem. Foto: Claus Thorsted
En gruppe borgere vil gerne have mindesmærket for H.P. Hanssen flyttet fra Genforeningshaven til den kommende Genforeningspark ved Folkehjem. Derfor har de sat gang i en indsamling.

AABENRAA: Alt tyder nu på, at monumentet Sønnen, der er rejst for at ære H.P. Hanssen, alligevel bliver flyttet til den nye genforeningspark foran Folkehjem.

En gruppe privatpersoner med Henning Wollsen i spidsen er nemlig gået i gang med at samle penge ind til en flytning.

Pladsen foran Folkehjem i Aabenraa er i fuld gang med at blive omdannet til en genforeningspark, som skal stå færdig i forbindelse med genforeningsjubilæet næste år.

Undervejs i planlægningen blev det klart, at en flytning af Sønnen fra Genforeningshaven til den nye genforeningspark ville blive en dyr omgang. Et sted mellem 80.000 og 100.000 kroner vil det koste, anslog forvaltningen.

Derfor besluttede kultur- og fritidsudvalget, at monumentet skulle blive stående i Genforeningshaven, hvor der også er skøjtebane og legeplads.

Men Hening Wollsen vil det anderledes, så han har taget kontakt til borgmester Thomas Andresen (V) og luftet planen om en indsamling blandt venner og bekendte.

- Jeg kan sige allerede nu, at størstedelen af beløbet er skaffet. Vi har også aftaler med firmaer, der gerne vil bidrage ved at udføre en del af arbejdet, fortæller han.

Annonce

Ansøgning til udvalg

  • Henning Wollsen har på vegne af en gruppe borgere, der gerne vil have H.P. Hanssen-monumentet flyttet, sendt en ansøgning til kultur- og fritidsudvalget, hvor de tilbyder at betale for flytningen, hvis udvalgets tidligere beslutning laves om.
  • Udvalgets begrundelse for at lade monumentet stå i Genforeningshaven var, at det var for dyrt at flytte.

Folkehjem er stedet

For Henning Wollsen er der ingen tvivl om, at mindemærket for H.P. Hanssen hører hjemme foran Folkehjem.

Det var nemlig her, den danske forkæmper for en genforening holdt sin berømte tale for sønderjyderne i november 1918, hvor han bekendtgjorde, at landsdelens fremtid skulle afgøres med en folkeafstemning.

- Rent historisk er Folkehjem jo et helt centralt sted for Genforeningen, hvorimod Genforeningshaven er blevet noget andet - det er en skøjtebane og en legeplads, siger Henning Wollsen.

- Vi har fået en flot aktivitetshave, der bliver brugt meget, og det er fint. Men ting ændrer sig med tiden, og nu må det være naturligt at samle alt vedgørende Genforeningen ved Folkehjem.

- Vi har oven i købet fundet en placering til monumentet, der gør, at H.P. Hanssens relief på soklen kan kigge hen på Folkehjem, tilføjer han.

Henning Wollsen har sammen med andre historisk interesserede oprettet en konto, hvor man kan bidrage til at få monumentet flyttet, og han har selv spyttet 1000 kroner i kassen.

Brødtekst

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Naturligvis har bro følger

Før etableringen af den faste forbindelse over Storebælt var den ingen ende på bekymringerne. Fisk, fugle og pattedyr ville blive truet, måtte man dengang forstå. Efter hensynet til samfundets interesser samt følgerne for flora og fauna blev holdt op mod hinanden, blev bro og togtunnel alligevel bygget. Som bekendt gik verden ikke under. Nu foreligger en rapport om de naturmæssige konsekvenser af en bro mellem Als og Fyn. Vurderingen blev udarbejdet i januar, men er først nu offentliggjort. Forklaringen på forsinkelsen er ukendt, men måske har Vejdirektoratet slet og ret skammet sig over konklusionens banalitet. Broen vil medføre uoprettelig påvirkning af natur og dyrelivet både i anlægs- og driftsfasen. Naturen vil blive påført skader, der ikke kan gøres om, vurderer specialisterne således. Og ja, det er givetvis korrekt. Sådanne konsekvenser ligger i anlægsarbejders natur. Selv en mindre cykelsti forandrer landskabet for bestandigt. Musereder bliver ødelagt, frøer fordrevet og regnormene kan ikke længere komme op. Men skulle man af den grund undlade at sikre børns liv og førlighed på skolevejen? Svaret giver vist sig selv. Naturligvis er sammenligningen sat på spidsen og konsekvenserne af et brobyggeri ulig større end følgerne af en cykelsti. Men der kan alligevel drages nogenlunde ens konklusioner. Fordele og ulemper skal afvejes. Vi skal passe på vores miljø – ikke mindst når der er tale om et sårbart område som farvandet mellem Als og Fyn. Vil byggeri og drift have katastrofale konsekvenser for naturen, må planerne opgives. Broen skal heller ikke etableres, hvis det ikke giver overordnet mening økonomisk og samfundsmæssigt. Til gengæld skal der bygges, hvis hensynet til vores fælles bedste taler for det, og der ikke er udsigt til virkelig alvorlige skader på omgivelserne. Vi må ikke ende samme sted, som vores naboer mod syd, hvor naturklager kan forsinke etableringen af vigtig infrastruktur i år eller nogle gange ligefrem årtier.

Team Esbjerg

Dagens gode nyhed: Esbjergs håndbolddronnning laver ny aftale - derfor forlænger Estavana Polman

Annonce