Annonce
Sydjylland

Private vil inddrive udenlandsk gæld for Skat

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er ikke begejstret for igen at lade private inkasoirmaer inddrive international skattegæld ind for den danske skattemyndighed.

Private firmaer vil gerne igen hjælpe den danske skattemyndighed med at inddrive gæld i udlandet, som de seneste år er eksploderet til over 75.000 udlandsskyldnere. Skatteministeren er skeptisk.

Danske inkassofirmaer vil gerne hjælpe Skat med at inddrive udenlandsk gæld, som de tidligere har gjort. Som JydskeVestkysten kunne afsløre før nytår er antallet af udenlandske skatteskyldnere steget eksplosivt til over 75.000 personer og virksomheder, samtidig med at inddrivelsen af den stigende milliardgæld er gået i stå.

- Vi har et internationalt netværk, som vi samarbejder med, som Skat ikke har, og det har Skat også erkendt, siger Jørgen René Byrholt, direktør i Købmandsstandens Inkasso Service.

Købmandsstandens Inkasso Service har i fire år til og med november 2013 stået for dele af inddrivelsen af gæld hos udlandsdanskere. Tidligere har andre også stået for opgaven, som har været i udbud. Siden november 2013 er der ikke nogen, der har stået for denne inddrivelse.

Jørgen René Byrholt ønsker at opdele udlandsdanskernes gæld i kompliceret og enkel, og hjælpe Skat med den del, der for ham er ligetil.

Minister er skeptisk

Også inkassofirmaet Nodeco er interesseret i opgaven, hvis tilbuddet kommer.

Interessen for den private inddrivelse af Skat i udlandet kommer i kølvandet på, at JydskeVestkysten har kunnet afsløre mellem jul og nytår, at der er massive problemer med inddrivelsen af gæld hos udlandsdanskere, og at den nærmest er gået i stå på grund af det fejlslagne it-system EFI, der blev lukket i november 2015.

I et svar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) får EFI en stor del af skylden, men ministeren mener heller ikke, at Skat har overblikket over gyldigheden af "en stor mængde gældsposter", og at de muligvis er forældede.

- Det betyder konkret, at disse gældsposter ikke lovligt kan inddrives, før der igen er skabt sikkerhed for, at de eksisterende gældsposter er gyldige, skriver skatteministeren i et svar til Folketingets skatteudvalg.

Indtil da er det ikke muligt at inddrive gælden, fordi Skat risikerer at inddrive forældet gæld. Ministeren mener endvidere, at det vil kræve en lovændring at lade private om opgaven.

Hos skattemedarbejdernes fagforening er formanden ikke begejstret for udsigten til, at private skal indrive udenlandsk gæld for Skat.

- Vi er overbeviste om, at opgaven varetages bedst af medarbejdere under Skatteministeriet, skriver Jørn Rise i en leder i Dansk Told og Skatteforbunds fagblad, hvor han i stedet efterlyser flere fogeder til at løse opgaven med inddrivelsen.

Annonce

Kort om Skat

75.490 udlandsdanskere har gæld til Skat. Det er en stigning på knap 17.000 personer siden 2013.


  • Kun hver tiende af udlandsdanskerne med gæld til Skat betaler af på gælden.

  • Sidste år havde Skats internationale inddrivelse frem til september kun forsøgt at inddrive gæld hos 19 danskere via udenlandske myndigheder

  • Det fejlslagne it-system, EFI, får skylden for de fleste problemer i Skat.

  • De ti største skyldnere skylder Skat knap en milliard til den danske skattemyndighed.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Esbjerg

Vinderprojekt for Museumspladsen møder modstand fra borgerlige byrådspartier

Annonce