Annonce
Erhverv

Problemer med sikkerhed: Stilladsarbejdere blev bedt om at stoppe arbejdet i Danmarksgade

Stilladset opstillet på hjørnet af Danmarksgade/Danmarksstræde efter Arbejdstilsynet har været forbi i slutningen af juni og udstedt strakspåbud. Ifølge ejendommens ejer samt hovedentreprenøren er der nu styr på sikkerheden. Foto: Henrik Juel Skovrider
Arbejdstilsynet var i slutningen af juni på besøg i Danmarksgade, hvor renoveringen af nummer 14 er i fuld gang. Syv sikkerhedspunkter var ikke i orden, og det resulterede i et strakspåbud. Det mundede ud i en halvsur smiley fra Arbejdstilsynet.

Fredericia: 3F blev kontaktet af en borger, der havde haft en oplevelse af, at de arbejdere, der gik på stilladset, der er stillet op ved ejendommen Danmarksgade 14/Danmarksstræde ’kastede rundt med tingene’.

Sådan forklarer Flemming Sejr Bernhard Rasmussen, gruppeformand for bygge- og levnedsmiddel i 3F.

- Jeg havde hørt, at det sikkerhedsmæssigt skulle gå vildt for sig, og da jeg var dernede, kunne jeg også konstatere, at der var forhold, der ikke var i orden. Det er klart, at jeg så er nødt til at arbejde ud fra det. Vi vil gerne understrege over for både borgere, virksomhedsejere og medarbejdere generelt, at 3F holder øje og er synlig, fortæller han.

Annonce
- Der manglende fodspark flere steder. Der var åbninger på stilladsdækket, hvor der var fare for nedstyrtning (...). Der var rod og uorden på stilladset. Der var risiko for nedfald af genstande fra stilladset til det underliggende terræn.

Uddrag fra Arbejdstilsynets tilsynsrapport

Rod og uorden

Der var blandt andet en sprogbarriere, der gjorde det svært for gruppeformanden at kommunikere med arbejderne fra United Workers Ivs, der har base i Fredericia.

Senere samme dag – 27. juni – kom Arbejdstilsynet på besøg, og det kunne konstatere, at syv punkter, der skal være i orden, for at sikkerheden er i top, ikke var tilfredsstillende. Derfor udstedte det et såkaldt strakspåbud og stoppede samtidig arbejdet på stilladset. Det måtte ikke genoptages, før forholdene var bragt i orden.

- Så vidt jeg er orienteret, skulle alting være bragt i orden, lyder det fra Peter Fløe, indehaver af Fløe Bolig Aps, der ejer ejendommen Danmarksgade 14, som der sidste år blev givet tilsagn til kunne blive facaderenoveret med støtte fra Bevaringsfonden.

Arbejdstilsynet konstaterede som nævnt syv punkter med konklusionen, at stilladset ikke er opstillet sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt. I rapporten, som Fredericia Dagblad har fået aktindsigt i, lyder det:

”Der manglende fodspark flere steder”. ”Der var åbninger på stilladsdækket, hvor der var fare for nedstyrtning”. ”Ganglinjen på stilladsdækkene var spærret flere steder”. ”Der var rod og uorden på stilladset”. ”Der var risiko for nedfald af genstande fra stilladset til det underliggende terræn”. ”Der kunne passere personer tæt under stilladset”. ”Der var adgang ind i bygningen under stilladset.”

Samarbejde består

Peter Fløe er træt af sagen og træt af, at sikkerhedsforholdene ikke har været i orden. De påpegede punkter fra Arbejdstilsynet, der omhandler selve stilladset, er sendt til hovedentreprenøren, Jensen Træ ApS, som så har sørget for at få den del udbedret.

- Der var intet at komme efter, hverken i forhold til løn eller arbejdsforhold. I alle vores kontrakter står der, at al lovgivning skal overholdes. Både hvad angår løn, arbejdsforhold og sikkerhed. Vi har selvfølgelig indskærpet, at det, der er skrevet under på i kontrakten, det skal overholdes, fortæller Peter Fløe.

Ifølge Peter Fløe får strakspåbuddet ikke betydning for samarbejdet med hovedentreprenøren.

"Rod og uorden på stilladsdæk". Sådan lyder det i beskrivelsen fra Arbejdstilsynets rapport fra 27. juni. En rapport, der er lavet efter et besøg på adressen, der mundede ud i et strakspåbud og en gul smiley til virksomheden, der havde arbejdere på stilladset. Foto: Arbejdstilsynet

Punkter udbedret

Indehaver af Jensen Træ ApS, Christian Jensen, oplyser til Fredericia Dagblad, at der er ryddet op og opsat plader.

- Alt er nu i den skønneste orden, slår han fast.

Det gør sig gældende både i forhold til de punkter, der direkte omhandlede stilladset og de punkter, der vedrørte forholdene på stilladset.

Det har ikke været muligt for Fredericia Dagblad at få en kommentar fra virksomhedsejeren bag United Workers Ivs. Virksomheden er nu registreret i Arbejdstilsynets smileyordning med en halvsur, gul smiley.

Der findes tre slags smileys: En grøn kronesmiley, en glad og grøn, en halvsur og gul samt en meget sur rød.

"Risiko for nedstyrtede genstande". Der er sten af en slags, der ligger tæt på kanten af stilladset. Nedenfor går Danmarksgade, hvor der dagligt færdes mange mennesker. Foto: Arbejdstilsynet
Annonce
Forsiden netop nu
112

Butikschef jagtede kødtyv på gaden

Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Annonce