Annonce
Billund

Problemet fik Remonda til at opfinde løsningen: Nu vil hun bekæmpe svindel i finansverdenen

Remonda Kirketerp-Møller glæder sig over at se, at Muinmos er ved at få sit eget liv.- Det handler ikke længere om mig, der sidder med noget skørt. Nu er det et selvstændigt produkt uafhængigt af mig. Det er dejligt, lyder det fra Remonda Kirketerp-Møller.
Remonda Kirketerp-Møller har udviklet software, der skal sætte en stoppe for kriminalitet og hvidvask i finanssektoren på tværs af landegrænser. Produktet er på vej ud i verden fra en gammel skole ved Billund, hvor hun sidder sammen med sine syv ansatte.

Billund: For andre lignede det et umuligt projekt. Dét, som nu 40-årige Remonda Kirketerp-Møller kastede sig over for syv år siden. Hun havde opsagt sin yderst lovende stilling ved Saxo Bank i København og siden forlod hun firmaet CFH Group, som hun var med til at starte op i en garage i København - i dag er det et globalt firma.

Hun startede forfra, helt alene, med en nøgle til et lillebitte, helt tomt kontor med blåt gulvtæppe og særdeles beskidte vinduer.

- Havde jeg ikke gjort det, ville jeg i dag have været CEO (adm. direktør, red) for en stor, international bank. Jeg elskede det, jeg lavede. Jeg havde været med i Saxo i 18 år, og det var helt fantastisk, fortæller Remonda Kirketerp-Møller i sin stue på Stilbjergvej ved Billund.

Her bor hun sammen med sin mand Anders og deres otteårige datter i en gammel skole, som de har renoveret. Herfra driver hun også sin virksomhed, Muinmos, der nu har syv medarbejdere i Billund, to i København og to i London og mange samarbejdspartnere.

Annonce

Muinmos

Firmaet Muinmos er grundlagt af Remonda Kirketerp-Møller, der har 20 år bag sig i den finansielle sektor. Hun bor nu ved Billund sammen med sin mand Anders, der arbejder ved Kirkbi og deres datter Rosaline, der går på Billunds Internationale Skole.

I løbet af det næste år regner hun med at ansætte op mod 30 nye medarbejdere indenfor IT og markedsføring.

Læs mere om hendes firma på hjemmesiden Muinmos.com.

Hvem fikser det?

Begyndelsen så helt anderledes ud og lovede ikke noget om, at hun ville ende, hvor hun er i dag, men hun måtte bare prøve dét af, der blinkede hende i øjnene. Dét, som blev årsagen til hele finanskrisen i 2008. Dét, som i mange år har været et kæmpeproblem i finansverdenen.

Remonda Kirketerp-Møller finder en artikel frem om Danske Banks tidligere topchef, Thomas Borgen, der netop er blevet sigtet i en sag om hvidvask i bankens estiske filial.

- Dengang gik der ikke en dag, hvor jeg ikke sagde til min mand: Hvem skal fikse det her problem? Hvorfor har nogle af de store firmaer ikke en løsning?

Det problem, som Remonda så, handler om de data, som finansverdenen skal indsamle om folk, der vil åbne en konto eller handle med for eksempel aktier eller valutaer. Det er nemlig bankernes ansvar, at alle love og regler bliver overholdt, og at den pågældende person eksempelvis rent faktisk har penge at handle for. Taber den pågældende person for eksempel på en handel, kan han nemlig gå tilbage til banken og sige, at der var ting, der ikke passede, og så hænger banken på handlen - og det er bare et forhold, som banken har ansvaret for.

- I finansverdenen har de informationer kunnet beskæftige rigtig mange advokater i flere uger - alligevel har det gang på gang vist sig ikke at være holdbart, og oplysninger, som ikke skulle være blevet godkendt, er blevet godkendt, forklarer Remonda Kirketerp-Møller.

Mennesker er mere risikable

Hun har således udviklet et softwareprogram med kunstig intelligens, der i løbet af få minutter kan gøre det samme arbejde som adskillige advokater. Programmet kan altså godkende enorme mængder af data og finde ud af om en kunde har rod i økonomien eller ej. Det kan sikre banker mod svindel.

- For 20 år siden handlede man som dansker i en dansk bank, men nu er markedet globalt, og som dansker kan man sagtens ringe til en amerikansk bank og købe amerikanske aktier, hvis de har den bedste pris. Det betyder, at man pludselig skal forholde sig til både danske og amerikanske regler, men her kan Muinmos hjælpe, og det opfylder endda det krav, der er om hurtighed i dag, forklarer Remonda Kirketerp-Møller, der ikke vil kommentere på sin egen intelligens i forbindelse med etableringen af programmet:

- Faktisk handler det om kreativitet, smiler hun - fuldt ud bevidst om, at hendes software kan gøre tusindvis af advokater arbejdsløse.

- Man kan godt spørge, om man kan stole på en maskine, men jeg vil sige, at det er langt mere risikabelt at have mennesker til at udføre denne opgave, siger Remonda Kirketerp-Møller, der i øjeblikket er i dialog med finanstilsynet både i Danmark og i andre lande. Muinmos er desuden blevet udnævnt til den såkaldte regulatoriske sandkasse af det engelske Finanstilsyn.

Remonda Kirketerp-Møller ved sit skrivebord i den gamle gymnastiksal. Ved hendes side står hundesengen til Simba. Der er hundekiks på bordet og en vis systematik i de mange sedler. Foto: Lise Nørgaard

Begyndelsen på et globalt firma

Hun mener, at der er behov for et bevidsthedsskifte og sammenligner med dengang i 1917, da bilerne kom på markedet.

- Da kunne man slet ikke forestille sig ikke at bruge heste. Det er lidt det samme med dette her, påpeger hun, der mener, at der er masser af andet arbejde til advokaterne.

- Det handler om de muligheder, der åbner sig - ikke om mistede jobs, konstaterer Remonda Kirketerp-Møller, der sammenligner den finansielle sektor med både sundhedsvæsenet og transportbranchen.

- Her er der sket en enorm udvikling. Man kan scanne for cancer og få et hurtigt svar, men i finansverdenen har det stort set stået stille, siger Remonda Kirketerp-Møller.

Hun lader sit firma vokse langsomt, men hun er ikke i tvivl. Bunden for et "nyt Lego" er lagt. Hun er klar til at gå globalt og regner med at ansætte cirka 30 medarbejdere i løbet af det næste år.

Men investorerne, medarbejderne og samarbejdspartnerne skal være de rigtige:

- Det her handler ikke om penge, men om at have de rigtige mennesker med.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Annonce