Annonce
Esbjerg

Produktionsskole gået konkurs: Rammer tre andre skoler

EFE er en selvejende institution under Undervisningsministeriet, og der går omkring 110 elever på skolen. Dem skal der nu findes andre studiepladser til. Foto: Martin Ravn

Skifteretten i Esbjerg afsagde fredag morgen konkursdekret over Esbjerg Forberedende Erhvervsskole, EFE. Det kan få alvorlige konsekvenser for produktionsskolerne i Vejen, Varde og Ribe, der alle har penge til gode hos den skandaleramte skole i Esbjerg.

Esbjerg: Chefen for Skifteretten i Esbjerg, Christian Notlevsen, afsagde fredag morgen konkursdekret over produktionsskolen i Esbjerg - Esbjerg Forberedende Erhvervsskole (EFE). Konkursen blev afsagt efter flere måneders økonomisk usikkerhed og blev en realitet efter flere forgæves forsøg fra bestyrelsen på at få akut krise-tilskud eller lån fra stat og kommune.

Nu risikerer konkursen at ramme flere andre produktionsskoler hårdt, for i Vejen, Varde og Ribe har man alle penge til gode i konkursboet. Ifølge avisens oplysninger drejer det sig samlet set om cirka én million kroner fordelt således, at produktionsskolen i Varde har i omegnen af 200.000 kroner i udestående med EFE, mens produktionsskolerne Lustrupholm i Ribe og Vejen Produktionsskole hver har cirka 400.000 kroner til gode.

De fire produktionsskoler i Esbjerg, Varde, Vejen og Ribe har indtil nu samarbejdet om at udbyde de såkaldte KUU-forløb for ikke-uddannelsesparate unge under 25 år. Skolen i Esbjerg har stået for at modtage og fordele statslige tilskud til de andre skoler - og det er disse tilskud, der ikke er blevet udbetalt.

Bestyrelsesformanden for EFE, Britta Bendix, bekræfter, at de andre produktionsskoler har omkring én million kroner til gode:

- Det er korrekt, at de udeståender er blevet skubbet foran os, og vi har meget gerne villet komme den gamle gæld til livs. Men det er også derfor, vi har sagt stop nu - der skulle være tilstrækkeligt med aktiver i konkursboet til, at alle kan få dækket deres krav, men det ville der ikke have været, hvis vi havde kørt videre en-to måneder mere. Så vidt jeg er orienteret, skal de andre produktionsskoler gøre krav i boet, siger Britta Bendix.

Største kreditor


  • I skifteretten var Britta Bendix (V), bestyrelsesformand og udpeget af Esbjerg Byråd, mødt op sammen med næstformand Lars Katzmann og skolens advokat, Dan B. Larsen, Dahl Advokatfirma. Advokat Corna Levin Munch fra advokatfirmaet Kirk Larsen og Ascanius blev beskikket som kurator.


  • Corna Levin Munch repræsenterer Nykredit, der er både bank og kreditforening for produktionsskolen og har henholdsvis 2,5 millioner kroner i udestående med skolen i form af træk på kassekreditten samt pant i ejendommen på Darumvej for 3,8 millioner kroner.


  • Ud over ejendommen på Darumvej 140 har skolen en bus, en ni-personers bus, to ladvogne og to personbiler, der tæller med i aktiverne. Tre er blevet solgt, og beløbet er blevet indsat i Nykredit Bank, oplyste formandskabet for EFE i retten.

Frustration

- Det er rigtig mange penge på en i forvejen trængt produktionsskole, så vi er naturligvis frustrerede over situationen, siger forstander på Varde Produktionsskole, Olaf Kristensen, der fredag ved middagstid havde indkaldt til et ekstraordinært bestyrelsesmøde på skolen i Varde for at drøfte situationen:

- Det får konsekvenser for vores likviditet. Vi er ikke lukningstruede, men det ville også være løgn at sige, at det ikke får konsekvenser for os.

Ifølge avisens oplysninger er man i Undervisningsministeriet lige nu i færd med at undersøge, om man kan sikre de andre skoler fra økonomiske tab. Det er dog endnu for tidligt at give garantier, så skolerne forbereder sig på det værste.

- Det er, sagt på godt jysk, træls, siger Bjarne Clement, leder af Lustrupholm Produktionsskole i Ribe.

Annonce

Møder fredag og mandag

Britta Bendix (V) og EFEs næstformand, Lars Katzmann, mødte op i Skifteretten fredag morgen og kunne oplyse, at medarbejderne og eleverne allerede var blevet meddelt, at skolen ikke er i stand til at udbetale løn og skoleydelse med udgangen af august.

Ifølge avisens oplysninger mødes medarbejderne mandag med en repræsentant fra Uddannelsesforbundets juridiske team for at diskutere muligheder for at få udbetalt løn og andre tilgodehavender.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Østerby-barnet fik kommunal toppost: Jørn Henriksen stopper efter 15 år som direktør for Børn & Kultur

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Sydjylland

Så skete det: Ingen kommuner er over kritisk corona-grænse - Se her, hvem der intet smittetryk har

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sydjylland

Få overblik over smitten, hvor du bor: Sådan er corona lige nu

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

Erhverv

Gennembrud for Legos 150 eksperter: Nu er der lavet en klods af brugte plastikflasker

Billund For abonnenter

Lokale blev beroliget: Lufthavnsdirektør ønsker sig vækst og bedre infrastruktur - men ikke en ekstra landingsbane

Sydjylland

Har skudt 157 dyr: Nu er alle vildsvin i Danmark døde

Annonce