Annonce
Danmark

Professor: Højere priser får fattige til at kvitte smøger

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix
Højere cigaretpriser er det eneste middel, vi har til at mindske social ulighed i sundhed, mener professor.

Regeringen har præsenteret en "næsten perfekt" pakke med forslag, som især har til formål at afholde unge fra at begynde at ryge. Største minus er, at prisen på en pakke cigaretter ikke er høj nok.

Det vurderer Charlotta Pisinger, professor i tobaksforebyggelse.

- Der er mange af elementerne i pakken, som er rigtig, rigtig positive, siger hun og peger på tiltag som neutrale cigaretpakker, der skal gemmes væk, og øget kontrol af salg af tobak til unge.

- Men jeg synes, at det er trist, når man har talt så meget om prisen på tobak i valgkampen, at man nu nøjes med 50 kroner. For prisen er det, der har den allerstørste betydning for unges rygning, siger Charlotta Pisinger.

Regeringen vil hæve prisen på en pakke cigaretter til 50 kroner. Prisstigningen skal ske ad to omgange, så prisen stiger med fem kroner i 2020, og i 2021 skal der lægges en femmer oveni.

Ifølge Charlotta Pisinger burde prisen lande på 80 kroner.

- Vi har evidens fra hele verden, der viser, at det er det, der har den største betydning, fordi unge er enormt prisfølsomme, siger hun.

Hun giver ikke meget for Socialdemokratiets argument om, at endnu højere priser på smøger vil have en social slagside.

- At øge prisen på tobak er det eneste middel, vi har til at mindske social ulighed i sundhed. Det er de unge og de fattige, der holder op. Og det er dem, der får flere penge mellem hænderne, siger Charlotta Pisinger.

Heller ikke direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker ser grund til at skåne samfundets socialt udsatte for prisstigninger på tobak.

Han mener, at udsatte grupper skal kompenseres på andre måder.

Kræftens Bekæmpelse ønsker i første omgang, at prisen på en pakke cigaretter hæves til 60 kroner. Efter en kortere årrække - eksempelvis fem år - skal prisen op på 90 kroner.

- Vi ved, at rygning i forvejen peger den socialt tunge ende nedad.

- Hvis alle holdt op med at ryge, ville det give en stor social gevinst, fordi de danskere, der oftest bliver ramt af tobaksrelaterede dødsfald, er dem med færrest ressourcer, siger Jesper Fisker.

Organisationen KFUM's Sociale Arbejde, der tilbyder hjælp og støtte til socialt udsatte, udbyder rygestopforløb. I den forbindelse har man fundet ud af, at de socialt udsatte gerne vil stoppe med at ryge.

- Vi havde 112 på rygestopforløb i 2018, og i år har vi haft 137, og det spreder sig som positive ringe i vandet, siger udviklingskonsulent i organisationen Malene Steen Simonsen.

Hun mener dog, at der er andre steder at sætte ind end prisen.

- Hvis man er storryger og socialt udsat, skal man nok finde cigaretter. Det er ikke prisen, der afgør, om man vil gå ned i antal.

- Vi synes, at man bør prøve at sætte ind med mere forebyggende arbejde og mere støtte i forhold til rygestopforløb, siger Malene Steen Simonsen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce