Annonce
Udland

Professor: Kun briterne selv kan løse kaotisk brexit

Storbritannien har serveretten til at finde en løsning på landets vej ud af EU. De 27 lande i EU kommer næppe til at rykke sig, vurderer EU-professor Marlene Wind.

EU kommer næppe til at åbne aftale med Storbritannien. Det vil svække EU-landene selv, påpeger professor.

Det er helt og holdent op til de britiske politikere at finde en løsning på landets vej ud af EU.

Det vurderer EU-professor Marlene Wind fra Københavns Universitet, efter at det britiske parlament tirsdag aften klart nedstemte den aftale, som EU og premierminister Theresa May blev enige om i slutningen af 2018.

- EU synes, at de har strakt sig så langt, som de kan. Aftalen har taget 1,5 år at forhandle på plads, men det er selvfølgelig klart, at vi har en ny situation nu, siger Marlene Wind.

Som det står nu, forlader briterne EU 29. marts uden en aftale med de 27 medlemslande. Der er dog en åbning for at forlænge den deadline.

- Hvis EU skal lade briterne blive i EU længere, så skal der være en klar indikation om, at briterne har et nyt forslag, siger Marlene Wind.

Det kunne ifølge Marlene Wind være en ny folkeafstemning, et parlamentsvalg eller enighed om en norsk løsning, hvor Storbritannien vil være en del af EU's marked uden at være medlem af unionen.

Hun forklarer, at EU ikke kan give Storbritannien en bedre aftale end den, der allerede er forhandlet på plads.

Selv om EU-landene ikke er interesseret i et brexit uden en aftale, kan landene ikke give andre vilkår, uden at det går ud over landene selv.

- Hvis man gør det, så ender vi i en situation, hvor man risikerer, at britiske virksomheder kan få bedre forhold til at handle, lavere miljøstandarder og mindre regulering, hvilket vil gøre dem mere konkurrencedygtige.

- Det er der ingen europæiske statsledere, der ønsker at udsætte deres egne virksomheder for. Man kan ikke begynde at give særregler for briterne. Det er dem, der vil ud af EU, siger Marlene Wind.

Hun spår, at den store uenighed i det britiske parlament kan ende med, at briterne bliver i EU.

- Jeg ville ikke blive overrasket, hvis alt det her kaos ender med, at brexit helt bliver aflyst, siger Marlene Wind.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce