Annonce
Indland

Professor med i klimaopråb: Vi skal presse på for handling

Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix
174 forskere, heriblandt dna-forsker Eske Willerslev, opfordrer til civil ulydighed for klimaets skyld.

174 forskere opfordrer i en erklæring i dagbladet Politiken fredag til civil ulydighed, når det gælder kampen for at redde klimaet.

En af medunderskriverne er professor og dna-forsker Eske Willerslev.

- Det her er en af de største udfordringer for mennesket i vores tid, og jeg synes ikke, det bliver taget alvorligt politisk, siger han til Ritzau.

- Det burde fylde ekstremt meget politisk og være det vigtigste punkt på dagsordenen allerede for flere år siden.

- Jeg synes ikke, der er blevet gjort nok, siger Eske Willerslev.

Det er baggrunden for, at han har skrevet under på erklæringen sammen med 173 andre danske forskere.

- Situationen kræver, at ansvarlige borgere i Danmark atter griber til ikkevoldelig civil ulydighed, lyder det i erklæringen.

Spørgsmål: Hvordan skal det praktiseres - opfordrer I til at bryde loven?

- Nej, det er ikke det, jeg lægger i det. Min opfordring er, at man ikke bare sætter sig på sin flade og regner med, at andre tager sig af det her.

- Som enkeltindivid skal man være med til at råbe politikerne op med demonstrationer og klimamarch. Det er nogle af de måder, man kan være med til at råbe op på, siger Eske Willerslev.

En af initiativtagerne til klimaopråbet, religionshistoriker Jens-André Herbener, ser en generalstrejke som et redskab til at råbe politikerne op.

- Det kan jeg fint skrive under på. Så længe man ikke skader nogen eller noget, siger Eske Willerslev.

Som dna-forsker rejser han selv meget rundt i verden og har blandt andet ledet ekspeditioner til Sibirien og Grønland.

Hvordan tager han selv ansvar for at gøre noget ved klimakrisen i sin hverdag?

- Man må starte med sig selv, det er en lære for os alle sammen.

- Og jeg er gået fra at være en person, der ikke tænkte i de baner, til at være en, der tænker over, hvor meget kød jeg spiser - ikke mindst presset af min kone.

- Jeg tænker også over, om jeg kunne tage toget i stedet for et fly, siger han.

Fredag er der klimastrejke i en række danske byer. Det er bevægelsen "FridaysForFuture", der står bag, og det foregår blandt andet i København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Lørdag deltager den svenske klimaaktivist Greta Thunberg, der har trukket overskrifter for sin skolestrejke for klimaet, i en klimamarch i København.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce