Annonce
Udland

Professor: Vestagers nye toppost kan være ganske stærk

Yves Herman/Reuters

Vestager står til at blive næstformand i EU-Kommissionen. Det kan blive en ganske stærk post, mener professor.

Selv om Margrethe Vestager ikke er blevet formand for EU-Kommissionen, så kan posten som næstformand også være magtfuld.

Det forklarer Derek Beach, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

- Det bliver den kommende kommissionsformand, som bestemmer, hvor vigtig den post er. Men ser vi tilbage, så er det en virkelig vigtig post, som man lavede for at kunne give ansvar til en person, som kan gå på tværs af de forskellige generaldirektorater.

- Så hvis den nye kommissionsformand har tænkt sig at køre med samme model, bliver det en ganske stærk post, som Margrethe Vestager kommer til at besidde, siger han.

Det er tirsdag aften, at stats- og regeringscheferne er blevet enige om, hvem de vil nominere til en række topposter i EU.

Der er peget på Ursula von der Leyen som ny kommissionsformand, og Margrethe Vestager står til at blive næstformand sammen med hollænderen Frans Timmermans.

Før de kan vide sig sikre på posterne, skal EU-Parlamentet dog godkende dem ved en afstemning. Det siger EU-traktaten.

Ursula von der Leyen, der har været Tysklands forsvarsminister, skal ifølge Derek Beach ses som en kompromisløsning.

For det var tyske Manfred Weber, som officielt blev valgt som kandidat for den største gruppe i EU-Parlamentet med meget overbevisende opbakning i november.

Men trods støtten i den borgerlige EPP-gruppe har EU-landenes stats- og regeringschefer aldrig været varm på idéen om Weber i topjobbet.

Derek Beach forklarer, at stats- og regeringscheferne nødigt vil have, at parlamentet får lov til at bestemme, hvem der får den magtfulde post som formand for EU-Kommissionen.

- Man vil gerne bryde den præcedens, som parlamentet har forsøgt at skabe. Så de har lavet lidt af et kompromis med parlamentet.

- De har godt nok valgt en tysk konservativ. Men til gengæld har de valgt en, de selv gerne ville have. Særligt vil statslederne gerne have en, som har ministererfaring. Det havde parlamentets kandidat Manfred Weber ikke. Og så hjælper det også, at det nu er en kvinde, siger professoren.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Julebal i Medius: Flere tilmeldte i år

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce