Annonce
Udland

Professor: Vi går et "sundere" EU-Parlament i møde

EP-valget blev et skelsættende brud med 40 års politik - men ikke til det værre ifølge Marlene Wind.

De foreløbige resultater af europaparlamentsvalget viser stor tilbagegang for parlamentets to største partigrupper, konservative EPP og socialdemokratiske S&D.

Det er ifølge EU-professor Marlene Wind "skelsættende", da den liberale gruppe Alde samtidig ser ud til at vokse med 39 mandater til i alt 105, mens De Grønne bliver EU's fjerdestørste gruppe med 67 mandater i alt.

- Fordi på den måde er der sket et brud med de 40 år, hvor to partier, EPP og S&D, har kunnet skabe flertal sammen og styret den daglige politik, udpegelser til toneangivende poster og meget andet, siger Wind.

Ifølge EU-Parlamentets nyeste offentliggjorte tal beholder EPP med 180 mandater sin førertrøje i parlamentet. Det er et fald på 41 mandater i forhold til valget i 2014.

S&D skrumper med 39 pladser, men forbliver det næststørste parti med 152 mandater.

EU-Parlamentet er på den måde blevet et mere "almindeligt" parlament i den forstand, at de to store partier nu må åbne op og danne nye alliancer.

- Det mener jeg egentlig, er et sundere parlament, hvor man går mere på kompromis og giver noget her og tager noget der, siger Marlene Wind.

I de foreløbige resultater står de højrenationale, EU-skeptiske partier til at blive styrket og får i alt 172 mandater. Det er ifølge Marlene Wind ikke nok til at påvirke EU markant.

- Så Salvinis drøm om at mobilisere nok EU-skeptiske kræfter til at blokere og fundamentalt ændre EU er brast, siger Wind.

- Idéen om, at "sorte" EU-skeptiske partier ville tonse ind i parlamentet og lave ravage i de næste fem år, ser ikke ud til at blive til virkelighed med de tal, vi har nu, siger hun.

Lederne af både EPP og S&D afsagde sig efter de foreløbige resultaters offentliggørelse at samarbejde med grupper, der modvirker EU og dets værdier.

- De (EPP og S&D, red.) kommer til at kigge mod Alde og De Grønne, som jo begge er EU-positive partier og har flere mærkesager til fælles med de store midterpartier, siger Wind.

De foreløbige resultater er baseret på nationale målinger, delvise resultater og valgstedsmålinger.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce