Annonce
Udland

Professor: White Island var en længe ventet katastrofe

Charlotte Greenfield/Reuters
En australsk professor forstår ikke, at turister kunne besøge vulkanen White Island, der gik i udbrud mandag.

Der er flere spørgsmål, der trænger sig på i kølvandet på et dødeligt vulkanudbrud på White Island i New Zealand mandag.

Det siger den newzealandske premierminister, Jacinda Ardern, tirsdag.

Blandt andet spørgsmålet om hvorfor turister fik lov til at gå på den aktive vulkan, der i de seneste uger har vist et forhøjet alarmniveau.

Fem mennesker er allerede bekræftet døde, mens otte andre - herunder newzealændere samt turister fra Australien, Storbritannien, USA, Kina og Malaysia - fortsat er savnet.

- Der vil blive stillet spørgsmål, som skal besvares af de relevante myndigheder, siger Jacinda Ardern tirsdag morgen lokal tid til Radio New Zealand.

Ifølge premierministeren har vulkanen været aktiv i flere årtier.

Professor Ray Cas fra afdelingen for jord, atmosfære og miljø på Monash University i den australske by Melbourne kalder White Island "en katastrofe, der har ventet på at ske i mange år".

- Efter at jeg har besøgt stedet to gange, har jeg altid følt, at det var for farligt at tillade de daglige turistgrupper, der besøger den ubeboede vulkanø med båd og helikopter, siger han.

I november hævede myndighederne alarmniveauet for udbrud på vulkanøen White Island til to, fordi forskere havde observeret stigende mængder af svovldioxid - en hovedindikator for stigende magma dybt inde i vulkanen.

Mandag eftermiddag lokal tid blev alarmniveauet hævet til fire, hvilket er det næsthøjeste trin på skalaen

Indtil november havde alarmniveauet været på niveau et siden det seneste udbrud i 2016.

- Det er en uforudsigelig, levende vulkan, siger Jacinda Ardern tirsdag.

White Island er privatejet, og det er op til turarrangører at beslutte, hvornår de tager turister med ud til New Zealands mest aktive vulkan.

Vulkanøen ligger i Pacific Ring of Fire. Ildringen er betegnelsen for det bælte af vulkaner, der ligger rundt langs de asiatiske og amerikanske stillehavskyster.

Cirka fire femtedele af alle verdens jordskælv og vulkanudbrud finder sted i bæltet.

En af turarrangørerne til øen - White Island Tours - skriver på sin hjemmeside, at den arrangerer ture til vulkanøen under forskellige alarmniveauer.

Dog skal "passagerer være opmærksomme på, at der altid er en risiko for udbrud uanset alarmniveau".

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Flytter produktionen til Polen: Danfoss lukker fabrik i Kolding og nedlægger 335 stillinger

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];