x
Annonce
Erhverv

Prognose: Coronakrisen vil gøre 30.000 arbejdsløse i 2020

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Coronakrisen vil betyde negativ vækst på 3,3 procent i år i Danmark, vurderer Jyske Bank i prognose.

Coronakrisen vil sende dansk økonomi ud i den største nedtur siden finanskrisen i 2009.

Det vurderer Jyske Bank i en prognose, hvor bankens økonomer har forsøgt at beregne konsekvenserne af coronakrisen.

Vurderingen er, at Danmarks bruttonationalprodukt (bnp), der er et udtryk for størrelsen på økonomien, vil skrumpe med 3,3 procent i 2020. Til sammenligning lød dykket på 4,9 procent i 2009.

Jyske Bank vurderer, at ledigheden vil være steget med 30.000, når kalenderen skifter til 2021. Ledigheden vil dermed stige til 135.000 personer.

Banken understreger, at prognosen er ekstrem usikker, da der ikke er erfaringer fra lignende kriser at trække på.

- Det vil være et enormt slag for dansk økonomi på kort sigt.

- Den dag, man åbner op igen, vil der komme fremgang igen, men problemet er, at der uanset hvad vil gå virksomheder og arbejdspladser tabt, som ikke kommer igen, siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.

Prognosen er baseret på, at samfundet vil begynde at åbne fra starten af maj, og derfra vil nedturen så småt stoppe og blive vendt til stor fremgang i anden halvdel af året.

Det er især detailhandlen - minus dagligvarebutikker - frisører, hoteller, restauranter og kulturlivet - for eksempel koncertarrangører og sportsklubber - der bliver hårdt ramt.

Når man udregner bnp, tælles den offentlige sektor med, og derfor vil det også trække ned, at blandt andet daginstitutioner og skoler er lukkede.

Folketinget har vedtaget en række hjælpepakker, der blandt andet giver mulighed for kompensation for løn til hjemsendte medarbejdere og faste udgifter til virksomheder, der er hårdt ramt af krisen.

Det vil afbøde en del af nedturen i Danmark.

- Under normale omstændigheder ville der være et endnu større fald i beskæftigelsen, når aktiviteten falder så voldsomt, og det er her hjælpepakkerne skal hjælpe virksomhederne, siger Niels Rønholt.

Når han sammenligner med finanskrisen, vurderes denne omgang at blive mindre hård, fordi økonomien står stærkere.

- Dengang kom vi fra en situation med et stort overforbrug, og derfor begyndte danskerne at spare op, hvilke ramte efterspørgslen, og derfor blev krisen så dyb.

- Op til den her krise er der blevet sparet godt op, og danskernes økonomi er generelt set sund.

- Det betyder, at den dag, hvor Danmark åbner igen, vil der være masser af mennesker ude i butikkerne og på restauranterne, siger Niels Rønholt.

Mens Jyske Bank spår 30.000 flere ledige i 2020, forsvandt der til sammenligning 175.000 job på et år under finanskrisen.

Jyske Bank har også et mere dystert scenarie i sin prognose, som dog ikke vurderes helt så sandsynligt.

Scenariet er baseret på, at det danske samfund fortsætter med at være nedlukket til slutningen af juni.

I det tilfælde er spådommen, at Danmarks bnp skrumper syv procent i 2020, og op mod 100.000 arbejdspladser går op i røg. Et så stort dyk i bnp er ikke set siden Anden Verdenskrig.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce