Annonce
Esbjerg

Projektmagere har ikke søgt om dispensation fra naturbeskyttelse af Fanø-klitter

Ejerforeningen Vesterhavet Fanøs vicevært har lavet denne markering af Lyciums højde med en fire meter lang pæl og snore. Det er den del af byggeriet, der vil være over jordhøjde. Det viser dog ikke, hvor stort Lycium egentlig forventes at blive, mener beboer Hanne Flach.  Foto: Hanne Flach
Flere problemer tegner sig i sagen om det måske kommende naturcenter Lycium på Fanø: Jurister undersøger om Esbjerg Kommune kan blive inhabil ved at skrive under på omstridt brev og deltage i ministermøde. Og der er ikke søgt om dispensation fra beskyttelse af klitterne, fremgår det af sagen.

Fanø:  Folkene bag naturcentret Lycium har ikke søgt om dispensation fra Natura 2000-naturbeskyttelsen eller andre miljøregler her mere end et år efter, at planerne om byggeriet blev offentliggjort på et pressemøde på Fanø.

Naturcentret, der skal formidle viden om beskyttelse af naturen, tænkes placeret i et beskyttet klitområde ved Fanø Bad. Et 14 meter højt byggeri til 70 millioner kroner skal delvist graves ned i klitterne, så fire meter er synlige, mens resten befinder sig under sandet.

Lokale SF-politikere, naturfredningsfolk og Fanø-beboere protesterer mod beliggenheden i det sårbare naturområde. Samtidig er de også stærkt kritiske over for sagsgangen, som de mener kører delvist i det skjulte.

Annonce
De tre SF'ere, Jørn Boesen Andersen, Karen Jeppesen og Line Britt Madsen, ønsker ikke et naturcenter bygget i de beskyttede klitter ved Fanø Bad. På den anden side af vejen eller længere inde i byen er der ingen regler om naturbeskyttelse, pointerer de. Foto: Søren Vinding

Projektmagerne ønsker Fanø og Esbjergs borgmestre som medunderskrivere af et brev til miljøminister Lea Wermelin (S), der skal "forventningsafstemme" og bane vej for forhåndsaftaler om "positiv medvirken" til projektet på ministerplan. Projektet kan kun gennemføres, hvis Miljøministeriet giver tilladelser og dispensationer til det, fremgår det af brevet.

Ved at underskrive brevet og deltage i ministermødet, risikerer Esbjerg Kommune måske at blive inhabil i forhold til behandling af miljødelen af Lycium-projektet. Dette spørgsmål undersøges nu af kommunens jurister, oplyser Karen Sandrini (S), formand for Esbjergs Plan- og Miljøudvalg.

Fanø skal vurdere

Esbjerg Kommune er miljømyndighed i sagen, mens Fanø Kommune skal behandle selve projektet og lokalplanen efter plan- og byggelove.

Sådan kommer Lycium til at se ud ifølge projektmaterialet.

Plan & Miljøudvalget i Esbjerg har to gange udsat at tage stilling til det omdiskuterede brev, fordi sagen endnu ikke har været behandlet politisk på Fanø.


Ved at underskrive brevet og deltage i ministermødet risikerer Esbjerg Kommune måske at blive inhabil.

Fra artiklen


- Vi synes, at Fanø først skal vurdere, om de har lyst til projektet med Lycium eller ej, siger udvalgets formand Karen Sandrini (S) og fortsætter:

- Hvis de vil have projektet på Fanø, kan vi i udvalget finde ud af, om vi fra Esbjerg skal være  medunderskriver på brevet med ønske om et møde.

Annonce

Nødvendig dispensation

Det fremgår af brevet, at projektmagerne ser en dispensation som nødvendig for at gennemføre det store projekt. Projektet overtræder dansk naturbeskyttelseslov og de skrappe EU Natura 2000-regler om beskyttelse af natur og dyrearter.

Karen Sandrini mener, at da sagen kræver "mange meget omfattende dispensationer", skal det ske i den rigtige rækkefølge.

- Og man kan ikke lave lokalplan før den politiske behandling, siger hun.

Esbjergs Plan & Miljøudvalg har ad to gange valgt ikke at tage stilling til, om Esbjergs borgmester skal være medunderskriver på brevet, som projektmagerne bag Lycium, advokat Steen Lassen og en selvejende fond, har forfattet.

Sagen er  sendt tilbage til undersøgelse hos embedsmændene i Esbjerg Kommune, hvor man nu afventer Fanøs Plan- og Økonomiudvalgs behandling af sagen mandag den 7. september.

Forsøgsopstillingen set fra en anden vinkel. Foto: Hanne Flach
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Fængselsdom: 21-årig mand voldtog hash-lammet kvinde to gange efter at have givet hende en stærk joint

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Massiv kø på motorvejen mod Esbjerg

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Butikscenter står snart halvtomt: Kommunen arbejder på femte år videre med at etablere lyskryds i området

Kolding For abonnenter

Voldtægtssag skaber utryghed hos beboere i ungdomsboliger: - Jeg føler hele tiden, jeg skal gå og holde øje med, hvem der render rundt her

Aabenraa

Om et år går det løs: Lokal vognmand skal hente de nye affaldsbeholdere

Haderslev

Sundplejen går til modangreb: Stævner kommune for millionbeløb

Nordtyskland

Stor kontrol: Bulgarsk lastbilchauffør var undervejs med ubetalt kæmpebøde og smuglercigaretter

Tønder For abonnenter

Nis og Camilla gik i Luksusfælden med en gæld på 222.000 kroner: - Vi vidste, at de ville tage bilen

Esbjerg

Voldsomt dobbelt-uheld på Esbjergmotorvejen: Mand hastet på hospitalet

Sydjylland

Følg med her: Massiv kø på motorvejen mod Esbjerg

Esbjerg For abonnenter

Havnearbejdere strammer skruen: Blokade om undervandsbåd lammer Esbjerg Havn

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Sønderborg For abonnenter

Ulkebøldam: Rensningen er begyndt, men slutdato er stadig ukendt

Esbjerg For abonnenter

Politikerne tøver med udstykning i Andrup: Nervøse ved udsigt til oversvømmelse af nyt boligområde

Haderslev

Borgmester: - Ingen vilde heste, bisoner eller kvæg i Pamhule Skov

Annonce