Kværs: Det er sjældent, at en åstedsforretning tiltrækker mange mennesker ud over de borgere, som bliver påvirket. Men tirsdag formiddag var cirka 30 Kværs-borgere mødt op på Hans Lilleørs mark ved Felstedvej.
Borgerne var udstyret med skilte, som signalerede, at de bakkede op om lodsejernes utilfredshed med at få eksproprieret jord til en vej, som skal føre til det nye biogasanlæg ved Kværs.
- Jeg er principielt imod, at en privat landmand skal have eksproprieret jord, som skal gå til et privat foretagende, sagde Hans Lilleør.
Det er anden gang, der var åstedsforretning på marken. Første ekspropriation blev nemlig ophævet af Planklagenævnet i marts. Det skete efter to lodsejeres klager.
Helt tosset
Stig Stigsen, der er landskabsinspektør ved Geopartner, konstaterede ved begyndelsen af åstedsforretningen, at der var fremmødt usædvanligt mange borgere ud over teknik- og miljøudvalgets Tage Petersen (V) og Ganeswaran Shanmugaratnam (S) samt medarbejdere fra forvaltningen.
Borgerne på Hans Lilleørs mark gjorde opmærksom på deres frygt for sikkerheden for de bløde trafikanter. Ifølge lokalplanen kan der komme 30.000 transporter i året. Ifølge miljøkonsekvensrapporten forventes der 96 daglige transporter til anlægget ved fuld drift.
- Det er altså helt tosset. Der er allerede mange lastbiler, og så tilføres der lastbiler hvert femte minut. Der er børn, der bruger vejen som skolevej og til og fra fritidsaktiviteter. Jeg synes, det er utroligt, at det her projekt skal mases igennem, når vi på et borgermøde er blevet lovet, at det ikke ville blive til noget, hvis der var modstand, sagde Joan Haugaard Jensen, som fik klapsalver fra de andre borgere på marken
Hun lukkede i november sin forretning som dagplejer i Kværs blandt andet på grund af forældrenes frygt for de trafikale forhold og lugt. Flere borgere efterspurgte en cykelsti til de bløde trafikanter.
- Projektet er godkendt af en trafiksikkerhedsrevisor. Men den øgede trafik kan vi ikke gøre noget ved, det må vi bære videre til politikerne, sagde Stig Stigsen.
Klager igen
Der blev oplyst, at man regner med, at 80 procent af trafikken til biogasanlægget vil komme fra motorvejen, mens resten vil komme fra Gråsten-siden. Der bliver lavet en ventresvingsbane, samt farten sættes ned til 70 kilometer i timen ved indkørslen.
Blandt de mange kritiske røster overfor biogasprojektet, bed udvalgsmedlem Tage Petersen især mærke i ønsket om en cykelsti.
- Jeg lytter til bekymringen om de bløde trafikanter. Det har jeg noteret, vi skal kigge på og eventuelt tage med i budgetforhandlingerne. Landsbyen Snur-Om har tidligere ønsket en cykelsti, så det kan være, vi skal overveje at opprioritere den, sagde Tage Petersen efter åstedsforretningen, som foregik på to matrikler.
Hans Lilleør konstaterede på vej ud af den mudrede mark, at han igen vil klage over ekspropriationen.
Det er Nature Energy, som vil opføre biogasanlægget i Kværs. I øjeblikket er byggeriet sat i stå, da Sønderborg Kommune har givet et standsningspåbud, indtil en ny miljørapport er godkendt.
Biogasanlægget i Kværs
Sønderborg Kommune fik i april besked om, at Miljø- og Fødevareklagenævnet havde ophævet VVM-tilladelsen og miljøgodkendelsen til byggeriet af biogasanlægget. Det skete på baggrund af en borgerklage med 10 punkter. Klagenævnet gav klager ret i ét punkt, som omhandlede belastningen af Kværsløkkebæk.
Byggeriet af biogasanlægget blev stoppet i april af Sønderborg Kommune, da Nature Energy ikke havde byggetilladelse til projektet. Firmaet havde gravetilladelse og tog første spadestik november 2020.
Der er lavet en ny miljørapport, som lige nu er i høring frem til den 25. august. Hvis miljørapporten godkendes forventes det, at Nature Energy kan få byggetilladelse i begyndelsen af oktober.
Hans Lilleør, lodsejerJeg er principielt imod, at en privat landmand skal have eksproprieret jord, som skal gå til et privat foretagende.