Annonce
Sønderborg

Protester mod biogasanlæg fortsætter: Utilfredse borgere bakker lodsejere op

Lige knap 30 borgere mødte op til åstedsforretningen, som er offentlig. Foto: Katrine Lund Walsted
Tirsdag mødte usædvanligt mange op til en åstedsforretning ved Kværs. Det er anden gang, Sønderborg Kommune skal ekspropriere jord til en vej til biogasanlægget, da første ekspropriation blev ophævet af Planklagenævnet.

Kværs: Det er sjældent, at en åstedsforretning tiltrækker mange mennesker ud over de borgere, som bliver påvirket. Men tirsdag formiddag var cirka 30 Kværs-borgere mødt op på Hans Lilleørs mark ved Felstedvej.

Borgerne var udstyret med skilte, som signalerede, at de bakkede op om lodsejernes utilfredshed med at få eksproprieret jord til en vej, som skal føre til det nye biogasanlæg ved Kværs.

- Jeg er principielt imod, at en privat landmand skal have eksproprieret jord, som skal gå til et privat foretagende, sagde Hans Lilleør.

Annonce

Det er anden gang, der var åstedsforretning på marken. Første ekspropriation blev nemlig ophævet af Planklagenævnet i marts. Det skete efter to lodsejeres klager.

Helt tosset

Stig Stigsen, der er landskabsinspektør ved Geopartner, konstaterede ved begyndelsen af åstedsforretningen, at der var fremmødt usædvanligt mange borgere ud over teknik- og miljøudvalgets Tage Petersen (V) og Ganeswaran Shanmugaratnam (S) samt medarbejdere fra forvaltningen.

Borgerne på Hans Lilleørs mark gjorde opmærksom på deres frygt for sikkerheden for de bløde trafikanter. Ifølge lokalplanen kan der komme 30.000 transporter i året. Ifølge miljøkonsekvensrapporten forventes der 96 daglige transporter til anlægget ved fuld drift.

- Det er altså helt tosset. Der er allerede mange lastbiler, og så tilføres der lastbiler hvert femte minut. Der er børn, der bruger vejen som skolevej og til og fra fritidsaktiviteter. Jeg synes, det er utroligt, at det her projekt skal mases igennem, når vi på et borgermøde er blevet lovet, at det ikke ville blive til noget, hvis der var modstand, sagde Joan Haugaard Jensen, som fik klapsalver fra de andre borgere på marken

Lodsejer Hans Lilleør, tilvenstre, kigger på tegningerne over vejen sammen med landinspektør Stig Stigsen, til højre. Foto: Katrine Lund Walsted

Hun lukkede i november sin forretning som dagplejer i Kværs blandt andet på grund af forældrenes frygt for de trafikale forhold og lugt. Flere borgere efterspurgte en cykelsti til de bløde trafikanter.

- Projektet er godkendt af en trafiksikkerhedsrevisor. Men den øgede trafik kan vi ikke gøre noget ved, det må vi bære videre til politikerne, sagde Stig Stigsen.

Annonce

Klager igen

Der blev oplyst, at man regner med, at 80 procent af trafikken til biogasanlægget vil komme fra motorvejen, mens resten vil komme fra Gråsten-siden. Der bliver lavet en ventresvingsbane, samt farten sættes ned til 70 kilometer i timen ved indkørslen.

Blandt de mange kritiske røster overfor biogasprojektet, bed udvalgsmedlem Tage Petersen især mærke i ønsket om en cykelsti.

- Jeg lytter til bekymringen om de bløde trafikanter. Det har jeg noteret, vi skal kigge på og eventuelt tage med i budgetforhandlingerne. Landsbyen Snur-Om har tidligere ønsket en cykelsti, så det kan være, vi skal overveje at opprioritere den, sagde Tage Petersen efter åstedsforretningen, som foregik på to matrikler.

Hans Lilleør konstaterede på vej ud af den mudrede mark, at han igen vil klage over ekspropriationen.

Det er Nature Energy, som vil opføre biogasanlægget i Kværs. I øjeblikket er byggeriet sat i stå, da Sønderborg Kommune har givet et standsningspåbud, indtil en ny miljørapport er godkendt.

Biogasanlægget i Kværs

Sønderborg Kommune fik i april besked om, at Miljø- og Fødevareklagenævnet havde ophævet VVM-tilladelsen og miljøgodkendelsen til byggeriet af biogasanlægget. Det skete på baggrund af en borgerklage med 10 punkter. Klagenævnet gav klager ret i ét punkt, som omhandlede belastningen af Kværsløkkebæk.

Byggeriet af biogasanlægget blev stoppet i april af Sønderborg Kommune, da Nature Energy ikke havde byggetilladelse til projektet. Firmaet havde gravetilladelse og tog første spadestik november 2020.

Der er lavet en ny miljørapport, som lige nu er i høring frem til den 25. august. Hvis miljørapporten godkendes forventes det, at Nature Energy kan få byggetilladelse i begyndelsen af oktober.


Jeg er principielt imod, at en privat landmand skal have eksproprieret jord, som skal gå til et privat foretagende.

Hans Lilleør, lodsejer


Joan Haugaard Jensen, til venstre, frygter, at den øgede trafik vil gå ud over de cyklende børn på Felstedvej. Foto: Katrine Lund Walsted
Skiltene mod biogasanlægget kan også ses langs ejedommene langs Felstedvej. Foto: Katrine Lund Walsted
Vejen skal gå på denne mark og føre hen til biogasanlægget, hvor en silo ses i baggrunden. Foto: Katrine Lund Walsted
Landinspektører fra Geopartner informerede om projektet. Foto: Katrine Lund Walsted
Åstedsforretninger er offentlige, og det gjorde borgerne i Kværs brug af. Foto: Katrine Lund Walsted
Foto: Katrine Lund Walsted
Annonce
Sønderjylland For abonnenter

Klaver har været vidt omkring i Sønderjylland: Måske det sidste af slagsen i verden

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Stor vognmand lander rekordregnskab på over 23 mio. kroner i kølvandet på politianmeldelse og sager om løndumping

Esbjerg For abonnenter

Vores madanmelder giver seks stjerner til klassisk badehotel: Maden er i top, betjeningen er i særklasse og indretningen er lige i øjet – det er rejsen værd

Haderslev/Tønder For abonnenter

Kørelærer snød køreskolen: Elever satte penge for køretimer direkte ind på lærerens eller hans kone konto

Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for udlændinge at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv For abonnenter

Populær campingplads tjente millioner trods byggeprojekter: - Anne og Jonas har haft én uges ferie i fem år

Varde For abonnenter

Omstridt dyrepark kendt delvist skyldig i at overtræde lov om velfærd for dyr og i at ignorere myndighedernes krav om byggestop

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Esbjerg For abonnenter

Kæmpe skatte-rabat til Esbjergs ejendoms-matadorer: Politikere retter op på grim overraskelse ved ny lokalplan for midtbyen

Aabenraa For abonnenter

Steen fik den bedst tænkelige fødselsdagsgave: Efter tre års kamp med kommunen kan han nu få livet tilbage

Haderslev

Det kan blive svært at finde en seng i pinsen: Store begivenheder sætter pres på hotellerne

Annonce