Annonce
Kolding

Provst vil gerne mødes med muslimer om gravplads

Den multietniske gravplads er ved at blive anlagt på et areal ud mod Lærkevej. Ndr. kirkegård er anlagt på indviet jord og har et indviet kirkerum i kapellet. Det areal, der vil blive benyttet til kirkegårdsudvidelsen, har tidligere været brugt til planteskoleareal og har ligget brak og har således ikke været brugt til kirkegård Arkivfoto: Søren Gylling

Muslimske grupper i Kolding har valgt at takke nej til den multietniske gravplads ved Nordre Kirkegård, fordi den ikke opfylder deres ønsker til sådan en gravplads. Provsten mener, der er brug for at mødes til dialog.

Kolding: - Jeg håber, der kan findes en løsning. Og jeg tænker, det er bedst, at vi sammen sætter os ned og taler om det i fred og ro.

Sådan siger provst Grete Wigh-Poulsen, efter at det står klart, at store grupper af Koldings muslimer takker nej til at benytte den multietniske gravplads, der er ved at blive etableret på Nordre Kirkegård, som drives af de fire menighedsråd for Kristkirken, Skt. Nicolai Kirke, Brændkjærkirken og Simon Peters Kirke.

Det var en større gruppe af muslimer i Kolding, som for flere år siden tog initiativ til gravpladsen, og da gjorde de klart opmærksom på, at der er brug for, at muslimer kan begraves i en afgrænset afdeling kun for muslimer. Derfor har de et problem med den multietniske gravplads, fordi den er åben for alle trosretninger og for ikke-troende. De ønsker en lav hæk, der afgrænser et stykke af gravpladsen som område for muslimer.

- Vi må fortsætte samtalen med de muslimske grupper, der hvor vi slap den sidst. Vi må drøfte de muligheder, der er, for at vi kan finde en løsning, for der er jo ingen, som ønsker en konflikt, siger provst Grete Wigh-Poulsen.

Annonce

Andre typer gravsteder

Provsten forklarer, at hensigten med den multietniske gravplads har været at åbne for andre typer gravsteder og begravelsesformer end dem, der ses på en typisk dansk kirkegård. Men det har samtidig været hensigten, at den multietniske gravplads er åben for alle, sådan som en dansk kirkegård også er det.

- Men når der er opstået så mange spørgsmål om den multietniske gravplads, er det oplagt, at vi mødes igen med kirkegårdsbestyrelsen og de muslimske grupper, siger Grete Wigh-Poulsen.

Muslimer kommer gerne

Det møde vil Hamlaoui Bahloul gerne komme til. Han skal i forvejen til at skrive til Kolding Kirkegårde for at fortælle, at en stribe muslimske grupper i Kolding takker nej til den multietniske kirkegård i sin nuværende udformning.

- Vi er en række grupper, der repræsenterer både somalier, bosnier, kurdere og mange flere, og vi har alle det til fælles, at vi har muslimer. Derfor har vi fra starten ønsket en muslimsk gravplads, og det ønske holder vi fast i, siger Hamlaoui Bahloul.

Han gentager, at muslimerne ikke ønsker sig hele gravpladsen. Men de ønsker, at der er et område, der er forbeholdt muslimer.

- Det er en stor gravplads, man anlægger på Nordre Kirkegård, og vi har kun brug for, at man afgrænser et hjørne af pladsen med en lille hæk på 40-50 centimeter, siger han.

Hvorfor er det så vigtigt med en gravplads kun for muslimer?

- Sådan et ønske har man i mange religioner. For os er det vigtigt på samme måde, som forskellige religioner også har forskellige typer kirker, siger Hamlaoui Bahloul.

Hamlaoui Bahloul, der også sidder i Kolding Byråd for Socialdemokratiet, håber på, at man stadig kan finde en løsning, så der bliver plads til en muslimsk gravplads i Kolding, sådan som bykirkerne i Vejle eksempelvis har anlagt for byens muslimer.

- Vi vil gerne have en gravplads i den by, vi bor. Jeg taler med børn, som gerne vil lægge en blomst på deres fars grav, og det er altså nemmere, hvis de let kan gå derhen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: En tænkepause er trods alt bedre end dum beslutning

Klimaet er udfordret. Danmark har et ansvar for at gøre en forskel for nuværende og for kommende generationer. Men danske politikere har også et ansvar for ikke at træffe beslutninger, der måske er populære på den korte bane, men kontraproduktive på den lange. Regeringen har atter udskudt en beslutning om ny oliejagt i Nordsøen. Den danske stat har i over 40 år givet virksomheder tilladelse til at udvinde olie og gas i Nordsøen. Den forretning har finansieret en betydelig del af velstanden i dette land. I tusindvis af mennesker arbejder i den industri, alene i denne del af landet, og det skal de ikke skamme sig over. De skal nemlig være med til at finansiere fremtiden. Fire selskaber har budt i den ottende runde, som gælder fra 2025 og giver mulighed for at udvinde olie til 2055. Selskaberne var lovet et svar for et halvt år siden. Nu må de vente på ubestemt tid. Regeringen har udbedt sig tænkepause, og det er ærligt talt ikke den værste beslutning, regeringen kunne træffe lige nu. De politiske vinde blæser uansvarlighedens vej, politisk er regeringen under pres af sine støttepartier for at sætte en prop i Nordsø-olien. Vi har fået en enormt ambitiøs klimalov. Danmark vil reducere sit CO2 udslip med 70 procent inden 2030. Problemet er, at ingen kender regningen for den beslutning. Kun ligger det fast, at den bliver stor. Nordsøens olie er sort. Men den er i globalt perspektiv mindre sort end megen anden olie. Udfaser Danmark olie hurtigere end grønne energikilder er konkurrencedygtige på verdensmarkedet, forbedrer det ikke klimaet, tværtimod. Så leverer andre endnu sortere brændstof. Danmark tager sit ansvar som et af verdens rigeste lande alvorligt. Men Danmark fylder uendeligt lidt i det globale klimaregnskab, og det vil i virkeligheden ikke kunne måles på et eneste termometer på kloden i 2030, om Danmark lander på 50 eller 75 procent i 2030. Derimod vil det kunne måles, hvis danske oliemilliarder investeres i grønne investeringer, som kan udkonkurrere olien og gassen. Danmark gør ingen forskel ved at blive fattigere. Men Danmark kan gøre forskel, hvis vi sætter vores velstand ind på at finde løsninger – også for de mange, mange andre.

Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];