Annonce
Aabenraa

Provsten glæder sig til den almindelige gudstjeneste: Men de alternative var vidunderlige

Kirsten Sønderby, provst. Arkivfoto: Timo Battefeld
Mens Danmark har været lukket ned og døren til kirken låst, har præster i Aabenraa Kommune på skift skrevet klummer i JydskeVestkysten hver lørdag. Nu er kirkerne åbnet igen, og vi runder dermed præsteklummerne af. Provst Kirsten Sønderby indledte, og hun slutter også.

I år blev Kristi Himmelfartsdag, en særlig stor helligdag, nemlig den helligdag som genåbnede kirken.

Vi må igen samles i kirkerne, til gudstjeneste og her lade os tjene af Gud, som med salmerne, nadveren, ordene fra bibelen, synger og taler og nærer sin kærlighed og sin vilje ind i os. Som der står i en af de gamle salmer i salmernes bog ”Han hjælper den hjælpeløse op fra støvet, løfter den fattige op fra skidtet, sætter ham sammen med kongen, allerøverst sammen med kongen”

For os, som er afhængige af gudstjenesten og har svært ved at undvære at blive løftet ud af hjælpeløsheden en gang om ugen, er det godt, at det nu er muligt igen at gå i kirke og lade sig løfte.

Men hvor har den tid, hvor det ikke var muligt at gå til gudstjeneste, som vi plejer, budt på mange alternative ”gudstjenester”. Jeg er imponeret og glad over den kreativitet, som har udfoldet sig. Jeg har modtaget så mange kærtegn og hilsener fra Vorherre i de ting, som er sket.

PÅ SYGEHUSET RAKTE læger og sygeplejersker straks ud efter sygehuspræsterne og bad dem indgå i beredskabet omkring covid-19 patienterne.

Flere end sygehuspræsterne meldte sig også til beredskabet. Vi vidste jo ikke, hvad der blev brug for, og hvor galt det gik.

Præsterne sad ved sygesenge og holdt i hånd, med bløde gummihandsker på, sang en stille salme, bad et fadervor. Gudskelov blev der ikke brug for præster ved mange senge. Men de var klar, sammen med personalet på sygehuset.

PÅ VILLAVEJENE I en landsby blev der holdt nadver skærtorsdag. Præsten havde skrevet ud til sognet og bedt dem, der gerne ville have nadveren bragt ud, give ham besked.

Så stod de enkelte klar i deres døråbning med eget brød og vin, mens præsten ved et transportabelt bord indstiftede både sit eget brød og vin og deres.

Der var varm påskesol den dag. Og glæde.

I utallige hjem har telefonen ringet, præster og frivillige ringede op til mange for at høre, hvordan de havde det. Eller præsten gik tur, rundt i sit sogn og fik hilst og talt med både den enlige kvinde på havearbejde og børnene på trampolinen. Nu i denne ensomme tid.

PÅ MEDIER OG platforme kunne man alle søndage og helligdage komme til virtuelle gudstjenester. Præster, der aldrig før havde ment, at de skulle sende live på Facebook, kastede sig ud i det, fordi de ville dele ordet om hjælpeløses hjælp.

I morgen er det søndag. Der er gudstjeneste i kirken.

Det er vidunderligt. Men det var nedlukningens alternative gudstjenester også. Måske kan vi, som kirke, tage noget med fra nedlukningen ind i genåbningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Erhverv

Klar melding: Tyskland byder inden for hos Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce