Annonce
Nordtyskland

Psykiater fra Flensborg forudser et babyboom

Sådanne små størrelser kan vi komme til at se mange af i begyndelsen af det kommende år. Modelfoto: Colourbox.
Kedsomheden breder sig i de små hjem under coronakrisen, og noget skal man jo lave. Samtidig sætter kriser gang i menneskers lyst til at forplante sig, forklarer ledende overlæge fra Flensborg.

FLENSBORG: På de sociale medier bliver der spekuleret meget i, om de nuværende henstillinger til så vidt mulig at holde sig hjemme også kan give sig udslag i graviditeter. For både i Tyskland og resten af verden tilbringer millioner af par nu det meste af tiden derhjemme. Hvorfor så ikke fordrive tiden med lidt sjov?

Konsekvensen kunne blive flere graviditeter og dermed flere fødsler i begyndelsen af 2021.

- Det har jeg også selv overvejet, siger ledende overlæge, dr. Frank Helmig fra klinikken for psykiatri på Diakonissehospitalet i Flensborg.

Han peger også på en anden faktor.

Annonce
Jo længere den nuværende situation består, desto mere sandsynlig er også udsigten til flere graviditeter. Og bortset fra alt andet er det jo forår.

Ledende overlæge Frank Helmig.

Naturlig reaktion

- Det er velkendt, at der sætter en trang til at forplante sig ind efter krige og katastrofer med mange dødsfald, så befolkningstallet atter kan genoprettes, forklarer Frank Helmig.

Skulle mange i risikogruppen blive ofre for coronaepidemien, ville den naturlige reaktion være øget forplantning.

Sådan et babyboom oplevede Tyskland, men også store dele af resten af verden efter anden verdenskrig. Fra begyndelsen af 1950-erne blev mange, nye familier grundlagt, og i 1964 blev der sat rekord med 1,3 millioner fødsler i årets løb.

- Jo længere den nuværende situation består, desto mere sandsynlig er også udsigten til flere graviditeter. Og bortset fra alt andet er det jo forår, hvor det generelt er højsæson i den forbindelse, påpeger Frank Helmig.

Erotikkæden Orion med hovedsæde i Flensborg mærker også, at safterne gærer.

- Postordresalget stiger. Som i andre brancher var desinfektionsmidler hurtigt udsolgt. For vores vedkommende er det jo desinfektionsmidler til sexlegetøj, forklarer pressemedarbejder Susanne Gahr fra Orion.

Sexlegetøj revet væk

Efterfølgende steg efterspørgslen på selve sexlegetøjet.

- Stigningen omfattede både sexlegetøj til kvinder og det, der mest anvendes af par. Afsætningen er gået mærkbart i vejret sammenlignet med ugen før, forklarer Susanne Gahr.

Salget er så at sige steget af sig selv. Der er nemlig ikke kørt gennemført særlige reklamekampagner.

Til gengæld har der ikke været nogen mærkbar stigning i salget af kondomer hverken hos Orion eller apoteker og materialister i Flensborg.

Frank Helmig peger dog også på en trist tendens. Den ufrivillige isolation stresser mennesker og kan føre til mere vold i hjemmene.

- Så antallet af opløste parforhold og skilsmissen kommer nok til at overstige antallet af babyer, frygter han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce