Annonce
Læserbrev

Råbekulturen er undergravende for demokratiet

Læserbrev: Det var formanden for friskolerne, Peter Bendix Pedersen, formanden for efterskolerne, Torben Vind Rasmussen, og formanden for højskolerne, Lisbeth Trinskjær, der i en fælles kronik i JydskeVestkysten den 27. maj, og altså i den sidste fase af en lang valgkamp, kom med denne hensigtsmæssige og konstaterende advarsel. Hensigtsmæssige fordi vi under valgkampen har mødt "råbekulturen" i sin magtmonopoliserende gru.

Det drejer sig om at få sagt flest mulige ord på kortest mulig tid. Politikernes verbale indslag i tv og radio er under en valgkamp ganske korte, og de, som ikke kan formulere sig kort og klart, må finde sig i, at medierne klipper ud og sætter ind, brudstykker som så sammenhængende og i heldigste fald, udtrykker vedkommendes mening. Og de politikere, der er så "heldige" at blive konfronteret med en fra et andet parti, skal være indstillet på, at det i den nøje afmålte tid gælder om at få sagt så mange og så iørefaldende ord som muligt, og her er det "råbekulturen" så trives blandt de mest verbalt hårdføre, og alt for ofte med brug af "forbandelses"-ord som ikke bør være nogen politiker værdig. Vore tre frie skolefolk er bekymrede for, at vores demokrati lider ubodelig skade. Læserbrevsskriveren frygter, at skaden er sket, og at vi ikke magter at kæmpe imod en yderligere forfladigelse og nedbrydning af vores tidligere så agtværdige danske demokrati.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce