Annonce
Haderslev

Rådgiver hjælper med at føre cannabisprojekt ud i en ny og grøn virkelighed

Christian Carlsen, forretningschef for cannabis ved ingeniørviksomheden NNE ser potentiale i et cannabisprojekt i Haderslev Foto: Arkivfoto/AFP PHOTO/PATRICK BAZ
Planerne om en medicinsk cannabisproduktion i Haderslev er i fuld gang. Erhvervsrådet har hyret særlig rådgivning, der skal hjælpe med at føre projektet ud i livet.

Haderslev: - Det er fantastisk, at der kommer endnu et cannabisprojekt til Danmark.

Sådan siger Christian Carlsen, forretningschef for cannabis hos ingeniørvirksomheden NNE.

Han er med til at rådgive Haderslev Erhvervsråd og investorer om en medicinsk cannabisproduktion i Haderslev. I øjeblikket bliver alle muligheder for et cannabiseventyr udforsket.

- Lige nu er alle bolde fortsat i luften, siger Christian Carlsen.

Projektet er afhængigt af, at den fireårige forsøgsordning, som begyndte i 2018, fortsætter eller bliver permanent. På grund af de mange investeringer og arbejdspladser betragter Christian Carlsen det som sandsynligt.

Annonce

Energineutral

En af mulighederne for produktion er, ifølge Christian Carlsen, dyrkning af cannabis-planterne i mørke rum. Den metode læner sig op ad produktion af almindelige lægemidler, hvor man selv er herre over - ned i mindste detalje - hvor meget CO2 og gødning, man gerne vil tilføre, eller hvor varmt det skal være.

- Man kan kontrollere produktionen, og vi får et ensartet produkt. Vi kan styre vores proces ret nøjagtigt, selv om det er en organisk proces, som er svært at styre, siger Christian Carlsen.

Selve den videre forarbejdning af cannabisplanten har også været oppe at vende. For det er ikke alle patienter, der ønsker at indtage en tørret blomst, mener Christian Carlsen:

- Patienterne vil hellere have olie eller en kapsel. Sådan er det også i udlandet.

Planen med den medicinske cannabisproduktion er at placere væksthusene i forlængelse af Sønderjysk Biogasanlæg. Anlægget er med til at skabe en CO2-neutral produktion af den medicinske cannabis, som i forvejen er energikrævende.

- Haderslev Erhvervsråd og investorkredsen synes, det er en god mulighed. Det synes vi også, fordi vi vil gerne gøre det energineutralt, hvis vi kan. Det er en fase, vi går ind i nu og bliver konkrete på, siger Christian Carlsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Atomkraft, ja tak

Læserbrev: Har man set mage til narreri. Vores energiminister og co. står der i tv med stort smil og proklamerer, at jyderne vil blive ovenud glade for en erstatning på 5.000 kr pr. år skattefrit' for at få deres livsdrøm ødelagt. Sig mig engang tror den børnehave til Christianborgs politikere selv på, at alle andre som dem selv er dumme? jeg har da aldrig set noget mere naragtigt. Jeg synes, man skal se lidt syd for grænsen fra Medelby til Husum, her kan man ikke finde en kvadratkilometer hvor der ikke står en vindmølle, og hvor hustage er overplastret med solceller til el, Og hvad værre er så betaler den tyske stat for øjeblikket omkring 26 mio. euro til vindmølle- og solcelleejerne, fordi man ikke kan forbruge alt det strøm som produceres. Hvad med at bruge spekulatoren i stedet for at i panik prøve på at indfri valgløfter. Politikerne har også travlt med at ødelægge folks liv på vestkysten i almenvellets navn, nemlig at få lavet en 400 kw ledning, så elværkerne kan sælge strøm til England på de Danske forbrugers bekostning. Hvor længe skal vi finde os i denne form for legaliseret diktatur og løgnehistorier. Er det ikke snart på tide at vi slår bremserne i og ser på konsekvenserne af den hovedløse klimapolitik der føres? Alle de der i børnehaven (Christianborg) taler om børnenes tarv, en floskel som man er ved at være træt af. Den største miljøsynder er jo nok mobiltelefonen, og pc'er, og dem kommer der mange flere af. En teenager i dag kan vel ikke gå mere som 10 meter på en sms og kan åbenbart ikke gå uden at være på hele tiden. Hvad med at lære dem at omgås miljøet på en anstændig måde. Strøm skal vi altid bruge, og helt sikker er, at forbruget vil mindst blive fordoblet i fremtiden, men spørgsmålet er nok mere hvordan den skal fremstilles, og om vi er dygtige nok til at se de rigtige løsninger. Hvorfor forsker man ikke i atomkraft, som jo er den absolut reneste form for udvikling af både strøm og varme, hvad med at se det positive i atomkraft og få det udviklet, så det kan bruges uden at se bomber og krig alle steder. Krige er der nok af og de har altid været der, og hvis politikerne er så naive, at de tror de kan rede hele verden, så kan man kun være målløs, når man ser historisk på det har de danske politikere altid prøvet at behage de store lande, hvad med at stå på egne ben.

Aabenraa

Advarsel: Motorveje lukker

Annonce