Annonce
Tønder

Rådgiver om årets høst: Landmændene kan ikke få armene ned

Ole Hansen, Landbrugsrådgivning Syd, spår en fantastisk høst for stort set alle afgrøder. Eneste undtagelse er rapsen, som fik et ringe udbytte og blev høstet i midten af juli. Foto: Landbrugsrådgivning Syd
Vejret i år har været regnfuldt, koldt, blæsende og solrigt. Den sidste tids varme og tørvejr sikrer en høst over det gennemsnitlige. Faktisk spår planteavlskonsulent, at høsten af visse afgrøder bliver rekordgod.
Annonce

TØNDER: Årets høst i Tønder Kommune tegner godt. Rigtig godt endda.

- Det er bare super, udbryder landmand Jens Nicolaisen, Visby, der torsdag var ved at høste en kollegas kornmark ved Møgeltønder.

Men det er ikke kun landmanden, der ser tegn i sol og måne på, at høsten bliver bedre end god. Også planteavlskonsulent hos Landbrugsrådgivning Syd i Løgumkloster, Ole Hansen, spår en god høst. Han tør næsten ikke bruge det forbudte ord "rekord", men:

-  Det nærmer sig rekordavl, siger han.

Annonce

Kronede dage

Både majs, korn og græs har kronede dage, selvom vinteren var rekordvåd, foråret rekordkoldt og tørt og juli kold og blæsende. Men den seneste tids sol og høje temperaturer har givet afgrøderne et ordentligt spark.

Jens Nicolaisen kan godt genkende billedet af, at årets høst tegner ganske lovende. Det er i top, siger han. Torsdag var han ved at høste for en kollega ved Møgeltønder. Foto: Martin Franciere

- Det har været et fantastisk år for græs. Græsset er i top - det gælder både udbytte og kvalitet, siger planteavlskonsulenten og peger på, at 85 procent af årets græshøst er i hus. Han tilføjer:

- Landmændene kan ikke få armene ned.

Annonce

Det nærmer sig rekord

Også høsten af hvede og vårbyg, der begge tegner sig for 15 procent af landbrugsarealet i Tønder Kommune, tegner ganske, ganske fornuftigt. Planteavlskonsulenten vælger at tage det næsten forbudte ord i munden:

- Det nærmer sig rekordavl. Kvaliteten er i top, det er tørt og prisen er fornuftig.

Ole Hansen fortæller, at udbyttet ligger 10-15 over det normale udbytte.


Det nærmer sig rekordavl. Kvaliteten er i top, det er tørt og prisen er fornuftig.

Ole Hansen, planteavlskonsulent, Landbrugsrådgivning Syd


Også for kartoflerne og majsen er vejret på landmændenes side. Majsen er den største arealmæssige afgrøde i kommunen og fylder således 30 procent af landbrugsarealet.

Kartoflerne har været udsat for svamp, men der er styr på problemet nu, til gengæld vandes der på livet løs i varmen.

- Kartoflerne står optimalt, konstaterer Ole Hansen.

Annonce

Raps i modgang

Kartoflerne udgør kun fem procent af det dyrkede areal, til gengæld er værdien af kartoflerne både tre og fire gange højere end for andre afgrøder, fortæller Landbrugrådgivning Syds konsulent.

Også de mindre afgrøder som byg, rug og havre - der hver udgør fem procent af det dyrkede areal - tegner ganske fornuftigt.

Som bekendt vokser træerne ikke ind i himlen, og det gør landmandens afgrøder heller ikke.

Ole Hansen fortæller, at vinterrapsen gav et skuffenede udbytte. Efterårets og vinterens vedvarende nedbør var ikke rapsens favoritmenu.

- Rapsen har oplevet megen modgang i år, og udbyttet var 20 procent under det normale. Desuden oplevede en række landmænd især på Ballumegnen, at de skulle så hele deres areal om i foråret, da rapsen havde stået under vand, fortæller Ole Hansen.

Hvis vejret holder tørt nogle få dage endnu, forventer han, at stort set hele høsten vil være i hus - altså på nær kartofler og majs - hvor høsten indledes om en god måneds tid.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Team Esbjerg For abonnenter

Det holdt ualmindelig hårdt: Til sidst fik Team Esbjerg dog slæbt sejren hjem

Trekantområdet

Forslag til ny bypark byder blandt andet på tobaksplanter, hundeskov og vandhuller med salamandere

Annonce