Annonce
Haderslev

Rækværk ved kirke hæves efter faldulykke

Den 1. juni faldt en mand knap tre meter ned ved elskabet ud for atriumgården. Han landede på grusstien. Foto: Larz Grabau
Hos kommunen erkender man, at et gelænder ovenpå støttemuren er for lavt. Men ulykken skete ved et andet gelænder.

HADERSLEV: For lidt over en uge siden faldt en mand knap tre meter ned ved Hertug Hans Kirke. Han kunne selv ringe efter hjælp og blev kørt på sygehuset med ambulance. Nu erkender man i Haderslev Kommune, at i hvert fald det ene rækværk rundt om kirken er for lavt.

– Vi er i gang med at undersøge, om vi kan sætte en ekstra stang på for at hæve gelænderet. Selvfølgelig med respekt for den fredede bygning, der ligger bag ved: Det der går op ad Sønderbro; det lave gelænder. Jeg går stærkt ud fra, at det er der, han er faldet ud over. Det har jeg taget som en selvfølge, for det andet er oppe i lovmæssig højde. Men selvfølgelig, hvis man kommer og svinger sig rundt, så kan alt jo ske, siger chef for driftsafdelingen Jens Hybschmann.

Det brune rækværk svinger mellem 30 og 53 cm i højden, hvis man ser bort fra pullerterne af sten.

Annonce

Sagen kort

Klokken 01.39 lørdag den 1. juni faldt en mand fra Sydhavnsvej ud over rækværket og ned på Hertug Hans kirkes grussti. Et fald på knap tre meter. Han blev hentet af en ambulance. Ifølge Falckfolk på stedet er det slet flere gange før. Hvor mange er uklart. De nærmere omstændigheder ved faldet er ikke kendt. Mandens skader er heller ikke.

Det grå rækværk langs Sydhavnsvej er 82 cm højt. Støttemuren nedenfor er op til 2,39 meter høj.

Det grå rækværk langs Sønderbro er mellem 30 og 53 cm højt, når man ser bort fra pullerterne.

Kirken bærer årstallet 1726. Støttemuren ud mod Sønderbro bærer årstallet 1884. Støttemuren ud mod Sydhavnsvej bærer årstallet 1898.

Sænket rækværk

Men jernstængerne har tilsyneladende været højere oppe.

– Det er noget, der er blevet restaureret hen af vejen. For nogle to-tre år siden ved jeg, det var gravet op. Der er fortovet måske kommet lidt højere op i den forbindelse. Jeg tror, det var noget kloakarbejde, så det kan godt være, at det er blevet lavere, end det har været for år tilbage. Men det er ikke nogen undskyldning. Vi vil prøve at finde en løsning, der matcher og passer ind i det bestående.

Ifølge nogle af Falcks brandfolk på stedet den nat, manden faldt ned, er det flere gange sket, at personer er faldet ud over rækværket og de omkring tre meter ned. Men i forvaltningen har Jens Hybschmann ikke kunnet finde nogen, der har hørt om andre tilfælde.

Det har formanden for menighedsrådet heller ikke.

– Jeg kender ikke til det. Kirketjeneren gør heller ikke, konstaterer Poul Emil Brodersen.

Han har også spurgt den tidligere kirketjener, der rækker 13 år tilbage. Han mindes heller ikke nogen faldulykker.

– Så de kommer op igen, uden vi er vidende om det.

Han mener i øvrigt at både støttemur og rækværk tilhører kommunen. Det bekræfter Jens Hybschmann.

– Ja, det går jeg ud fra. Det står i hvert fald på kommunens matrikel.

Landede i grus

Det eneste lille men ved sagen er så, at ulykken skete på Sydhavnsvej ved elboksen langs det grå rækværk.

– Han falder ned på Sydhavnsvej ved atriumgården. Men det kan være hvilket som helst sted, bekræfter indsatsleder Lars Damkjær.

Derfor landede manden ikke på de toppede brosten som først antaget, men på grusstien knap tre meter nede. Altså lidt blødere.

I værste fald kan man falde over tre meter ned nær hjørnet ved Sønderbro og ramme stenene med hovedet. Hvis man er rigtig uheldig, kan man også snitte en rusten jernstang med en bolt på vejen ned. Den stritter ud af støttemuren, der er fra 1898.

Lige her på hjørnet er det brune rækværk farligst. Det går langt med fotovet og man kan faldt omkring tre meter ned. Foto: Larz Grabau
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Ansatte er dybt skuffede over lukning af Danfoss-fabrik: Jeg troede fandeme, det var løgn

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Danmark

Kan have været fatalt for seks mennesker: 44 hoftepatienter har fået infektion på OUH

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];