Annonce
Esbjerg

Rød blok splittet efter S-beslutning mod boliger på Esbjerg Strand

Socialdemokratiet har meldt ud, men de to andre partier i rød blok, SF og Enhedslisten med i alt tre mandater, vil ikke foregribe resultatet af undersøgelserne af virksomhedernes vækst. Collage: Heidi Bjerre-Christensen.
Den socialdemokratiske byråds-gruppes princip-beslutning om at sige nej til boliger på havneøen ved Esbjerg Strand splitter rød blok. Enhedslisten og SF holder døren åben for boligbyggeri.
Annonce

Esbjerg Kommune: Der var glæde blandt de fremmødte i den socialdemokratiske byrådsgruppe, da man på et gruppemøde torsdag i sidste uge endegyldigt fik lagt alle spekulationer om partiets holdning til boliger på havneøen ved Esbjerg Strand i graven:

Partiet siger absolut nej - både til boliger på havneøen og realisering af direktør Bjarne Pedersens boligdrømme for Dokken - og afventer dermed heller ikke den igangværende undersøgelse af, om der kan etableres boliger uden at forstyrre erhvervslivets udfoldelsesmuligheder både nu og i fremtiden.

Men principbeslutningen hos socialdemokraterne skaber splittelse i Esbjerg Byråds røde blok, hvor hverken Enhedslisten eller SF kan følge det store oppositionspartis beslutning, og den udløser kritik fra borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

- SF træffer ikke beslutning, før vi har set resultatet af de undersøgelser, der er sat i gang. I stedet for at skyde noget ned i pressen, afventer vi en afdækning af de muligheder, der er, så vi kan beslutte os på et oplyst grundlag. Vi har i øvrigt samme holdning til den sag, som den tidligere gruppeformand for Socialdemokratiet, Søren Heide Lambertsen, tidligere har givet udtryk for var hans partis holdning, nemlig at eventuelt kommende boliger ikke må lægge begrænsninger i vejen på erhvervslivet og havnen samt, at et eventuelt kommende boligbyggeri med havudsigt skal indeholde en vis procentdel af almennyttige boliger, siger Diana Mose Olsen.

Kort om

  • Den socialdemokratiske byrådsgruppes beslutning om en total afvisning af blandt andet muligheden for boligbyggeri på havneøen ved Esbjerg Strand var en idé, som den tidligere gruppeformand - og fra tirsdag politisk løsgænger - Søren Heide Lambertsen selv har udtalt sig positivt om.
  • I september 2019, mens han stadig var Socialdemokratiets gruppeformand, erklærede han således, at han går ind for boliger på havneøen på to betingelser: At det ikke påvirker erhvervsvirksomhedernes udvikling negativt, og at boligbyggeriet også kommer til at indeholde almene boliger, så det "ikke kun bliver boliger for dem med mange penge". Bjarne Pedersens planer om boligbyggeri på Dokken har han til gengæld ikke kommenteret på, mens S-gruppen på det seneste møde besluttede også af afvise enhver mulighed for boliger på Esbjerg Havn.
Annonce

Stor gevinst

Diana Mose Olsen kalder muligheden for at etablere blandet boligbyggeri med både almennyttige boliger, leje- og ejeboliger på havneøen spændende og en potentiel stor gevinst for Esbjerg:

- Det har været mit klare indtryk, at vi i Esbjerg Byråd var enige om, at etablering af boliger kun kan komme på tale, hvis det ikke generer havn og det øvrige erhvervsliv. I SF hylder vi havnen for den altafgørende indflydelse, den har haft på kommunens udvikling, og vi sætter stadig havn og erhverv først. Men kan de to gå hånd i hånd med havnenære boliger, vil det da være mærkeligt at afvise muligheden på forhånd.

Samme holdning til sagen har Enhedslistens Sarah Nørris:

- Jeg er ret sikker på, at det er nemmere at tage en diskussion om boliger eller ej, når der foreligger et oplyst grundlag, så lad os nu få alt på bordet først. Enhedslisten vil hverken genere arbejdspladser eller bringe job i fare, for så er der heller ingen til at rykke ind i de boliger, der bygges. Hvis det kommer så vidt, at undersøgelserne klarlægger, at boliger er en mulighed på havneøen, er det enormt vigtigt for os, at det ikke kun bliver liebhaverlejligheder og et velhaverkvarter ved det nye maritime center, og det blandede byggeri kan vi kun sikre, hvis vi stadig er med i eventuelt kommende forhandlinger, siger hun.

Annonce

Tidligere beslutning

Den socialdemokratiske byrådsgruppes beslutning om en total afvisning af blandt andet muligheden for boligbyggeri på havneøen ved Esbjerg Strand var en idé, som den tidligere gruppeformand - og fra tirsdag politisk løsgænger - Søren Heide Lambertsen selv har udtalt sig positivt om.

I september 2019, mens han stadig var Socialdemokratiets gruppeformand, erklærede han således, at han går ind for boliger på havneøen på to betingelser: At det ikke påvirker erhvervsvirksomhedernes udvikling negativt, og at boligbyggeriet også kommer til at indeholde almene boliger, så det "ikke kun bliver boliger for dem med mange penge". Bjarne Pedersens planer om boligbyggeri på Dokken har han til gengæld ikke kommenteret på, mens S-gruppen på det seneste møde besluttede også af afvise enhver mulighed for boliger på Esbjerg Havn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce