Annonce
Kolding

Røde Hanne siger nej til sparebudget

Hanne Dam kan ikke stå inde for den budgetaftale, som hendes partifæller har lavet med V, DF og R. Arkivfoto: Steffen Nielsen
- Det her er at gå for vidt, mener Hanne Dam, som har brudt partidisciplinen.

Kolding: Byrådet går for vidt. Forløbet er uskønt, og metoden med at lægge sig fast på store rammebesparelser og så først bagefter fylde dem ud med konkrete spareforslag kan hun ikke sluge.

Sådan lyder forklaringen fra socialdemokraten Hanne Dam, der tirsdag brød partidisciplinen og stemte imod sin gruppe, da byrådets flertal vedtog det store spareforlig, som nu betyder omfattende besparelser for 80 millioner kroner på servicen til kommunens borgere fra næste år.

- Tingene går for stærkt. Røde Hanne kan ikke gå igennem byen, hvis jeg siger ja til det her, og det er især på socialområdet og arbejdsområdet, det går for vidt, sagde Hanne Dam om sig selv efter byrådet budgetmøde.

Skal du nu være løsgænger?

- Nej det skal jeg bestemt ikke.

Gruppeformand Poul Erik Jensen beklager Hanne Dams enegang.

- For vi har selvfølgelig et ønske om at stå sammen som gruppe. Men vi respekterer Hannes beslutning, og der er højt til loftet i Socialdemokratiet, siger han.

Annonce
Poul Erik Jensen beklager, at den socialdemokratiske gruppe ikke er enig om at stå bag budgetaftalen for 2020. Her ses han i samtale med DF's Kristina Jørgensen på tirsdagens byrådsmøde. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce