Annonce
Tønder

Røde Kors søger venner til flygtninge i Tønder Kommune

Maria Holm Bækgaard, der er udviklingskonsulent for integration i Røde Kors, mener, at det betyder meget for integrationen, at flygtningene har nogle venner, der hjælper med lavpraktiske ting, som hvor man kan handle ind og gå til sport. Men det er også vigtigt at snakke dansk, så de lærer dagligdags dansk, siger hun. Foto Michael Svenningsen

I Tønder Kommune søger Røde Kors mellem 15 og 20 frivillige venner til flygtninge - venner der kan hjælpe flygtningene med blandt andet lavpraktiske ting, som hvor man handler ind.

Skærbæk/Toftlund/Løgumkloster: Røde Kors mangler frivillige folk i Tønder Kommune til projektet "Venner Viser Vej", hvor lokale hjælper flygtninge med at blive integreret i området. Det er i Skærbæk, Toftlund og Løgumkloster, der er størst brug for nye venner til flygtninge, da Tønder allerede har mange venner til flygtninge.

- Når man lander i en ny by i et nyt land, som man ikke kender, og ikke taler sproget flydende endnu, så er der behov for lokale døråbnere, der kan hjælpe flygtninge med lavpraktiske ting, som hvor man eksempelvis kan handle ind eller gå til sport henne, siger Maria Holm Bækgaard, der er fagkonsulent på integrationsområdet for Røde Kors.

Projektet skal hjælpe med at få flygtninge til at føle sig hjemme i lokalområdet.

- Mange af de ting, som vennerne kan hjælpe med, er noget, mange af os tager for givet i hverdagen. Når man er tilflytter i et nyt område, så er det et sted, man bor, men det er først, når folk begynder at hilse på gaden, at det føles som et hjem. Relationer er bare rigtig vigtige, og der kan være mange ting, som vi andre tager for givet og ved, hvor er henne, og det ved de flygtninge, der kommer ud i kommunen ikke nødvendigvis, siger hun.

Annonce

Venner viser vej

Projektet med Venner Viser Vej startede i 2016.Målet er at hjælpe integrationen på vej, når en flygtning har fået opholdstilladelse og bliver sendt ud i en kommune.

Håbet er, at mødet med en lokal ven kan være en døråbner for, at flygtningene bliver aktive i lokalområdet.

Kilde: Røde Kors

Dagligdagssprog er vigtigt

Projektet "Venner Viser Vej" foregår sådan, at de venner fra lokalområdet, der melder sig, bliver sat sammen med de flygtninge, som har tilmeldt sig.

- Vores aktivitetsleder i de lokale afdelinger af Røde Kors tager en snak med vennerne inden for at afstemme forventningerne mellem venner og flygtninge, siger hun.

Selvom flygtninge får tilbud om at lære dansk, når de kommer til Danmark, mener Maria Holm Bækgaard fra Røde Kors, at der stadig er brug for venner fra lokalområdet.

- Når flygtninge lærer dansk fra skolebænken, er det ofte rettet mod virksomhedssprog, og det er vigtigt også at lære hverdagsdansk, siger hun.

Døråbner for nye netværk

Maria Holm Bækgaard siger, at man som ven af en flygtning forpligter sig på at hjælpe flygtningene i mindst seks måneder.

- Forhåbningen er, at der udvikler sig nogle gode naboskaber mellem venner og flygtninge, og hvis det er et godt match, så strækker venskabet sig forhåbentlig ud over de seks måneder. Ud over det så kan venskabet også være med til at åbne nogle døre op til andre netværk, så en ven fra Røde Kors ikke nødvendigvis er flygtningenes eneste ven, men nærmere deres første ven, afslutter hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Team Esbjerg For abonnenter

En præstation til topkarakter: Team Esbjerg pillede totalt pynten af russiske storhold

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce