Annonce
Haderslev

Røde partier vil hæve skatten

Bent Iversen fra SF har sammen med Enhedslistens Claus Larsen og Helene Hellesøe Appel afleveret et ændringsforslag, som de mener er fornuftigt. I forslaget opererer de to røde partier med skattestigninger. Arkivfoto: Søren Gylling
SF og Enhedslisten fremsætter igen i år et fælles ændringsforslag til næste års kommunale budget. De to røde partier vil hæve skatten med 0,3 procent.

Op med skatten. Sådan lyder budskabet fra SF og Enhedslisten forud for den endelige vedtagelse af næste års budget tirsdag 29. oktober.

For at forhindre de værste besparelser foreslår de to mindretalspartier i deres fælles ændringsforslag derfor en skattestigning på 0,3 procent til i alt 26,9 procent. Stigningen vil ifølge de to partier forbedre kommunens indtægter med 27 millioner kroner.

- Vi er opmærksomme på, at at vi kan risikere sanktioner fra regeringen. Men vi kan se, at ti andre kommuner allerede har besluttet en skattestigning, så mon ikke regeringen ser gennem fingre med en lille stigning i Haderslev, siger Bent Iversen (SF), der har fremsat ændringsforslaget sammen med Enhedslistens Claus Larsen og Helene Hellesøe Appel.

Det vil SF og EL

SF og Enhedslisten ønsker en række spareforslag taget af bordet.

Det gælder lukningen af værestederne OvenPå, Verdande og Regnbuen i Vojens.

På børneområdet vil de to partier have fjernet forslaget om sampasning i sommerferien af SFO- og dagtilbudsbørn. Også den øgede forældrebetaling i SFO foreslås fjernet.

SF og Enhedslisten ønsker til gengæld at spare yderlige to millioner kroner på asfaltkontoen, mens den borgerlige fællesgruppe kun ønsker en besparelse på en million kroner.

Vil gerne betale

- Selv om vi har en høj skatteprocent, er det vores klare opfattelse, at de fleste skatteborgere gerne betaler en smule mere til kommunekassen for at opretholde et blot nogenlunde rimeligt serviceniveau, lyder det fra de tre politikere.

Den borgerlige fællesgruppe har fremsat et ændringsforslag, der betyder besparelser for 50 millioner kroner på 2020-budgettet. De to mindretalspartier er ikke enige og mener, at det vil have en social slagside og blandt andet gå ud over udsatte samt børn og deres forældre i de laveste indkomstgrupper.

Ud over skattestigningen foreslår de to partier derfor, at der optages lån på godt 20 millioner kroner fra de centrale lånepuljer, der blev indgået mellem KL og regeringen. Samlet vil SFs og Enhedslistens forslag forbedre den kommunale økonomi med 80 millioner kroner, hvoraf 47 millioner skal komme fra skattestigning og lån og resten fra besparelser.

Annonce

Vil markere synspunkter

De tre venstrefløjspolitikere har ikke umiddelbart stor tiltro til, at deres forslag bliver gennemført.

- Men det er vigtigt for os at markere, at vi har andre prioriteter end flertallet i byrådet. Vi erkender de økonomiske udfordringer, men der er andre veje at gå end blot pege på besparelser med de konsekvenser, det har for serviceniveauet.

- Selv hvis vores forslag blev vedtaget, ville det være et budget, der efterlader nogle områder, hvor der absolut er behov for flere penge. Børn, ældre og de allermest psykisk sårbare borgere er områder, der i høj grad trænger til et løft. Sammenlignet med de rige kommuner halter vi bagefter, siger Claus Larsen (EL).

Annonce
Haderslev For abonnenter

Bombetrusler: Der blev også skrevet en trussel mod Cliff Richard-koncerten på Gram Slot

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
EfB For abonnenter

Rodebutikken EfB fik en tiltrængt succesoplevelse: Odense Atletikstadion blev til Winfield Road

Varde For abonnenter

To bloddonorer på fire ben: Vidste du, at menneskets bedste ven redder hundeliv?

Esbjerg

Nettet koger: Se hvad 30 rasende og fortvivlede fans mener om EfB-balladen

Erhverv For abonnenter

Ford-forhandler med utraditionelt jobopslag: Ikke nemt at skaffe en mekaniker

Kolding

Ombejlede Asgreen blev hyldet efter succes-sæson: - Man skal huske at være god til at sige nej nogle gange

Sydjylland For abonnenter

Lærere holder mund, når elever slår dem: - Det er voldsomt tabubelagt

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sønderjylland For abonnenter

Musikeren Kasper Buch blev ramt af angst, men det forhindrer ham ikke i at gå på scenen: - Det handler om at blive ven med sin angst

Sønderborg

Lokalt ejendomsselskab har købt sydalsisk kro: Planer om at bygge om

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Nordtyskland

Viruseksplosion: Pludselig er Flensborg blandt de mest smitteplagede byer i Tyskland

Esbjerg For abonnenter

Tidligere kendt advokat skyder penge i lokal iværksætters lejeeventyr

Varde

Bomberydder tilkaldt efter fund af granatlignende genstand

Annonce