Annonce
Indland

Røde vælgere ønsker nyt parti

Hver femte vælger på venstrefløjen ønsker, at der dannes et nyt parti, viser en ny måling, og især SFs og Enhedslistens vælgere efterlyser et nyt, rødt parti. Det er udtryk for en dyb frustration på venstrefløjen, vurderer eksperter.

Der er behov for et nyt parti på venstrefløjen. Det mener ikke færre end hver femte vælger i rød blok ifølge en overraskende måling udført for Ugebrevet A4.

Hvis de samme vælgere ville stemme på det nye parti, ville det flyve ind i Folketinget med omkring 400.000 stemmer og blive Folketingets fjerdestørste parti.

Ifølge målingen fra Analyse Danmark mener 22 procent af de vælgere, som ved seneste valg stemte på Socialdemokraterne, de Radikale, SF og Enhedslisten, at der er behov for et nyt parti til venstre for midten. Blandt SFs og Enhedslistens vælgere er tallet så højt som 39 procent.

Tallene vækker opsigt hos Klaus Kjøller, som er ekspert i politisk kommunikation og lektor ved Københavns Universitet. Resultatet vidner nemlig om, at der er grobund for et nyt parti. Hvis en tilsvarende andel af borgerne efterlyste et nyt produkt, var der ikke noget at betænke sig på, vurderer han.

»Hvis man på forhånd vidste om et nyt produkt, at en stor andel af befolkningen så et behov for det, ville man være meget tilbøjelig til at prøve markedet af. Og hvis man i det her tilfælde med et parti kunne få 22 procent af de nuværende vælgere på venstrefløjen til rent faktisk at stemme på det, ville det jo være uhyre interessant,« siger Klaus Kjøller til Ugebrevet A4.

Den røde appetit på et nyt parti fremgår også, når man sammenligner rød bloks vælgere med blå bloks vælgere, der ved det seneste folketingsvalg stemte på enten Venstre, Dansk Folkeparti, de Konservative eller Liberal Alliance. Kun ni procent af de blå vælgere efterlyser et nyt parti på venstrefløjen.

Tallene vidner om en kæmpe frustration på venstrefløjen, vurderer Jørgen Goul Andersen, som er nestor inden for valgforskning og professor ved Aalborg Universitet.

»Det er ikke imponerende tal - slet ikke for rød blok. Det danske, politiske marked er som regel godt til at tilfredsstille vælgernes ønsker. Denne måling viser klart, at vælgerne på venstrefløjen ikke er stillet tilfreds,« siger Jørgen Goul Andersen.

BNB

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Dorthes 15-årige datter blev fundet død på sin efterskole: - Da de nævnte, at det var Sanja, rejste jeg mig, gik ind i stuen og skreg helt vildt

Navne For abonnenter

Stine fra Landmand søger kærlighed sagde ja til Niels hjemme i haven: - Der er ikke nogen af os, der passer ind på et slot eller i en kirke

EfB

Jeppe Højbjerg: Jeg er bekymret for EfB’s fremtid

Esbjerg For abonnenter

Aleksander udsatte sig selv for smerte, da han brugte en lighter og en tøjklemme til at brænde et 30 centimeter motto på sin venstre arm: - Det blev nærmest en slags hjernevask

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Varde

Tidligere byrådsmedlem står frem og retter kritik mod kommunen i sag om mulig svindel med kommunale midler

Kultur For abonnenter

Da han blev fyret og havde kærestesorger, var det klubben, der samlede ham op: Hother er biker for life

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri: Alle friske skud fra Eriks havekrukker klippet af – gerningsmænd jagter måske farlig rus

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

EfB For abonnenter

EfB lukkede sæsonen med dødkedelige 94 minutter og 2-2 mod Jammerbugt: Mareridtet er forbi – eller er det?

Kultur For abonnenter

Succesforfatterens triste ungdom: Mobberi på seminariet kom til at præge hele hendes liv

Billund

Maria deler sin overvægt ærligt på sociale medier - også når det går den forkerte vej: - Jeg har altid spist, når livet gjorde ondt

Annonce