Annonce
Tønder

Røg over byen: Det var branden, der ikke måtte ske

De lokale brandfolk fik hurtigt styr på situationen og forhindrede, at ilden fra halmlageret bredte sig til industribygningerne. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
En hurtig indsats fra de lokale brandfolk forhindrede, at en farlig brand hos Sønderjysk Tørreindustri ikke udviklede sig. - Vi slap med skrækken og lidt ekstra arbejde, siger direktør Einar Lange.

LØGUMKLOSTER: Røgen kunne ses og lugtes over den sydlige del af Løgumkloster onsdag eftermiddag. Kort før klokken 14 udbrød der brand i halmpillefabrikken Sønderjysk Tørreindustri A/S.

- Det var branden, der ikke måtte ske. Men vi slap med skrækken - og lidt ekstra arbejde, sagde direktør Einar Lange, en time efter at han selv havde slået alarm og slukningsarbejdet var ved at være afsluttet.

Branden, der var potentiel farlig for hele bygningen, var opstået i et halmlager uden for bygningen. Den antændte halm var via et transportbånd på vej ind i bygningen.

Ifølge Einar Lange var ilden opstået i forbindelse med noget svejsearbejde.

- Der er fast regel om, at man altid skal have en vandslange i umiddelbar nærhed. Det var ikke tilfældet. Men vi fik trykket på alle nødstopsknapper.

De lokale brandfolk fra Løgumkloster var hurtigt på pletten.

Den antændte halm befandt sig blandt andet i en vogn.

- Planen er, at vi fylder vognen op med vand, så brænder det ikke mere, forklarede indsatsleder fra Brand & Redning Sønderjylland, Thomas Krakow.

Planen viste sig at virke.

Der var hurtigt styr på situationen, og vigtigst af alt lykkedes det at forhindre, at ilden bredte sig til bygninger.

Annonce

Der er fast regel om, at man altid skal have en vandslange i umiddelbar nærhed. Det var ikke tilfældet.

Einar Lange, direktør, Sønderjysk Tørreindustri, Løgumkloster

Drone i luften

For at sikre, at der ikke befandt sig farlige brandlommer, lod indsatslederen også sende en drone med et termisk kamera op over bygningen. Billederne fra dette viste, at alt var under kontrol.

- Det gik godt, men det kunne være gået rigtig galt, siger Einar Lange.

Svejsearbejdet, der udløste branden, skete i forbindelse med indkøring af et helt nyt anlæg i pille-produktionen. Det skulle netop have den fordel, at det var mere drift- og brandsikret end forgængeren.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Naturligvis har bro følger

Før etableringen af den faste forbindelse over Storebælt var den ingen ende på bekymringerne. Fisk, fugle og pattedyr ville blive truet, måtte man dengang forstå. Efter hensynet til samfundets interesser samt følgerne for flora og fauna blev holdt op mod hinanden, blev bro og togtunnel alligevel bygget. Som bekendt gik verden ikke under. Nu foreligger en rapport om de naturmæssige konsekvenser af en bro mellem Als og Fyn. Vurderingen blev udarbejdet i januar, men er først nu offentliggjort. Forklaringen på forsinkelsen er ukendt, men måske har Vejdirektoratet slet og ret skammet sig over konklusionens banalitet. Broen vil medføre uoprettelig påvirkning af natur og dyrelivet både i anlægs- og driftsfasen. Naturen vil blive påført skader, der ikke kan gøres om, vurderer specialisterne således. Og ja, det er givetvis korrekt. Sådanne konsekvenser ligger i anlægsarbejders natur. Selv en mindre cykelsti forandrer landskabet for bestandigt. Musereder bliver ødelagt, frøer fordrevet og regnormene kan ikke længere komme op. Men skulle man af den grund undlade at sikre børns liv og førlighed på skolevejen? Svaret giver vist sig selv. Naturligvis er sammenligningen sat på spidsen og konsekvenserne af et brobyggeri ulig større end følgerne af en cykelsti. Men der kan alligevel drages nogenlunde ens konklusioner. Fordele og ulemper skal afvejes. Vi skal passe på vores miljø – ikke mindst når der er tale om et sårbart område som farvandet mellem Als og Fyn. Vil byggeri og drift have katastrofale konsekvenser for naturen, må planerne opgives. Broen skal heller ikke etableres, hvis det ikke giver overordnet mening økonomisk og samfundsmæssigt. Til gengæld skal der bygges, hvis hensynet til vores fælles bedste taler for det, og der ikke er udsigt til virkelig alvorlige skader på omgivelserne. Vi må ikke ende samme sted, som vores naboer mod syd, hvor naturklager kan forsinke etableringen af vigtig infrastruktur i år eller nogle gange ligefrem årtier.

Team Esbjerg

Dagens gode nyhed: Esbjergs håndbolddronnning laver ny aftale - derfor forlænger Estavana Polman

Annonce