Annonce
Aabenraa

Røgfri skole vinder pris: Det er en svær øvelse

Social og Sundhedsskolen Syd i Aabenraa er Årets Røgfri Ungdomsuddannelse. Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Det har givet bonus, at Social- og Sundhedsskolen i Aabenraa er blevet røgfri.
Annonce

Aabenraa: Morgensangen blev lidt ud over det sædvanlige for eleverne på Social- og Sundhedsskolen Syd i Aabenraa tirsdag morgen. Stephanie Lose, der er regionsrådsformand for Region Syddanmark deltog også i morgensamlingen, og hun havde en pris med til skolen.

Social- og Sundhedsskolen Syd blev nemlig kåret som Årets Røgfri Ungdomsuddannelse, og det skyldes, at der sidste år efter sommerferien blev indført rygestop på og udenfor skolen.

- Der er sket nogen store ændringer på skolen. Den er blevet røgfri, og det er der flere gode grunde til. Der er alt for mange, der dør på grund af rygning, og samtidig sparer man også mange penge ved ikke at ryge. Ikke alle synes, det har været nemt og fair, og det er også ok, sagde Stephanie Lose.

- Alle nominerede skoler til prisen har gjort det godt, men valget faldt på Social- og Sundhedsskolen Syd i Aabenraa. Den er gået forrest i Region Syddanmark, fortsatte regionsrådsformanden.

Det har været en svær øvelse, men vi fortsætter. Derfor er det også dejligt at få prisen.

Lotte Dalegaard Pedersen, direktør på Social- og Sundhedsskolen Syd i Aabenraa

Annonce

En stolt direktør

Direktøren for Social- og Sundhedsskolen Syd, Lotte Dalegaard Pedersen, var en stolt modtager af prisen, men hun erkendte også, at det har været noget af et projekt.

- Det har været en svær øvelse, men vi fortsætter. Derfor er det også dejligt at få prisen, sagde hun.

Rygestoppet på skolen har ifølge direktøren da også haft sin effekt.

- Der er færre, der ryger, og der er også nogen, der er holdt helt op. Samtidig er der sikkert også nogen, der ikke er begyndt at ryge. Det sidste er dog svært at dokumentere, sagde Lotte Dalegaard Pedersen.

Skulle der alligevel være elever, der ikke overholder rygestoppet på skolen, bliver der delt advarsler ud, der kan ende med, at man bliver bedt om at forlade skolen helt eller delvist.

- Vi har et system med advarsler, men der er heldigvis ikke nogen, der er blevet nødt til at forlade skolen på den konto, sagde Lotte Dalegaard Pedersen, der kalder rygestoppet for en hård, men nødvendig proces.

Annonce

En del ryger stadig

Julie Seelk fra Gråsten startede på Social- og Sundhedsskolen i Aabenraa for fem uger siden, og som ikke-ryger er hun stor tilhænger af rygestoppet.

- Det er et fedt koncept, men der er en del, der ikke overholder det og ryger rundt omkring. Jeg kender da også nogen, der har fået advarsler, siger den 24-årige Julie Seelk, der er ved at uddanne sig til social- og sundhedsassistent.

Der er flere grunde til, at Julie Seelk mener, at rygestoppet er en god idé. Der er det sundhedsmæssige aspekt, og så er der, hvad der venter efter skolen.

- Vi må jo heller ikke ryge, når vi kommer ud i det virkelige arbejdsliv, sagde Julie Seelk.

Konceptet

Røgfri ungdomsuddannelser er et partnerskab mellem interesserede ungdomsuddannelser, kommuner og regionen.

Formålet med partnerskabet er at hjælpe uddannelsesinstitutionerne med at få sat rygning på dagsordenen og understøtte røgfri miljøer på skolerne.

Projektet løber over en treårig periode, og målet er, at under 10 procent af de unge under 24 år ryger dagligt, når projektperioden er forbi. I dag er det 16,1 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce