Annonce
Aabenraa

Røgfri skole vinder pris: Det er en svær øvelse

Social og Sundhedsskolen Syd i Aabenraa er Årets Røgfri Ungdomsuddannelse. Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Det har givet bonus, at Social- og Sundhedsskolen i Aabenraa er blevet røgfri.

Aabenraa: Morgensangen blev lidt ud over det sædvanlige for eleverne på Social- og Sundhedsskolen Syd i Aabenraa tirsdag morgen. Stephanie Lose, der er regionsrådsformand for Region Syddanmark deltog også i morgensamlingen, og hun havde en pris med til skolen.

Social- og Sundhedsskolen Syd blev nemlig kåret som Årets Røgfri Ungdomsuddannelse, og det skyldes, at der sidste år efter sommerferien blev indført rygestop på og udenfor skolen.

- Der er sket nogen store ændringer på skolen. Den er blevet røgfri, og det er der flere gode grunde til. Der er alt for mange, der dør på grund af rygning, og samtidig sparer man også mange penge ved ikke at ryge. Ikke alle synes, det har været nemt og fair, og det er også ok, sagde Stephanie Lose.

- Alle nominerede skoler til prisen har gjort det godt, men valget faldt på Social- og Sundhedsskolen Syd i Aabenraa. Den er gået forrest i Region Syddanmark, fortsatte regionsrådsformanden.

Annonce

Det har været en svær øvelse, men vi fortsætter. Derfor er det også dejligt at få prisen.

Lotte Dalegaard Pedersen, direktør på Social- og Sundhedsskolen Syd i Aabenraa

En stolt direktør

Direktøren for Social- og Sundhedsskolen Syd, Lotte Dalegaard Pedersen, var en stolt modtager af prisen, men hun erkendte også, at det har været noget af et projekt.

- Det har været en svær øvelse, men vi fortsætter. Derfor er det også dejligt at få prisen, sagde hun.

Rygestoppet på skolen har ifølge direktøren da også haft sin effekt.

- Der er færre, der ryger, og der er også nogen, der er holdt helt op. Samtidig er der sikkert også nogen, der ikke er begyndt at ryge. Det sidste er dog svært at dokumentere, sagde Lotte Dalegaard Pedersen.

Skulle der alligevel være elever, der ikke overholder rygestoppet på skolen, bliver der delt advarsler ud, der kan ende med, at man bliver bedt om at forlade skolen helt eller delvist.

- Vi har et system med advarsler, men der er heldigvis ikke nogen, der er blevet nødt til at forlade skolen på den konto, sagde Lotte Dalegaard Pedersen, der kalder rygestoppet for en hård, men nødvendig proces.

En del ryger stadig

Julie Seelk fra Gråsten startede på Social- og Sundhedsskolen i Aabenraa for fem uger siden, og som ikke-ryger er hun stor tilhænger af rygestoppet.

- Det er et fedt koncept, men der er en del, der ikke overholder det og ryger rundt omkring. Jeg kender da også nogen, der har fået advarsler, siger den 24-årige Julie Seelk, der er ved at uddanne sig til social- og sundhedsassistent.

Der er flere grunde til, at Julie Seelk mener, at rygestoppet er en god idé. Der er det sundhedsmæssige aspekt, og så er der, hvad der venter efter skolen.

- Vi må jo heller ikke ryge, når vi kommer ud i det virkelige arbejdsliv, sagde Julie Seelk.

Konceptet

Røgfri ungdomsuddannelser er et partnerskab mellem interesserede ungdomsuddannelser, kommuner og regionen.

Formålet med partnerskabet er at hjælpe uddannelsesinstitutionerne med at få sat rygning på dagsordenen og understøtte røgfri miljøer på skolerne.

Projektet løber over en treårig periode, og målet er, at under 10 procent af de unge under 24 år ryger dagligt, når projektperioden er forbi. I dag er det 16,1 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

112

Sag mod bisidder, der hængte jobcenter-ansatte ud på YouTube, er blevet udsat: Dommeren undersøges for at være inhabil

Annonce