Annonce
Tønder

Rømø og Tønderområdet er bundskrabere i ny, stor turistundersøgelse

Det er blandt andet skiltningen og manglen på politisk planlægning, der er skyld i Rømøs dårlige omdømme hos feriegæsterne, mener en professor i turisme. Foto: Lars. K. Detlef
Det er ikke den store begejstring, tidligere turister i Rømø, Tønder og omegn kan mønstre, når de skal anbefale området som turistmål til andre. Destinationen er mindre end halvt så populær som for eksempel Skagen.
Annonce

Tønder/Rømø: En ny undersøgelse om turismetilfredshed er ikke spor opmuntrende læsning, hvis man har ambitioner for turismen i den sydligste del af marsken.

I undersøgelsen, som er foretaget af Dansk Kyst- og Naturturisme blandt 11.000 feriegæster, svarer 44 procent, at de vil anbefale Tønder/Møgeltønder/Højer som feriemål, mens blot 42 procent vil anbefale Rømø. Tallene skal ses i sammenligning med, at den anden ende af Jylland, Skagen, ligger på en score på hele 92 procent. Og det er der flere indlysende grunde til, mener Anne-Mette Hjalager, der er professor ved Center for Turisme, Innovation og Kultur på Syddansk Universitet.

- Hvis du har været på Rømø for nylig, så er det simpelthen en rodebunke. Hvis du tager ned til Lakolk, hvad er det så for et sted? Det er sådan et ikke-sted! Der er ikke nogen atmosfære, der er ikke nogen, der tager vare på noget som helst. Det er en rodebutik. Der har også været givet lov til skiltning, så det flyder på Rømø med skilte som Kong Volmers røv, siger en bramfri Anne-Mette Hjalager, som retter kritikken ét bestemt sted hen.

- Det går kun tilbage til kommunen (Tønder kommune, red.). Det er kommunen, der ikke er bevidste om, at det æstetiske også betyder noget, siger Anne-Mette Hjalager, som samtidig påpeger, at turistorganisationerne kun kan gøre meget lidt, hvis ikke kommunen fører an.

- Det er kommunens ret og pligt, fordi det er kommunen, der har planlægningsopgaven, det er ikke turistorganisationerne. De kan lave lige så meget markedsføring, de vil - men det er kommunen, der skal rette op på de der skader, siger hun og tilføjer, at det, det handler om, er, at få tingene ind i kommunalplanen.

Annonce

Skudt over målet

På Tønder Rådhus kommer undersøgelsens resultat bag på borgmester Henrik Frandsen (V).

- Det er jeg meget overrasket over, for jeg synes jo det er nogle fantastiske områder, både Tønder og Møgeltønder og Højer og også Rømø, men jeg vil jo gerne sige, at vi arbejder voldsomt på sagen.

Til gengæld er han overhovedet ikke enig med Anne-Mette Hjalager i hendes kritik af forholdene på Rømø.

- Det ændrer jo ikke, at hun kommer med de der meget firkantede udmeldinger, og der synes jeg nok, at hun skyder over målet, siger Henrik Frandsen, men medgiver samtidig, at tallene taler deres tydelige sprog.

- Det kan der da ikke være to meninger om, selvfølgelig gør de det, men man så også bare sige, at et er, at tallene er, som de er, men der har rent faktisk aldrig været så mange turister på Rømø som i år, siger borgmesteren og påpeger, at man har sat en række initiativer i gang for at fremme turismen.

- Vi arbejder meget på sagen, blandt andet har vi jo gang i vores store Tøndermarskinitiativ, hvor vi er i gang med at udvikle Tønder, Højer og hele Tøndermarsken til et endnu mere spændende område, end det er i dag.

Formanden for Rømø Tønder Turistforening, Martin Iversen, er enig med borgmester Henrik Frandsen i, at tallene taler deres sprog, men mener samtidig, at de er en smule misvisende.

- Hvis man i undersøgelsen havde gjort som vi gør, når vi spørger, så er tilfredsheden faktisk oppe på 89 procent, fordi vi slår tallene for "tilfredse" og "meget tilfredse" sammen. Og det har man ikke gjort i denne her undersøgelse. Her har man kun taget "meget tilfredse" med. Men der er da absolut plads til forbedringer, lyder det fra Martin Iversen.

Og professor Anne-Mette Hjalager medgiver da også, at det hele ikke bare er den rene elendighed, når det drejer som andre områder end Rømø.

- Der er nogle af de initiativer med byfornyelse også omkring åen, der tegner godt. Og så ved jeg, at Tøndermarskinitiativet er opmærksomme på, at tilgængeligheden i området skal forbedres. Men det tager tid, understreger hun og peger også på Højer med en forbeholden optimisme.

- Nu skal vi jo ikke bare kritisere Tønder Kommune, selvom de ikke har været deres ansvar bevidst på en række områder. De har jo taget skeen i den anden hånd med Højer, fordi de er blevet sparket over skinnebenet af RealDania og nogle af de andre store fonde. Det skal nok blive godt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Kritisk corona-udvikling: Smitten stiger stadig i Kolding og Esbjerg

Danmark

På kanten af kaninhullet

Varde

Birgit fulgte sin mand i døden

Annonce