Annonce
Tønder

Rømø og Tønderområdet er bundskrabere i ny, stor turistundersøgelse

Det er blandt andet skiltningen og manglen på politisk planlægning, der er skyld i Rømøs dårlige omdømme hos feriegæsterne, mener en professor i turisme. Foto: Lars. K. Detlef
Det er ikke den store begejstring, tidligere turister i Rømø, Tønder og omegn kan mønstre, når de skal anbefale området som turistmål til andre. Destinationen er mindre end halvt så populær som for eksempel Skagen.

Tønder/Rømø: En ny undersøgelse om turismetilfredshed er ikke spor opmuntrende læsning, hvis man har ambitioner for turismen i den sydligste del af marsken.

I undersøgelsen, som er foretaget af Dansk Kyst- og Naturturisme blandt 11.000 feriegæster, svarer 44 procent, at de vil anbefale Tønder/Møgeltønder/Højer som feriemål, mens blot 42 procent vil anbefale Rømø. Tallene skal ses i sammenligning med, at den anden ende af Jylland, Skagen, ligger på en score på hele 92 procent. Og det er der flere indlysende grunde til, mener Anne-Mette Hjalager, der er professor ved Center for Turisme, Innovation og Kultur på Syddansk Universitet.

- Hvis du har været på Rømø for nylig, så er det simpelthen en rodebunke. Hvis du tager ned til Lakolk, hvad er det så for et sted? Det er sådan et ikke-sted! Der er ikke nogen atmosfære, der er ikke nogen, der tager vare på noget som helst. Det er en rodebutik. Der har også været givet lov til skiltning, så det flyder på Rømø med skilte som Kong Volmers røv, siger en bramfri Anne-Mette Hjalager, som retter kritikken ét bestemt sted hen.

- Det går kun tilbage til kommunen (Tønder kommune, red.). Det er kommunen, der ikke er bevidste om, at det æstetiske også betyder noget, siger Anne-Mette Hjalager, som samtidig påpeger, at turistorganisationerne kun kan gøre meget lidt, hvis ikke kommunen fører an.

- Det er kommunens ret og pligt, fordi det er kommunen, der har planlægningsopgaven, det er ikke turistorganisationerne. De kan lave lige så meget markedsføring, de vil - men det er kommunen, der skal rette op på de der skader, siger hun og tilføjer, at det, det handler om, er, at få tingene ind i kommunalplanen.

Annonce

Skudt over målet

På Tønder Rådhus kommer undersøgelsens resultat bag på borgmester Henrik Frandsen (V).

- Det er jeg meget overrasket over, for jeg synes jo det er nogle fantastiske områder, både Tønder og Møgeltønder og Højer og også Rømø, men jeg vil jo gerne sige, at vi arbejder voldsomt på sagen.

Til gengæld er han overhovedet ikke enig med Anne-Mette Hjalager i hendes kritik af forholdene på Rømø.

- Det ændrer jo ikke, at hun kommer med de der meget firkantede udmeldinger, og der synes jeg nok, at hun skyder over målet, siger Henrik Frandsen, men medgiver samtidig, at tallene taler deres tydelige sprog.

- Det kan der da ikke være to meninger om, selvfølgelig gør de det, men man så også bare sige, at et er, at tallene er, som de er, men der har rent faktisk aldrig været så mange turister på Rømø som i år, siger borgmesteren og påpeger, at man har sat en række initiativer i gang for at fremme turismen.

- Vi arbejder meget på sagen, blandt andet har vi jo gang i vores store Tøndermarskinitiativ, hvor vi er i gang med at udvikle Tønder, Højer og hele Tøndermarsken til et endnu mere spændende område, end det er i dag.

Formanden for Rømø Tønder Turistforening, Martin Iversen, er enig med borgmester Henrik Frandsen i, at tallene taler deres sprog, men mener samtidig, at de er en smule misvisende.

- Hvis man i undersøgelsen havde gjort som vi gør, når vi spørger, så er tilfredsheden faktisk oppe på 89 procent, fordi vi slår tallene for "tilfredse" og "meget tilfredse" sammen. Og det har man ikke gjort i denne her undersøgelse. Her har man kun taget "meget tilfredse" med. Men der er da absolut plads til forbedringer, lyder det fra Martin Iversen.

Og professor Anne-Mette Hjalager medgiver da også, at det hele ikke bare er den rene elendighed, når det drejer som andre områder end Rømø.

- Der er nogle af de initiativer med byfornyelse også omkring åen, der tegner godt. Og så ved jeg, at Tøndermarskinitiativet er opmærksomme på, at tilgængeligheden i området skal forbedres. Men det tager tid, understreger hun og peger også på Højer med en forbeholden optimisme.

- Nu skal vi jo ikke bare kritisere Tønder Kommune, selvom de ikke har været deres ansvar bevidst på en række områder. De har jo taget skeen i den anden hånd med Højer, fordi de er blevet sparket over skinnebenet af RealDania og nogle af de andre store fonde. Det skal nok blive godt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce