Annonce
jv.dk

Rørt dronning takkede unge i Sydslesvig

Dronning Margrethe holdt det afsluttende pressemøde på kongeskibet Dannebrog i Flensborg torsdag eftermiddag. Foto: Martin Ziemer
Dronningen gjorde status over de første tre dage i Sydslesvig. Især ungdommen har rørt hende.

FLENSBORG: Dronning Margrethes besøg i Sydslesvig og Flensborg nærmer sig sin afslutning, og torsdag eftermiddag gjorde hun status over de første tre dage. Tre dage, der har bragt hende tæt på Sydslesvig, dets historie og især dets danske mindretal.

- Det har rørt mig dybt. Den hjertelige modtagelse, jeg er blevet mødt med overalt af folk, unge som ældre, der har arbejdet for det danske hele deres liv. Sydslesvigere, der i fire generationer har været loyale tyske statsborgere, og som alligevel har holdt fast i det danske og gået i dansk skole igennem fire generationer. Det finder jeg stærkt, sagde dronningen.

Især mødet med den sydslesvigske ungdom gjorde indtryk.

- Jeg har især været imponeret af ungdommen. At de går så meget op i deres danske rødder, og samtidig hører de til i Tyskland. En af de ting, jeg især vil bringe med mig hjem, er en tale, som Johanne, en 18-årig elev på Duborg-Skolen holdt. En smuk tale, så elegant, så varm. Den kom fra hjertet og er en af de bedste, jeg har hørt. Hun talte om at have to kulturer, at være dansk og tysk, og kaldte Sydslesvig sit hjerteland, sagde dronningen rørt.

Dronningen har under sit besøg i Sydslesvig besøgt kulturelle mindesmærker og genopdaget, at Sydslesvig og Danmark har utrolig meget til fælles. Et faktum, som hun mener, at mange danskere måske glemmer i dagligdagen.

Annonce

I er ikke glemt

- De, der bare suser over grænsen for at købe ind, de burde unde sig at se det specielle hernede. Se Danevirke, Hedeby, Sydslesvig, som det ser ud i dag. Jeg håber inderligt, at danskerne ved, hvor betydningsfuldt Sydslesvig er. Sydslesvigernes ønske om at holde fast i det danske og deres evne til samtidig at kunne balance det at være tysk, sagde dronning Margrethe, som ser frem til 100-års jubilæet for den fredelige grænsedragning næste år.

- I skal ikke blive glemt, blev der sagt, og det har været væsentligt for mig at sige, at I er ikke glemt. Jeg håber, at 100-års jubilæet næste år ikke kun fejres i Sønderjylland men i hele Danmark, for det er betydningsfuldt.

Annonce