Annonce
Tønder

Rørt forstander bød de første gæster velkommen på Løgumkloster Højskole

Else Dalgaard var en af de første, der kunne træde inden for på den nystiftede Løgumkloster Højskole, hvor hun sammen med 20 andre skal fejre nytår. Foto: Claus Thorsted
De første gæster mødte lørdag op ved den nystiftede Løgumkloster Højskole. Her skal de i selskab med hinanden og et alsidigt program fejre det nye år og ikke mindst, at der igen er liv i de gamle bygninger i byen.

Løgumkloster: Den har været længe undervejs, har været diskuteret vidt og bredt og ikke mindst både købt og solgt, men lørdag kunne den nystiftede Løgumkloster Højskole endelig slå dørene op til det første kursusforløb, som 21 spændte gæster har meldt sig til.

- Velkommen, kom inden for. Skal jeg ikke lige hjælpe dig med kufferten, lyder det smilende fra Ursula Dieterich-Pedersen, der bukker sig ned og får hjulpet en af de ankomne gæster med at få kufferten op over det lille trin ved indgangen til højskolen.

Hun er fra den 1. januar ny forstander på Løgumkloster Højskole og er i øjeblikket ved at pakke sit liv i Sorø sammen og rykke det til Sønderjylland.

- Jeg kører lige nu lidt frem og tilbage med flyttelæs mellem Sorø, hvor jeg bor nu, og forstanderboligen herovre bagved, men jeg er selvfølgelig nødt til at være med, når nu det er det første hold gæster, som skal være med til at forme den nye højskole, siger Ursula Dieterich-Pedersen.

Om højskolen

Løgumkloster Højskole hviler på et kristent fundament med stor åbenhed i forhold til både personlige og fælles forståelser og udtryk for tro, håb og ønsker for fremtiden.

Formålet med højskolen er at skabe et sted, hvor der er plads og rum til, at det enkelte menneske kan reflektere over sit liv og til at overveje om, der er brug for forandring.

Løgumkloster Højskoles mål er at inspirere til humanitært, socialt og frivilligt engagement og motivere til handling og aktiv deltagelse i samfundet.

Højskolens første forløb bærer titlen "Du kom med alt, hvad der var dig", som også er titlen på en ny bog af psykolog Anne Knudsen og journalist Steen Val­green-Voigt, som begge leder kurset. Forløbet bliver kørt med hjælp fra frivillige kræfter og i samarbejde med personalet på Løgumkloster Refugium.

Kilde: www.lkhojskole.dk

Nye bekendskaber og hårdt arbejde

En af de gæster, der har valgt at bruge nogle dage henover nytår i de gamle bygninger, er Else Dalgaard. Hun har boet i byen i 36 år, men alligevel har hun aldrig været på højskolen før, så da muligheden bød sig for både at se skolen an og finde nogle at fejre årets afslutning med, slog hun til.

- Jeg mistede min mand for seks år siden og er alene i hverdagen. Min familie bor et godt stykke herfra, så det virkede oplagt at deltage og både få lidt ro og måske også finde nye venskaber, hvem ved, det må de kommende dage vise, siger Else Dalgaard.

Hun har som så mange andre i Løgumkloster og omegn fulgt med i debatten i de seneste mange år, og hun har altid troet på, at arbejdet med højskolen nok skulle blive til noget. Bag nogle af de mange arbejdstimer står Mathias Knudsen, som er formand for skoleforeningen bag Løgumkloster Højskole, og han er også mødt op for at se de første gæster an.

- Det har været rigtig hårdt arbejde, men det er det hele værd, når man som nu i den her weekend ser, hvordan der kommer gæster til, og der kommer nyt liv i de gamle bygninger igen. Det er en fornøjelse, siger Mathias Knudsen.

Annonce

Et alsidigt forløb

Forløbet som Else Dalgaard og de andre gæster har meldt sig til strækker sig frem til den 2. januar. Det bærer titlen "Du kom med alt det, der var dig" og er bygget op omkring den tidligere højskolelærer igennem 23 år Jens Rosendals liv og forfatterskab, men gæsterne kan se frem til en alsidig oplevelse i de kommende dage.

- Vi tilbyder et program, som rammer rigtig bredt denne her gang, fordi vi skal vise både dem, som er her nu, og de kommende gæster, hvad det er, vi vil med højskolen. Der skal være plads til en bred vifte af interesser, samtidig med at dem, der kommer her, forhåbentlig bliver klogere på sig selv, forklarer Ursula Dieterich-Pedersen.

Højskolens første program inviterer derfor gæsterne med til både at hente og grille østers fra Vadehavet, på gåture i byen og ikke mindst på oplæg fra de to kursusledere psykolog Anne Knudsen og journalist Steen Val­green-Voigt, samt Iben Nagel Rasmussen, datter af forfatter Halfdan Rasmussen, skuespiller Benedikte Hansen og mange andre. Et program, der falder i god jord hos Else Dalgaard.

- Jeg synes, det er et meget spændende forløb, de har stykket sammen, hvor vi både kommer rundt og se en masse, får lært noget nyt og ikke mindst sunget sange og salmer, som er min store passion, siger Else Dalgaard smilende.

Ursula Dieterich-Pedersen er fra 1. januar ny forstander på Løgumkloster Højskole, og hun var på pletten til at tage imod og hilse på de første gæster. Foto: Claus Thorsted
Annonce

Den kommende tid

Selvom Ursula Dieterich-Pedersen først tiltræder officielt som ny forstander for skolen i det nye år, har hun allerede så småt taget hul på glæderne og er blandt andet ved at planlægge forløbene på højskolen for de kommende seks måneder.

- Det første forløb, vi skal have, kommer til at bære navnet "Byg op", og det bliver et forløb, som er ganske gratis at deltage i, men man skal dog bidrage med lidt arbejdskraft, for vi mangler lige at få helt styr på det sidste med maling og nøgler og så kan jeg se, at der er et ur deroppe på væggen, der er gået i stå. Måske jeg har batterier i bilen, lyder det grinende fra den kommende forstander, før hun forsvinder ind i den lille spisesal og rørt byder Else Dalgaard og de 20 andre gæster velkommen inden for på den nye Løgumkloster Højskole.

Ursula Dieterich-Pedersen er i øjeblikket ve dat flytte fra Sorø til forstanderboligen bag højskolen. Foto: Claus Thorsted
Else Dalgaard pakker ud på det værelse, hvor hun skal bo indtil den 2. januar, hvor kursusforløbet slutter. Foto: Claus Thorsted
Ursula Dieterich-Pedersen måtte knibe en tåre, da hun bød de første gæster velkommen på højskolen. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Restaureret hus vinder boligpris

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Annonce