Annonce
Tønder

Røveri-tiltalte er tavse og nægter sig skyldige

Det var her, ved Fakta-forretningen på Kongevej i Tønder, at to af de tre røverier fandt sted den 28. marts. Arkivfoto: Martin Franciere
De to unge mænd på henholdsvis 18 og 19 år, der menes at stå bage flere gaderøverier, vidnetrusler og omfattende hærværk i Tønder i marts, nægter at udtale sig til retten. Stort opbud af vidner skal kaste lys over sagen, der først forventes afsluttet 30. juli.

TØNDER: - Jeg afgiver ikke nogen forklaring.

- Det gør jeg heller ikke.

Disse to sætninger var de eneste, der kom ud af munden på de to unge mænd, der ved retten i Sønderborg er tiltalt for omfangsrig personfarlig kriminalitet. Det drejer sig om røveri, vold, groft hærværk og vidnetrusler, alt sammen blev begået en torsdag eftermiddag og aften i Tønder i marts.

Sagen mod de to er så omfangsrig, at den omfatter hele 11 anklagepunkter, der fylder seks tætskrevne A 4-sider.

Det tog anklagefuldmægtig Frederik Schreiber fra Syd og Sønderjyllands Politi i Esbjerg næsten en halv time at læse anklageskriftet op og præsentere sagen for domsmandsretten.

Mens de to tiltalte på henholdsvis 18 og 19 år sad i retssalen med munden helt lukket, lod de gennem deres forsvarer meddele, at de nægtede alle væsentlige anklagepunkter. Kun mindre alvorlige sager, såsom hærværk på en knallert og besiddelse af mindre mængder hash, kunne de erkende. Da dommer Peter Ulrik Urskov ønskede at spørge ind til disse erkendte forhold, holdt de fast i deres tavsheds-taktik, og lod forstå, at de nu også nægtede disse forhold.

Dermed er der lagt op til, at den i forvejen lange række af vidner, der skal høres i sagen, vil blive forlænget yderligere, idet anklagemyndigheden skal løfte bevisbyrden i samtlige ikke-erkendte forhold.

Annonce

Vi har oplevet meget i dag, og hvis I stikker os til politiet, slår vi jer ihjel.

Uddrag af anklageskriftet. Truslerne er rettet mod to unge kvinder, der skal have overværet nogle af de overfald og røverier, som de to unge mand er tiltalt.

Centrale vidner

Netop vidner og politiets efterforskning i øvrigt vil få afgørende betydning for at kortlægge, hvad der skete den 28. marts i Tønder og dermed retssagens udfald.

De to unge mænd står tiltalt for i alt tre røveri/røveriforsøg, der alle gik ud på at frarøve ganske unge mennesker deres ejendele. Yngste offer var en bare 15-årig dreng. Overfaldene fandt sted bag værtshuset Carl Skomager i Østergade, samt omkring parkeringsområdet langs Kongevej ved Aldi- og Fakta-butikkerne.

Ifølge anklageskriftet har to unge kvinder overværet nogle af overfaldene. De blev efterfølgende truet til tavshed.

- Vi har oplevet meget i dag, og hvis I stikker os til politiet, slår vi jer ihjel, skal den ene af de to tiltalte have sagt, mens den anden tilføjede:

- Så vil I komme til at se, hvordan de andre har fået tæsk.

Ramte et træ

Den begivenhedsrige eftermiddag og aften sluttede for de to tiltaltes vedkommende med, at de sammen med tre andre kørte i en Skoda i retning mod Aabenraa. Politiet kom på sporet af dem, og jagten endte med, at Skoda'en ramte ind i et vejtræ. Her blev den 19-årige kvæstet og siden anholdt, mens det lykkedes den 18-årige at løbe fra stedet. I den forulykkede bil fandt politiet efterfølgende en del ting og sager, herunder kreditkort, der kunne kobles til røverierne. Desuden var der en del koster fra et indbrud i Østergade, herunder tv og Play Station-konsol.

Den 18-årige blev anholdt en uge efter i et samspil mellem Syd- og Sønderjyllands- og Københavns politi. Med til at bestyrke mistanken om hans medvirken i røverierne var blandt andet en artikel fra JydskeVestkysten, der fortalte, at der var en formodet gerningsmand på fri fod. Artiklen fandt politiet på den 18-åriges telefon.

Efter første retsdag mandag, fortsætter sagen mod de to mænd med yderligere vidneafhøringer tirsdag og onsdag. Efter planen bliver der afsagt dom den 30. juli.

Tiltalerne

De to unge mænd er tiltalte for to gaderøverier samt et forsøg på røveri efter straffelovens paragraf 288.

Desuden er de tiltalt for flere tilfælde af vidnetrusler, omfattende hærværk samt et voldeligt overfald.

Den 19-årige er endvidere tiltalt for at have truet en fængselsbetjent på livet.

Alle forhold nægtes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce