Annonce
Tønder

Røveri-tiltalte er tavse og nægter sig skyldige

Det var her, ved Fakta-forretningen på Kongevej i Tønder, at to af de tre røverier fandt sted den 28. marts. Arkivfoto: Martin Franciere
De to unge mænd på henholdsvis 18 og 19 år, der menes at stå bage flere gaderøverier, vidnetrusler og omfattende hærværk i Tønder i marts, nægter at udtale sig til retten. Stort opbud af vidner skal kaste lys over sagen, der først forventes afsluttet 30. juli.

TØNDER: - Jeg afgiver ikke nogen forklaring.

- Det gør jeg heller ikke.

Disse to sætninger var de eneste, der kom ud af munden på de to unge mænd, der ved retten i Sønderborg er tiltalt for omfangsrig personfarlig kriminalitet. Det drejer sig om røveri, vold, groft hærværk og vidnetrusler, alt sammen blev begået en torsdag eftermiddag og aften i Tønder i marts.

Sagen mod de to er så omfangsrig, at den omfatter hele 11 anklagepunkter, der fylder seks tætskrevne A 4-sider.

Det tog anklagefuldmægtig Frederik Schreiber fra Syd og Sønderjyllands Politi i Esbjerg næsten en halv time at læse anklageskriftet op og præsentere sagen for domsmandsretten.

Mens de to tiltalte på henholdsvis 18 og 19 år sad i retssalen med munden helt lukket, lod de gennem deres forsvarer meddele, at de nægtede alle væsentlige anklagepunkter. Kun mindre alvorlige sager, såsom hærværk på en knallert og besiddelse af mindre mængder hash, kunne de erkende. Da dommer Peter Ulrik Urskov ønskede at spørge ind til disse erkendte forhold, holdt de fast i deres tavsheds-taktik, og lod forstå, at de nu også nægtede disse forhold.

Dermed er der lagt op til, at den i forvejen lange række af vidner, der skal høres i sagen, vil blive forlænget yderligere, idet anklagemyndigheden skal løfte bevisbyrden i samtlige ikke-erkendte forhold.

Annonce

Vi har oplevet meget i dag, og hvis I stikker os til politiet, slår vi jer ihjel.

Uddrag af anklageskriftet. Truslerne er rettet mod to unge kvinder, der skal have overværet nogle af de overfald og røverier, som de to unge mand er tiltalt.

Centrale vidner

Netop vidner og politiets efterforskning i øvrigt vil få afgørende betydning for at kortlægge, hvad der skete den 28. marts i Tønder og dermed retssagens udfald.

De to unge mænd står tiltalt for i alt tre røveri/røveriforsøg, der alle gik ud på at frarøve ganske unge mennesker deres ejendele. Yngste offer var en bare 15-årig dreng. Overfaldene fandt sted bag værtshuset Carl Skomager i Østergade, samt omkring parkeringsområdet langs Kongevej ved Aldi- og Fakta-butikkerne.

Ifølge anklageskriftet har to unge kvinder overværet nogle af overfaldene. De blev efterfølgende truet til tavshed.

- Vi har oplevet meget i dag, og hvis I stikker os til politiet, slår vi jer ihjel, skal den ene af de to tiltalte have sagt, mens den anden tilføjede:

- Så vil I komme til at se, hvordan de andre har fået tæsk.

Ramte et træ

Den begivenhedsrige eftermiddag og aften sluttede for de to tiltaltes vedkommende med, at de sammen med tre andre kørte i en Skoda i retning mod Aabenraa. Politiet kom på sporet af dem, og jagten endte med, at Skoda'en ramte ind i et vejtræ. Her blev den 19-årige kvæstet og siden anholdt, mens det lykkedes den 18-årige at løbe fra stedet. I den forulykkede bil fandt politiet efterfølgende en del ting og sager, herunder kreditkort, der kunne kobles til røverierne. Desuden var der en del koster fra et indbrud i Østergade, herunder tv og Play Station-konsol.

Den 18-årige blev anholdt en uge efter i et samspil mellem Syd- og Sønderjyllands- og Københavns politi. Med til at bestyrke mistanken om hans medvirken i røverierne var blandt andet en artikel fra JydskeVestkysten, der fortalte, at der var en formodet gerningsmand på fri fod. Artiklen fandt politiet på den 18-åriges telefon.

Efter første retsdag mandag, fortsætter sagen mod de to mænd med yderligere vidneafhøringer tirsdag og onsdag. Efter planen bliver der afsagt dom den 30. juli.

Tiltalerne

De to unge mænd er tiltalte for to gaderøverier samt et forsøg på røveri efter straffelovens paragraf 288.

Desuden er de tiltalt for flere tilfælde af vidnetrusler, omfattende hærværk samt et voldeligt overfald.

Den 19-årige er endvidere tiltalt for at have truet en fængselsbetjent på livet.

Alle forhold nægtes.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Ko-broen i Gesten er privat ejendom

Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce