Annonce
Sønderborg

Racercykel og rundstykker: 1.100 cykler på arbejdet

Over 1.100 personer i Sønderborg har meldt sig på et hold til "Vi cykler til arbejdet", som er en konkurrence, der skal få folk til at vælge cyklen om morgenen hele maj måned. Foto: David Skaaning
Hele maj har flere end 1.100 personer i Sønderborg Kommune parkeret bilen i garagen og tager i stedet cyklen til arbejdet. Kommunen ligger på andenpladsen i Region Syddanmark over antallet af tilmeldte i konkurrencen "Vi cykler til arbejdet", som Cyklistforbundet har arrangeret.

Guderup: Der ventede rundstykker og kaffe til morgenfriske cyklister, som tirsdag morgen valgte at lægge vejen forbi Guderup Torv.

Sønderborg Kommune og Project Zero har i samarbejde stået for udskænkningen for at hylde det cyklende arbejdsfolk i kommunen.

Gennem hele maj har Cyklistforbundet afholdt konkurrencen Vi cykler til arbejde. I Sønderborg Kommune deltager flere end 1.100 personer fordelt på 50 virksomheder, og de har indtil videre cyklet 109.000 kilometer i løbet af måneden.

- Jeg tillader mig at sige, at det er en kæmpe succes. Vi har flere tilmeldte i år, og det skyldes nok, at de, der var med sidste år, har holdt ved og fået flere med, forklarer formand for kommunens sundhedsudvalg, Helge Larsen (S).

Sønderborg Kommune ligger på andenpladsen i antallet af tilmeldte i hele Region Syddanmark - kun overgået af Odense. Project Zero og Sønderborg Kommune har sponsoreret tre morgenmåltider i maj til de cyklende, og den 17. juni bliver der afholdt en stor cykelfest for deltagerne, hvor man regner med omkring 500 tilmeldinger.

Annonce

Det er et godt morgenritual at cykle. Jeg har en halv times forspring at vågne op i i forhold til mine kollegaer

Helge Krogh, deltager i Vi cykler til arbejde-konkurrencen

Cyklende kollegaer

Sønderborg Kommune har flere end 200 tilmeldte cyklister, som kommer fra forskellige arbejdspladser i kommunens regi. Helge Krogh arbejder for Botilbud Hertughaven i Augustenborg og har cyklet på arbejde i mange år.

- Det er et godt morgenritual at cykle. Jeg har en halv times forspring at vågne op i i forhold til mine kollegaer, fortæller Helge Krogh.

Han og kollegaerne hos Hertughaven har sat sig som mål at cykle Lillebælt rundt, hvilket bliver en tur på cirka 200 kilometer. De forskellige cykelhold skal bogføre deres kilometertal og for hver dag, deltagerne har cyklet, får holdet et lod i konkurrencen om et feriegavekort på 10.000 kroner til alle holdmedlemmer.

Indenfor de enkelte virksomheder er der flere forskellige hold, så der opstår en intern konkurrence mellem kollegaer. Chresten Waldemar arbejder på Linak og cykler på ét hold, mens hans kone, der også arbejder på Linak, cykler på et hold fra sin afdeling.

- Vi taler tit om, at vi synes, vi bruger meget energi på at cykle til og fra arbejdet. Og det underlige er, at det føles som om, at vi får mere energi, siger Chresten Waldemar.

Han begyndte med at cykle til sidste års Vi cykler til arbejde-konkurrence, og har siden investeret i en god cykel til formålet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce