x
Annonce
Tønder

Racerklub samler seks nationer under ét tag

Kampen på leret er i fuld gang. RC Tønders tredje udgave af Fear Farm trak i weekenden 40 kørere til fra Danmark, Norge, Sverige, Tyskland og Polen. Foto: Niklas Majgaard
Fjernstyrede biler og specielt dem med brændstofmotorer rimer på udendørssport. Men i Korntved kan man roligt tænde op for methanolen indendørs, for her er en sjælden mulighed for at køre med op mod 40.000 omdrejninger i minuttet under tag. Det samlede i weekenden kørere fra nær og fjern.

KORNTVED: Nuno Silva har om nogen formået at få folk til at køre langt i jagten på en god oplevelse. I den dybt seriøse sportsverden, der omgiver løb med fjernstyrede biler, er banen hos RC Tønder i Korntved noget, som folk gerne bruger lang tid på at kunne træne på. Så meget, at der ved weekendens løb, Fear Farm 3.0, langt fra kun er dannebrog ud for kørernes navne.

Kørerne kommer fra Tyskland, Norge, Sverige og sågar Polen for at køre - og det handler først og fremmest om, at RC Tønder er en af få klubber, der råder over en indendørs jordbane til brændstofdrevne biler i skalaen 1:8. De methanoldrevne biler summer afsted med godt og vel 30.000 omdrejninger i minuttet og op mod 80 kilometer i timen. Kort og godt gør det brændstofbilerne til en rigtig udendørssport - men på gården i Korntved kan det lade sig gøre at køre løb indendørs.

- Fear Farm-navnet opstod ud af, at vi kører på en gård. Det handler først og fremmest om at lave et sjovt løb som trækker folk til området. Ikke kun for vores egen skyld, men sådan en 40 deltagere plus hjælpere er også godt for området i det hele taget, siger han.

Annonce

Jeg begyndte med de her biler efter min konfirmation og kørte vel et års tid. Jeg kørte indtil pengene slap op, og så stoppede jeg igen. Jeg vendte tilbage i 2016 med et ordentligt budget og har fået et par sponsorer med mig - men jeg må stadig tage diverse ekstra jobs for at få det hele til at lykkes.

Daniel Bubel, forsvarende danmarksmester i 1:8 Nitro Buggy

På langfart

At løbet modsat næste måneds runde af DM i netop Tønder-klubben er for sjov, giver visse friheder, forklarer formanden:

- Vi kører forskellige klasser - det er nitro, altså brændstof, det er eldrevne biler, og så har vi et par sjove konkurrencer undervejs. Lørdag kørte vi løb for Oldboys over 40 år, og vi lavede en last man standing. Her er der ingen hjælpere - så hvis du vælter rundt eller kører af banen, så er du ude. Omvendt er du også ude, hvis nogen overhaler dig med en omgang - så du skal hele tiden finde balancen mellem fart og sikker kørsel, forklarer Nuno Silva.

Polske Daniel Zietara er nok den, der tager løbets langfartspokal. Til daglig kører han i klubben SMK Szczecin - og er svært tilfreds med den danske klubs muligheder:

- Det her er helt kanon, for vi kan ikke komme til at køre indendørs hjemme i Polen. Tønder er en fed klub og alle her er så fantastisk omgængelige. Jeg er ret ny i sporten, for jeg har kun kørt et års tid - men det her sted er virkelig turen værd, siger han.

Danmarksmesteren pudser formen af

For Daniel Bubel fra Greve handler Fear Farm både om at køre et hyggeligt løb, men også om at få opsætningen helt på plads. Om godt en måned er han tilbage i Korntved, og her er der DM-point på spil. Bubel vandt DM i 1:8 Nitro Offroad i fjor og starter således sit titelforsvar i Tønder.

- Det seje ved Tønder og en af grundene til vi er glade for at køre her, er, at der altid er vejrgaranti. Banen er næsten den samme hver gang, fugtigheden i luften og temperaturen er stort set den samme. Alt det gør den her weekend til en god opvarmning, for vi starter snart op på DM, forklarer han.

Daniel Bubel har været med i gamet i en del år efterhånden. Det begyndte med, at han brændte alle konfirmationspengene af, husker han:

- Jeg begyndte med de her biler efter min konfirmation og kørte vel et års tid. Jeg kørte indtil pengene slap op, og så stoppede jeg igen. Jeg vendte tilbage i 2016 med et ordentligt budget og har fået et par sponsorer med mig - men jeg må stadig tage diverse ekstra jobs for at få det hele til at lykkes, forklarer Daniel Bubel.

Han har foruden DM også det såkaldte Euro-B i kikkerten - det er et EM for alle, der ikke er rangeret som værende i top 20 i Europa. Et talent-EM, om man vil.

RC Tønder lægger jord til DM den 28-29. marts.

Nuno Silva er formand for RC Tønder og ophavsmanden til Fear Farm. Et koncept, som egentlig mest er et klubløb, men samtidigt trækker det nogle af de bedste fra Danmark, Norge, Sverige og Tyskland til. Foto: Niklas Majgaard
Daniel Bubel er forsvarende danmarksmester i 1:8 Nitro Buggy, som klassen for de brændstofdrevne biler hedder. Det er en kategori af fjernstyrede biler, som er meget udbredt, og der holdes store europa- og verdensmesterskaber i kategorien hvert år. Foto: Niklas Majgaard
Sådan ser mekanikken i Daniels racer ud. En 1:8 nitro-buggy har en motor på 3,5 kubikcentimeter. Den yder cirka 2,6 hestekræfter ved over 30.000 omdrejninger i minuttet - til sammenligning er en Formel 1-racer i dag begrænset til 15.000 omdrejninger i minuttet. Foto: Niklas Majgaard
Der kræses for detaljen i pitten. Bilerne kan justeres fuldstændig som en rigtig racerbil - og her er det mindst lige så vigtigt at alt er skruet helt rigtigt sammen. Fjedre, støddæmpere, kobling og hjulvinkler er blot noget af det, man kan indstille. Foto: Niklas Majgaard
Bilerne i skala 1:8 findes i både brændstofudgaver (nitro) og de mindre højrøstede elektriske versioner. I Korntved kører de med begge dele. Foto: Niklas Majgaard
Foto: Niklas Majgaard
Foto: Niklas Majgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce