Annonce
Sydjylland

Racistisk eller sjovt?: Caféplakat med sort dreng anmeldt for at være racistisk

Opawel Kore finder café Aromas logo og isplakat stødende og har derfor anmeldt caféejer Claus Hattese til politiet for racisme. Foto: Anders C. Østerby

Caféejer Claus Hattesen i Ærøskøbing er blevet anmeldt for racisme på grund af Café Aromas logo, som stammer fra Tønder Kafferisteri. Anmelderen føler sig krænket på grund af det, han mener er en nedværdigende fremstilling af sorte. Claus Hattesen overvejer, om logoet skal ændres.

En sort dreng med store røde læber kun iført trusser, halskæde, ørering og et spyd ved hånden bærer på hovedet en bakke med kaffebønner.

Under ham står der Café Aroma, og logoet sidder på menukortet i montren på Café Aromas terrasse. Længere henne, ved indgangen til caféens isbar, er den samme dreng i noget større størrelse. Her er kaffebønnerne skiftet ud med fire farvestrålende kugler is, guf og syltetøj på toppen.

Logoet er lavet for 14 år siden, da Claus Hettesen åbnede caféen. Forlægget var en kaffedåse fra Tønder Kafferisteri, som er stiftet i 1919. Claus Hattesen kontaktede stifterens barnebarn og fik lov til at bruge logoet. I 2007 kom varianten med iskugler i stedet for kaffebønner, da ismageriet åbnede.

Drengen på logoet ser glad ud, mens han kigger skråt op på isen. Men det er Opawel Kore ikke. Han er fra Elfenbenskysten og uddannet cand.mag. i filosofi og føler sig som sort krænket over plakaten og logoet, som han mener er racistiske, fordi de efter hans mening fremstiller sorte på en måde, som giver mindelser om slaveri og kolonitid.

Opawel Kore, som er sygeplejerske og arbejder i hjemmeplejen på Ærø, har i første omgang henvendt sig til caféejer Claus Hattesen for at forsøge at få ham til at forstå, at han oplever plakat og logo som krænkende. Han følte sig ikke mødt, og derfor har han anmeldt Claus Hattesen til politiet for racisme.

Ifølge Opawel Kore fortæller Claus Hattesen, at inspirationen til logoet og plakaten stammer fra en kaffedåse fra Tønder Kafferisteri fra 50'erne med præcis samme logo, og at han finder den sjov og minder ham om hans barndom.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Anders Østerby

- Når man ikke er sort, er det måske meget sjovt. Det minder om dengang, vores forfædre arbejdede med tvang i kaffeplantager, hvor de skulle bære kaffe på hovedet for kolonimesteren, siger Opawel Kore.

Han tilføjer, at selv om slaveriet er ophørt, arbejder mange afrikanere stadig under ringe forhold, for at europæere kan få deres kaffe på dyre caféer.

- I Elfenbenskysten koster et kilo kaffe fem kroner. De tjener ingenting i forhold til det arbejde, de laver, og så skal man gøre grin med dem. 50'erne var dengang, man kunne tillade sig at gøre grin med sorte mennekser, og hvor der ikke var så mange sorte mennesker i Danmark. Det kan man ikke i dag i Frankrig, fordi tingene udvikler sig, og folk bliver klar over, at det kan man ikke mere, siger han.

Lignende logo forbudt i Frankrig

I 2006 blev et slogan og logo fra 1930'erne fra den franske chokoladeproducent Banania relanceret. En sort mand siger på primitivt og barnligt fransk, at det smager godt, men logoet blev bragt for retten, og man indgik et kompromis, hvor producenten indvilgede i at fjerne billederne fra produkterne. Og i 2011 blev billede og tekst i forening forbudt.

- Der blev nedlagt forbud mod, at man brugte det sammen, fordi det blev anset som stødende, forklarer Jørn Boisen, kender af franske forhold og institutleder på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet.

Ifølge lektor i strafferet ved Københavns Universitet Trine Baumbach skal der meget til i dansk sammenhæng for at blive dømt for racisme.

- Det kommer an på, hvilket budskab politiet og domstolen mener, der er i plakaten, siger hun og understreger, at hun udtaler sig generelt.

- Det, som er racismebestemmelsens omdrejningspunkt, er, om man truer, forhåner eller nedværdiger nogen på grund af deres hudfarve eller race. Det skal være rimelig groft, før det er racistisk.

Annonce
Foto: Anders Østerby

Overvejer at ændre logoet

Opawel Kore vil lade juristerne afgøre, om der er tale om racisme, og hvis der ikke er noget at komme efter, vil han acceptere det. Men han håber, hans anmeldelse vil afføde en debat om, hvordan man fremstiller sorte i 2017.

- For den repræsentation stammer fra 1950, siger han (Claus Hattesen, red.) selv. Under kolonitiden. Men den tid er forbi. Jeg kan ikke tvivnge ham til at fjerne de billeder. Det må jurister afgøre. Jeg siger bare, at jeg oplever det som en krænkelse, siger han og tilføjer, at det gør ondt:

- Jeg er den eneste sorte sygeplejerske på øen, og så ser jeg sådan noget, og så bliver jeg endnu mere udstillet. Det er så frustrerende.

Claus Hattesen har ikke ønsket at udtale sig om sagen til avisen, men har i en mail forklaret, at hans forældre havde en kaffedåse, som de brugte hver dag. Dåsen med tegningen af den sorte dreng var en del af Claus Hattesens opvækst, og da han åbnede Aroma, kom han til at tænke på kaffedåsen fra barndommen.

Han har dog de senere år fået henvendelser om logoet og vil nu i samråd med sin advokat overveje, om logoet skal ændres.

Hvad mener du om isplakaten? Deltag gerne i afstemningen herunder og/eller skriv i kommentarfeltet under artiklen, så udvælger Fyns Amts Avis nogle af kommentarerne og følger op på debatten.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Dorthes 15-årige datter blev fundet død på sin efterskole: - Da de nævnte, at det var Sanja, rejste jeg mig, gik ind i stuen og skreg helt vildt

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Stine fra Landmand søger kærlighed sagde ja til Niels hjemme i haven: - Der er ikke nogen af os, der passer ind på et slot eller i en kirke

Kultur For abonnenter

Da han blev fyret og havde kærestesorger, var det klubben, der samlede ham op: Hother er biker for life

EfB

Jeppe Højbjerg: Jeg er bekymret for EfB’s fremtid

Esbjerg For abonnenter

Aleksander udsatte sig selv for smerte, da han brugte en lighter og en tøjklemme til at brænde et 30 centimeter motto på sin venstre arm: - Det blev nærmest en slags hjernevask

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Varde

Tidligere byrådsmedlem står frem og retter kritik mod kommunen i sag om mulig svindel med kommunale midler

Haderslev For abonnenter

Det krævede et prisdyk på 50 procent: Sønderjyllands billigste hus er endelig blevet solgt

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri: Alle friske skud fra Eriks havekrukker klippet af – gerningsmænd jagter måske farlig rus

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

EfB For abonnenter

EfB lukkede sæsonen med dødkedelige 94 minutter og 2-2 mod Jammerbugt: Mareridtet er forbi – eller er det?

Kultur For abonnenter

Succesforfatterens triste ungdom: Mobberi på seminariet kom til at præge hele hendes liv

Billund

Maria deler sin overvægt ærligt på sociale medier - også når det går den forkerte vej: - Jeg har altid spist, når livet gjorde ondt

Annonce