Annonce
Esbjerg

Radikale håber på ny ghettoaftale - LA afviser

Sidste år indgik et bredt politisk flertal en ghettoaftale, der skal gøre op med danske parallelsamfund. Lotte Rod fra Radikale Venstre er dog langt fra imponeret over aftalen og dens indflydelse på lokale forhold. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Selv om ghettoaftalen er vedtaget som et bredt politisk forlig, håber Lotte Rod og Det Radikale Venstre stadig på, at man kan nå at rulle dele af aftalen tilbage. Liberal Alliance og Henrik Dahl holder dog fast i, at selv om ghetto-aftalen er drastisk, så er den nødvendig.

Esbjerg: Hvis udviklingsplanen for Stengårdsvej vedtages, vil den samlede udgift til nedrivning, genhusning og lejetab være cirka 40 millioner kroner. Planen er derfor både for dyr og for dum, mener folketingsmedlem Lotte Rod fra Det Radikale Venstre, der ikke var et af aftalepartierne bag ghettopakken fra Christiansborg.

Selv om planen er vedtaget med et meget bredt politisk flertal, der foruden regeringen også talte Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti, tror hun på, at det er muligt at rulle dele af aftalen tilbage.

- Det er en meget dyr løsning, man har vedtaget her. Jeg synes helt grundlæggende, at det er forkert, at man fra Christiansborg trækker de her regler ned over hovedet på lokalområderne. I Det Radikale Venstre har vi derfor også et nyt politisk forslag. Vi vil give Stengårdsvej to år til at få flere mennesker i arbejde, så de selv kan arbejde sig af ghettolisten og slippe for at skulle til at rive boliger ned, siger Lotte Rod.

Men er det ikke netop, hvad man siden 2016 har forsøgt at gøre i Esbjerg med bydelsprojekt 3i1, der blandt andet har tilbudt beboere i socialt belastede områder job og uddannelsesvejledning?

- Jo, men så lad os da understøtte det lokale og ikke ødelægge det, siger Lotte Rod.

Annonce
Som repræsentant for Liberal Alliance og som sociolog, holder Henrik Dahl (LA) fast i, at ghetto-planen og de nedrivninger, den fører med sig, er nødvendige, hvis man vil ghettoerne til livs. Arkivfoto: Peer Elmelund-Prae

LA: Det er den bedste løsning

Hun skal dog ikke regne med opbakning fra Liberal Alliance, beretter Henrik Dahl.

Han medgiver, at det kan virke ulogisk, at man river hele blokke ned i ghettoområder, fordi der på den måde kan opstå en mangel på billige boliger andre steder.

- Men hvis man ikke river det ned, vil der dannes andre former for socialt udsatte boliger frem for blandede byggerier, fastholder Henrik Dahl og forklarer:

- Den form for arkitektur, hvor man inden for et afgrænset område koncentrerer en meget stor mængde af mennesker, der ligner hinanden, har været en misforståelse fra begyndelsen. Problemet er, at folk der ikke har råd til andet, også kan have andre udfordringer. De har derfor ikke brug for at gå op og ned ad andre med lignende problematikker, for så kan de trække hinanden ned, eller ligefrem - som vi ser det med de udsatte boligområder - udvikle et parallelt samfund, siger Henrik Dahl.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge måtte trække sig fra Sygehus Sønderjylland: Nu huserer han andre steder i landet

Fodbold

Finnerne får deres EM-fest

Leder For abonnenter

JV mener om flystøj: Det kan staten ikke være bekendt

Det er en urimelig behandling, mange af naboerne til de kommende F-35 kampfly i Skrydstrup har udsigt til at få. Fredag præsenterede et bredt politisk flertal en aftale, som vil koste skatteyderne 250 millioner kroner i forskellige former for kompensationer til de støjramte naboer. Det er i sig selv mange penge, men det er dog kun godt en procent af det beløb, som staten bruger på selve købet af de 27 nye fly. Når man køber fly for 20 milliarder kroner, skal man også være parat til at betale en anstændig pris for at undgå, at naboer kommer i økonomisk klemme, fordi deres boliger vil falde i værdi. Man kan af gode grunde ikke på forhånd vide, hvad det værditab bliver, og derfor kan der ikke på nuværende tidspunkt afsættes et fast beløb. Men det gør det politiske flertal i en aftale, der ud over at være for nærig også er alt for firkantet. Staten vil tilbyde 117 boligejere tættest på flyvestationen, der bor i en såkaldt rød zone, at de kan få opkøbt deres ejendom. Til gengæld er der cirka 1500 beboere i en såkaldt gul zone lidt længere væk, som kun vil blive tilbudt en støjsikring til 70.000 kroner. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) forsvarer sig med, at der ikke er juridisk grundlag for at udbetale erstatning for det værditab, der måske vil blive på grund af den forøgede flystøj. Men så må det politiske flertal træde i karakter som lovgivere og sørge for, at dette juridiske grundlag bliver skabt. Det må selvfølgelig ikke blive et tag selv-bord for husejere, der bare vil kunne påstå, at de har fået et kæmpe værditab og derfor skal have en erstatning. Det skal være en uvildig instans, som konkret skal vurdere, om ejendommene i området kommer til at tabe mere i værdi, end de måske ellers ville have gjort, hvis der ikke var købt nye kampfly. Det vil betyde, at staten ikke på forhånd kan vide, hvad udgiften til at dække naboernes tab bliver. Men det er en regning, alle skatteydere må være parat til at betale.

Danmark

Agnes er dybt skuffet over flyerstatning: Det er fuldstændig uanstændigt

Danmark

Endelig plan for millionerstatning er landet: Støjramte F-35-naboer kan få 70.000 kroner i hånden

Annonce