Annonce
Læserbrev

Radikale: Håndtryksceremonien er ikke vores politik

Læserbrev: I Radikale Venstre er vi bestemt ikke tilhængere af symbolpolitik som "håndtryksceremonien", der netop er blevet behandlet i Esbjerg Byråd. Tænk, at vores folketingspolitikere sidder og bruger tid på at debattere, hvordan et håndtryk skal gives "håndflade mod håndflade". De burde i stedet bruge kræfterne på at bekæmpe klimaforandringerne, skabe bedre forhold for vores børn og andre væsentlige ting.

Man bliver ikke mere dansk af at blive tvunget til at give håndtryk. Hvis man ikke vil det danske samfund, ændrer et tvungent håndtryk intet. Og hvis man omvendt ønsker at blive del af vores samfund - og ellers bliver taget godt imod - lærer man med tiden dansk kultur at kende og tager danske normer til sig.

På trods af Radikale Venstres åbenlyse modstand mod selve loven, overvejede vi alligevel at stemme blankt. For i vores øjne er det ikke i tråd med demokratiet at stemme nej til en lov, bare fordi man ikke kan lide den. Loven er vedtaget af Folketinget, som vælgerne har valgt, og den træder i kraft uanset hvad.

Alligevel valgte vi at stemme imod håndtryksceremonien. For det, vi i byrådet kan beslutte, er ikke, om loven skal vedtages eller ej, men hvordan den skal implementeres. I vores øjne er det at blive dansk statsborger en festlig og højtidelig begivenhed. Derfor bør det også være borgmesteren og ikke en giftefoged, der byder nye statsborgere velkomne. Når vi nu skal holde en ceremoni for vores nye statsborgere, så lad os da vise, at vi vitterligt ønsker at byde dem velkomne. Det gør vi i hvert fald i Radikale Venstre.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Møde blev en skandale

Flere deltagere udvandrede i vrede, da cirka 35 advokater og ejendomsmæglere var mødt frem til et arrangement, hvor Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, ville orientere om de regler, der gælder for udenlandske EU-borgere, som ønsker at slå sig ned i deres egen bolig i Danmark. Den frustrerede reaktion er fuldt forståelig. SIRI’s direktør Kasper Højvang Kyed og kontorchef Inge Thomsen var med. Civilstyrelsen stillede med direktør Lene Volke Roesen. Og så blev der ellers talt sort. Men konklusionen blev, at for eksempel en tysker ikke kan købe et hus i Danmark og så få et EU-opholdsbevis med virkning fra overtagelsesdagen. I stedet skal huskøberen først tage ophold i en lejet bolig, søge opholdstilladelse og efterfølgende flytte ind i sin ejendom. Den fortolkning er helt urimelig. Helt vildt bliver det, når kontorchef Inge Thomsen antyder, at den stramme praksis skulle bunde i politisk uvilje mod, at for eksempel tyskere køber ejendom i Danmark for at bo her. Disse mennesker er altså fra vores egen kulturkreds. I flere tilfælde er der desuden tale om personer, der i forvejen taler dansk, fordi de enten tilhører det danske mindretal eller har forberedt sig vældig godt på det nye hjemland. Samtidig er der ofte tale om stærkt efterspurgt arbejdskraft. Her bliver der absolut ingen problemer med integrationen. Skulle danske politikere virkelig være modstandere af denne form for indvandring, bør de pågældende efter kontorchefens udmelding straks stå frem og forklare sig. Det bliver i så fald interessant at høre argumenterne. Nu var der lykkeligvis både ejendomsmæglere og jurister med til det skandaløse møde. De sidstnævnte bør undersøge, om SIRI’s praksis ikke er i strid med EU’s bestemmelser. I givet fald skal der anlægges en prøvesag. Den nuværende tilstand er helt uacceptabel. Mennesker med viljen og evnen til at gøre noget godt for Danmark og en kulturel baggrund som vores egen er naturligvis hjertelig velkomne – eller bør være det.

Annonce