Annonce
Indland

Radikale savner gennembrud for familier på lave ydelser

Der er kommet nye forslag på bordet i regeringsforhandlingerne, men der er langt endnu siger R og SF.

Der venter formentlig en lang aften i Landstingssalen for Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen og partilederne fra De Radikale, SF og Enhedslisten.

De fire partiledere gik søndag over til at mødes alle fire til maraton-møder på mange timer. Det vil formentlig fortsætte mandag og måske også de kommende dage.

Der er fortsat meget, der udestår, før man kan indgå en aftale, lyder det mandag fra både De Radikales leder Morten Østergaard og SF's formand Pia Olsen Dyhr.

- Jeg synes stadigvæk, at der er mange store spørgsmål. Vi har taget hul på diskussionen om fattigdom, men vi er bestemt ikke færdige, siger Morten Østergaard i en pause i forhandlinger.

En tilsvarende melding kommer fra SF's formand Pia Olsen Dyhr. Hun kalder det en fælles opgave for centrum-venstre at sikre, at "børn ikke vokser op i fattigdom i Danmark".

- Vi har en seriøs diskussion om, hvad vi kan gøre for de her familier. Men vi bevæger os ikke hurtigt nok, siger Pia Olsen Dyhr.

Dermed antyder hun, at utålmodigheden er ved at indfinde sig i forhandlingslokalet efter hele 19 dage uden et resultat.

Mette Frederiksen har nu taget endnu længere tid med at få sin ét-parti regering på plads, end Helle Thornings-Schmidt gjorde med at få de tre partier i SRSF-regering til at enes.

Før mandagens møde gjorde Morten Østergaard det klart, at Mette Frederiksen nu må flytte sig på spørgsmålet om ydelserne. S-formande må komme med konkrete forslag til, hvordan hun vil hjælpe børn af familier, der er på integrationsydelse eller ramt af kontanthjælpsloftet, lød det fra Østergaard.

De Radikales gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen, siger efter den første del af mandagens møde, at der faktisk er kommet nye forslag fra Socialdemokratiet:

- Vi bad om at få noget på bordet, og vi er blevet præsenteret for nogle bud. Nu diskuterer vi dem, men vi er absolut ikke i mål.

- Der skal ske noget nu for de her børn kan ikke vente på en ydelseskommission, siger Sofie Carsten Nielsen.

Hun henviser til, at Mette Frederiksen gik til valg på at nedsætte en ydelseskommission, som først skal undersøge området.

Morten Østergaard ser det som et positivt tegn, at der nu diskuteres konkrete løsningsforslag. Men der er lang vej endnu, mener han:

- Det var et godt møde, men at sige, at det var et afgørende møde, synes jeg ikke, man kan, siger han.

De Radikale lægger samtidig vægt på, at økonomien også skal på plads, før Mette Frederiksen kan præsentere en ny regering:

- Selvom vi er enige om at gøre noget for fattige børn og investere i uddannelse, så skal der være råd til det. Derfor mener vi, at økonomien og de øvrige emner hænger sammen, siger Morten Østergaard.

Parterne forhandler videre mandag aften.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce