Annonce
Indland

Radikale vil lade det offentlige betale friskolepenge

De Radikales undervisningsordfører, Marianne Jelved, mener, at frit skolevalg er en vigtig frihedsrettighed, som flere bør kunne benytte sig af. Socialdemokratiet er helt uenige.

Det skal ikke være forældrenes pengepung, der afgør, om et barn kan komme i friskole, mener R.

Børn, der kommer fra økonomisk dårligt stillede familier, skal også have mulighed for at komme på friskole, hvis det kan være til gavn for det enkelte barn.

Og kommunerne skal have bedre mulighed for at fordele tosprogede elever, så elevsammensætningen på de enkelte skoler svarer til den befolkningssammensætning, der er i kommunen.

Det mener De Radikale, der foreslår at afsætte 100 millioner kroner til en pulje, som kommunerne kan bruge til at tilbyde fripladser til elever.

Det kan for eksempel være børn, der vil trives bedre i en mindre klasse, som ofte findes på friskoler, forklarer De Radikales undervisningsordfører, Marianne Jelved.

Men puljen skal også kunne bruges til at give friplads til tosprogede børn, hvis folkeskolerne i kommunen har for mange tosprogede børn.

- Mange børn kan have glæde af mindre miljøer, hvis de har udfordringer, for eksempel af faglig karakter, siger Jelved.

Forslaget vil betyde, at flere får reel mulighed for frit at vælge skole. Noget som De Radikale anser for at være en central frihedsrettighed i Danmark.

- Det at gå i skole i ti år er en fantastisk vigtig periode i et barns liv. Det er med til at forme barnet. Derfor må forældrene også have et medansvar for det, siger Marianne Jelved.

Hos den tidligere regeringspartner Socialdemokratiet skyder undervisningsordfører Annette Lind forslaget ned.

Socialdemokratiet mener, at de frie skoler har penge nok. Faktisk har partiet foreslået at skære i tilskuddet til friskolerne, den såkaldte koblingsprocent.

- I vores optik er folkeskolen det naturlig førstevalg. Fri- og privatskolerne kan være et alternativ for dem, der har lyst til det, siger Annette Lind.

Dansk Friskoleforening ser derimod særdeles positivt på De Radikales forslag.

- Det er godt, hvis kommunen giver mulighed for, at man kan have det frie skolevalg, siger han.

- Det afgørende skal være, om familiens værdier passer til skolen. Vælger man en friskole, kan det være nødvendigt at kommunen understøtter det med penge til at betale skolepenge.

Det er allerede i dag muligt at søge om statsligt tilskud til skolepenge til en friskole. Men puljen er kun på cirka 28 millioner kroner. Dertil kommer, at nogle friskoler selv tilbyder fripladser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce