x
Annonce
Haderslev

Rally er mere end små biler med vild larm

Kim Boisen og Louise Christiansen havde allerede inden dagens løb vundet DM i deres klasse, 1600 kubik +. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Lørdag kunne beboerne omkring Bjerning godt glemme alt om middagssøvn, fordi der om eftermiddagen blev blev kørt årets sidste og afgørende afdeling af DM i rally, og det kunne høres.

HADERSLEV: Skribenten erkender: Der blev under lørdagens dækning af DM i rally gjort brug af en særdeles stejl læringskurve. Undertegnede måtte hurtigt sande, at det var mere ved rally end blot små larmende biler, og at sporten er en dyb passion for mange, primært mænd, men flere biler havde også kvinder i sæderne.

Lørdag formiddag blev området ved Niels Bohrs vej 10 i Haderslev forvandlet til det, der i rallyverdenen kaldes for serviceplads, andre gange kaldet for rally-centrum. Her havde de deltagende kørere hver deres lille serviceområde overdækket med pavilloner, hvorunder de og deres hold kunne pusle om bilerne. Og puslet, det blev der. Holdene omkring en bil består snildt af et halvt til et helt dusin mennesker.

Hver bil styret af to: En driver, det er ham eller hende, der styrer rattet, og en co-driver, som dirigerer driveren og sidder med de notater, som de sammen har udarbejdet inden de afgørende tidskørsler. Alle holdene kører nemlig ruten i gennem inden, det bliver alvor, og gør sig notater om sving, kurver og andre forhindringer.

Annonce

Rally-regler for begyndere

  • Reglerne for, og opbygningen af DM i rally er ret advancerede, men DM i rally er delt op i seks forskellige klasser.
  • Hvilken klasse en given bil og dens "drivere" placeres i, afgøres af motorens størrelse, og af om der er tale om en tohjulstrækker eller en firhjulstrækker.
  • Der køres seks afdelinger med flere løb i løbet af sæsonen.
  • Det betyder, at et hold, eller en bil, får dagens placering, klassens placering, og en placering på tværs af klasserne.

Sønderjysk team

De første løb i dagens afdeling, som det hedder på rally-sprog, blev afviklet omkring Bjerning nord for Haderslev. Det gik lidt sent op for skribenten, at "Start" på Niels Bohrs Vej" ikke betød rigtig start, det var først ved Bjerning Kirke, at der var "rigtig start". Herfra blev bilerne sendt afsted med et minuts mellemrum. Blandt andre det sønderjyske team, Kim Boisen og Louise Christiansen fra Boisen Motorsport med base i Broager.

De havde tidligere på morgenen kørt ruten, og Louise havde taget noter, som for uindviede mindede om ren kodesprog. V2 FM, betød noget i retning af venstre kurve, fuld motor, og to-tallet angav, hvor skarp kurven var.

Men selv for en nybegynder som undertegnede, var der ingen tvivl om, at Louise og Kim, den yngre codriver og den erfarne driver, supplerede hinanden rigtig godt. I det hele taget var der en god stemning omkring hele teamet, der talte cirka 20 mennesker.

Boisen Motorsport havde to biler med. En BMW, som Kim og Louise kørte i, og en Mitsubishi, der blev ført af driver Martin Johansen og codriver Finn Thomsen. Begge biler klarede sig rigtig flot i dagens afdeling, der indbragte Kim og Louise en tredjeplads. De bevarede dermed den førsteplads, de havde erobret i deres klasse allerede i femte afdeling af årets DM. Det betyder også, at de får en tredjeplads på tværs af alle klasser. Martin og Finn fik en fjerdeplads i dagens løb, og en tredjeplads i der, der kaldes "Minirally Syd", hvilket også var deres mål.

Gode råd

I alt 80 biler deltog i dagens løb, og de endte alle sidst på dagen ved Frøs Arena i Vojens, hvor der lørdag aften skulle afholdes præmiefest.

Til andre novicer ud i rallysporten kan skribenten afsløre:

1) At man scorer ikke mange stjerner, når man man forvilder sig ind foran tidssensorerne i målområdet,

2) Der er ingen mulighed for at snakke sig til en bedre fotoplads, uden en blå vest og en underskrift på, at det er på eget ansvar, man går efter det fede billede, der skal snuppes på få sekunder.

3) At man til gengæld får kæmpe hjælp, når man lægger kortene på bordet og siger: "Jeg aner ikke en dyt om rally", men så får man lært noget nyt.

Kort før klokken 12 fik den smækre BMW med den store motor et skub ud af holdets serviceplads. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
De sidste detaljer aftales inden dagens afdeling på de små veje nord for Haderslev. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Der var maks fart over feltet, da bilerne spurtede omkring på de små veje ved Bjerning. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Ruten blev betegnet som ganske udfordrende, også uden grus og mudder. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Folkets opråb er blevet hørt: Genbrugspladserne genåbner på tirsdag

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Erhverv

Direktør i vækstfirma er bekymret for at krisen trækker ud: Frygter en halvering af omsætningen

Annonce