Annonce
Esbjerg

Rammerne for Esbjergs hjerte sat på plads af byråd

Gågaderegulativet - eller rettere en opdateret version af det - er nu på plads for Esbjergs Kongensgade og sidegader. Arkivfoto: Torben Meyer, Esbjerg Byhistoriske Arkiv.
Esbjerg Byråd vedtog mandag aften en opdateret version af det 37 år gamle gågaderegulativ for Kongensgade og sidegaderne. Det skete i enighed, men ikke helt uden mislyde.

Esbjerg: Efter 37 år er gågaderegulativet i Esbjerg blevet opdateret, og det blev foretaget af et enigt Esbjerg Byråd - omend det skete lidt modstræbende fra Borgerlistens side.

Gågaderegulativet for Kongensgade og sidegaderne udstikker retningslinjerne for gågadens æstetik, og hvordan aktiviteter som eksempelvis udeservering og gadesalg skal foregå.

Forhistorien er den, at byrådet har vedtaget, at bylivet i Esbjergs bymidte i Kongensgadeområdet skal være for alle, og derfor er gademiljøet omdannet med fokus på ophold, aktiviteter, leg, udeservering og gadesalg. I december sidste år valgte Esbjerg Byråd at offentliggøre forslaget til gågaderegulativet ”Mere liv i Esbjerg bymidte”, og materialet, der er udarbejdet i en proces med Esbjerg City og Esbjerg Byforum, kom i høring hele to gange - fra den 9. januar til den 6. februar og fra den 2. april til den 16. april i år.

- Gågaderegulativet har været i offentlig høring to gange, fordi vi ikke fik høringssvar første gang. Anden høring indbragte bemærkninger om så forskellige ting som byliv, varekørsel, genbrug og sortering af plastik, placering af byinventar, skraldespande, vareudstilling i aktivitetszoner, citypedeller, parkeringspladser og høje huslejer, remsede formanden for Teknik & Byggeudvalget, Søren Heide Lambertsen (S), op i byrådssalen. Han slog dog samtidig fast, at høringssvarene ikke har medført ændringer i det nye gågaderegulativ og at svar om trafikforhold og parkering er omfattet af den nye trafikplan for indre by.

Annonce

Især parkering er et emne i indsigelserne - eller manglen på samme. I forbindelse med sidegadernes renovering er der forsvundet mange p-pladser.

Henrik Vallø (Borgerlisten)

Lyt til indsigelser

Gågaderegulativet har været igennem tre udvalg, og det gik glat ved de to første, hvorimod Borgerlistens Henrik Vallø tog forbehold i økonomiudvalget. I byrådssalen forklarede han hvorfor:

- Når man læser indsigelserne fra primært de erhvervsdrivende i og ved gågaden, så er der ros - ikke mindst til gågadens nye udseende - men det flotte er vel ikke nok. Og der er altså ikke kun ros, men også en del bekymringer. Især parkering er et emne i indsigelserne - eller manglen på samme. I forbindelse med sidegadernes renovering er der forsvundet mange p-pladser og det er der også i forbindelse med flere større boligbyggerier i midtbyen, lød det fra Vallø, der fortsatte:

- Der efterlyses også flere affaldsspande, og det er heller ikke nyt, at det bliver nævnt. Vi havde for år tilbage et projekt, der hed Esbjerg Ren By, og det burde vi arbejde lidt mere efter. Og så er der bekymringen omkring pullerterne - der er vel ikke noget at sige til, at de erhvervsdrivende er skeptiske over for dem. Det er for mig et fuldstændigt unødvendigt onde at belemre vores aktive detailhandlende med, sagde Vallø, der desuden efterlyste en diskussion om holdningen til el-løbehjul, som i disse tider findes til udlejning i mange større byer og appellerede til, at man i højere grad end tilfældet er med gågaderegulativet lytter til indsigelser, når planer og andet kommer i høring blandt borgerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Naboer frygter at blive nabo til gigantisk solcelleanlæg: Miljøformand vil undersøge alternative muligheder

Annonce