Annonce
Esbjerg

Rapport afslører stress og angst hos olieansatte på Nordsøen

De ansatte hos Total på Dan-feltet i Nordsøen klager over et psykisk hårdt arbejdsmiljø. Arkivfoto
Ansatte på Dan-feltet udtrykker bekymring for stress og leder efter nyt job, viser et tilsynsbesøg fra februar, som netmediet ShippingWatch har fået aktindsigt i.
Annonce

Esbjerg: Beskyldninger om deciderede udrensninger i organisationen, hvor topprofessionelle medarbejdere er erstattet med udlændinge. Medarbejdere, der er flygtet, og anonyme undersøgelser, der har vist, at atter andre leder efter andet arbejde. I en bestemt afdeling var der endda tale om knap hver anden medarbejder.

Indførelse af et hav af nye retningslinjer og nye sikkerhedsregler og alvorlige gasudslip, hvor medarbejdere galgenhumoristisk jokede med, at man på en bestemt olieplatform i Nordsøen ”opererer med Jesus i baglommen” – simpelthen, fordi det har været rent held, at ingen er blevet dræbt, eller at der er forårsaget miljøkatastrofer.

Sådan lyder flere anonyme henvendelser, som over tid er strømmet til JydskeVestkysten, og som tegner et billede af en særdeles udfordret integration mellem det franske olieselskab Total og Maersk Oil siden overtagelse sidste forår, som kostede franskmændene 47 milliarder kroner.

Flere oplyser, at de oplever tvivl om egen kunnen og angst for at fejle på grund af de mange ændringer.

Arbejdstilsynet i en rapport efter tilsynsbesøg på Dan-feltet

Annonce

De føler stress

Avisen kunne også i forbindelse med en række artikler sidste år om flere livsfarlige gasudslip fortælle, at ansatte på Dan-feltet bøvlede med stress og frustrationer, som fik Arbejdstilsynet til at bede Total om at evaluere det psykiske arbejdsmiljø.

Nu har netmediet ShippingWatch afsløret, at de ansatte stadig oplevede, at det haltede med det psykiske arbejdsmiljø, da Arbejdstilsynet var på et tilsynsbesøg på Dan-feltet i februar i år.

"Flere (ansatte, red.) oplyser, at de oplever tvivl om egen kunnen og angst for at fejle på grund af de mange ændringer (...) fordi en fejl kan føre til fyring, og at de føler stress over ikke at nå det, de skal," lyder det sammenfattet i Arbejdstilsynets tilsynsrapport, som ShippingWatch har fået aktindsigt i.

I rapporten anklagede de ansatte også ledelsen på Dan-anlægget for at komme med modsatrettede udmeldinger, da de ansatte på den ene side blev fortalt, at de har den tid, de skal bruge på opgaver. Mens de på anden side fik besked på at blive færdig så hurtigt som muligt.

Derfor har også flere i medarbejdergruppen taget konsekvensen.

"Flere oplyser, at de er begyndt at lede efter arbejde andre steder, skriver Arbejdstilsynet i rapporten.

Annonce

Ændringen organisationen

Total har til ShippingWatch oplyst, at firmaets vurdering er, at der ikke har været en negativ ændring i stresstilfælde og antallet af opsigelser på Dan-feltet de seneste år.

Desuden henviser Total til, at den væsentlige konklusion i Arbejdstilsynets vurdering er, at Arbejdstilsynet ikke kan konstatere, at der er forhold, der har direkte indflydelse på medarbejdernes sikkerhed og sundhed på anlægget.

Total har afvist at stille op til interview med ShippingWatch, men man skriver i et længere skriftligt svar.

"Vi ved, at klarhed omkring processer og ansvarsområder er vigtig for medarbejdertrivsel, og vi har i 2019 lavet en omfattende organisationændring med det formål at ændre måden, vi arbejder på, så den bliver mere fokuseret, simpel og ensrettet," lyder det blandt andet fra asset manager, Bernard Reith, som er ansvarlig for driften af Totals installationer i Nordsøen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce