Annonce
Indland

Rapport: Alvorlige mangler i politiets it-sikkerhed

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Der er en række nye alvorlige mangler i it-sikkerheden omkring nogle af Rigspolitiets kritiske systemer.

It-sikkerheden halter stadig i en sådan grad, at politiet risikerer ikke at kunne "varetage sine opgaver, for eksempel inden for alarmberedskab og opslag i forskellige registre i forbindelse med efterforskning".

Det skriver Rigsrevisionen i sin årsrapport for 2018, som blev offentliggjort 16. august. Det beretter Altinget.

Ifølge Rigsrevisionen er der i år fundet en række "nye alvorlige mangler i it-sikkerheden omkring nogle af Rigspolitiets kritiske systemer", skriver Altinget.

Rapporten afslører ikke, hvilke kritiske systemer det drejer sig om, men advarer om, at manglerne kan betyde, "at politiets kritiske it-infrastruktur svigter, og at det vil tage uacceptabelt lang tid at genetablere driften".

- Hvis jeg læser rapporten rigtigt, så er det et bål, der allerede brænder og kun venter på, at nogen kaster benzin på det, siger it-sikkerhedsekspert Peter Kruse, stifter af CSIS Security Group, til Altinget.

Rapporten påpeger, at Rigspolitiet har nedbragt antallet af medarbejdere med administratorrettigheder og styrket overvågningen og logningen af systemer. Samtidig, vurderer Rigsrevisionen, bør politiets servere sikres bedre mod ekstrem regn og varme.

Ifølge Peter Kruse vidner rapporten om, at Rigspolitiet stadig ikke prioriterer sikkerheden højt nok.

- De har en påtale nu, som man kan spore helt tilbage til den måske største skandale i nyere tid, hvor der blev stjålet CPR-numre, og der blev brudt ind i Schengen-registret, vurderer han over for Altinget og fortsætter:

- At man så oveni får påtalt nye problemstillinger, som ville betyde, at politiet ikke kunne udføre deres arbejde, og at servere ville komme ud af drift – den umodenhed hører ikke hjemme i 2019.

It-direktør hos Rigspolitiet Lars Ole Dybdal mener ikke, at Rigsrevisionens rapport giver grund til bekymring:

- Vi har it-sikkerhed som topprioritet. I og med at trusselsbilledet og samfundet udvikler sig, og vi bliver mere afhængige af it-systemer, så skal vi også følge med. Det gælder nye systemer, men også, når vi skal have vores gamle systemer up to speed, siger Lars Ole Dybdal til Altinget.

- Vi tager kritikken meget alvorligt og har allerede gjort meget. Vi har handlingsplaner og afrapporterer til øverste ledelse, og der er fuld fokus på både at følge med og være på forkant.

Han forsikrer, at Koncern It, som står for driften af politiets og anklagemyndighedens blanding af gamle og nye it-systemer, "knokler videre". Men han påpeger, at det tager tid at nå helt i mål.

/ritzau/

Annonce
Rigsrevisionens årsrapport på rigsrevisionen.dk
Artikel om kritik af it-sikkerheden på Altingets hjemmeside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Annonce