Annonce
Billund

Rapport: Dårlig livskvalitet blandt udlændinge

Racisme?: Det er måske nødvendigt med en anti-racistisk kampagne for at bedre forholdene for udlændingene i Billund Kommune, hedder det i kommunal rapport.

Det kan godt være, at danskerne er verdens lykkeligste folk - men vi er ikke verdens venligste mennesker.

Det er et af udsagnene i en engelsksproget rapport om livskvaliteten for udlændingene i Billund Kommune.

Der er naturligvis også gode sider ved livet i kommunen: Vi har remoulade og rullepølse, og her er gode veje og bygninger, og der er gode sociale forhold og gode arbejdsbetingelser.

Men mens de gode ting følger en halv spalte i rapporten, så er der over to sider med de negative sider ved at være udlænding i Billund Kommune: Helt generelt så føler udlændingene sig direkte uglesete. Nogle af de adspurgte i rapporten føler, at man i byen Billund er direkte negative overfor byens udenlandske indbyggere. Det største problem er imidlertid manglen på privat kontakt til danskerne, som udlændingene oplever som kolde og indelukkede - det gælder både på arbejdspladsen og hjemme i nabolaget.

Faktisk nævnte hver eneste deltager i undersøgelsen problemer med at skabe venskaber med os danskere. For to af deltagerne er den oplevelse så slem, at de modtager medicinsk hjælp for at overvinde depressionen ved at bo et sted, hvor omgivelserne afviser dem.

Alt er på dansk

Et andet problem er, at det er svært at klare sig overfor kommunen, lægen, tandlægen og foreningslivet, da alt foregår på dansk. Der er derfor et udtalt ønske om oplysninger på engelsk.

Gruppen af udlændinge har selv gjort noget ved det problem med Facebook-profilen »Billund Internationals, Expats and Friends«, der har næsten 200 medlemmer.

Folkene bag rapporten vurderer, at det måske er nødvendigt med en anti-racistisk kampagne for at bedre forholdene for udlændingene. At bo i Billund Kommune skal handle om at være åben, tolerant og venlig overfor de fremmede: Nej til at stirre. Ja til at sige hej.

Typisk, skriver en bruger af Facebook-profilen »Billund Internationals, Expats and Friends« om denne annonce. Den henvnder sig engelsktalende - men er på dansk.

Annonce

Undersøgelsen

Undersøgelsen »Quality of life in Billund Kommune« baserer sig på interviews med 22 udlændinge fra 14 nationer. Flertallet af de interviewede stammer fra vestlige lande som USA, England, Polen og Holland.

Det drejer sig om personer med tilknytning til de internatinale arbejdspladser i Billund som Lego, Lalandia og Ryanair samt personer på sprogskolen i Grindsted. Så nogle bor i Billund Kommune på grund af job, andre på grund af kærlighed eller familiesammenføring.

Rapporten er på otte sider og er udført af »Mark My Words« for Billund Kommune.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Annonce