Annonce
Udland

Rapport: Der er sket folkemord på Canadas indianerkvinder

Dave Chan/Ritzau Scanpix
Tusindvis af indianerkvinder, indianerpiger og mange indianske LGBT-personer blev ofre for nyligt folkedrab.

Der er sket et "folkedrab" på indianerkvinder i Canada gennem årtier. Det hævder en rapport fra offentlig høring i landet.

De statslige institutioner har ifølge rapportens forfattere forholdt sig passivt over for udbredt vold, som har rod i kolonialisme og ideologier fra kolonitiden.

- Vi ved, at tusindvis af indianerkvinder, indianerpiger og mange indianske LGBT-personer er gået tabt i et canadisk folkedrab, hedder det i rapporten.

Rapporten er blevet offentliggjort af den nationale tv-station CBC.

Den 1200 sider lange rapport siger, at indianerkvinder og piger udsættes for uforholdsmæssig megen vold på grund af rodfæstede holdninger fra kolonitiden og passivitet fra statens side.

Rapporten vil officielt blive offentliggjort ved en ceremoni mandag.

Den har været ventet i lang tid, efter at der blev iværksat efterforskninger af drab og eftersøgninger af forsvundne indianerkvinder og indianerpiger.

Omkring 1,6 millioner af Canadas 37 millioner indbyggere er indianere og eskimoer. Indianerkvinder udgør omkring tre procent af Canadas befolkning, men de udgjorde mellem 16 og 24 procent af drabsofrene i de perioder, som er undersøgt, skriver rapportens forfattere.

- Det har taget 40 år at nå frem til dette øjeblik, og det er kun sket, fordi indianerkvinder har insisteret og kæmpet for at få skabt åbenhed om det, siger Robyn Bourgeois.

Robyn Bourgeois har ledet en kampagne for at få det officielle Canada til at forholde sig til drabene og de mange "forsvindinger".

Efterforskninger af drab på kvinder er igen og igen endt resultatløst.

I den nye rapport anføres det, at omkring 1200 kvinder er blevet dræbt eller er forsvundet sporløst i Canada siden 1980, men nogle aktivister mener, at det reelle tal er langt højere.

Et drab på en 14-årig indianerteenager Tina Fontaine førte til et udbredt krav om, at der skulle ske forandringer, så kvinder og piger fra Canadas oprindelige folkeslag (indianere og inuitter) bliver beskyttet bedre.

Premierminister Justin Trudeau og hans liberale regering har gjort undersøgelser og bedre forhold for indianersamfundene til en topprioritet.

CBC skriver, at den nye rapport indeholder over 230 anbefalinger til regeringen og myndighederne.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge måtte trække sig fra Sygehus Sønderjylland: Nu huserer han andre steder i landet

Leder For abonnenter

JV mener om flystøj: Det kan staten ikke være bekendt

Det er en urimelig behandling, mange af naboerne til de kommende F-35 kampfly i Skrydstrup har udsigt til at få. Fredag præsenterede et bredt politisk flertal en aftale, som vil koste skatteyderne 250 millioner kroner i forskellige former for kompensationer til de støjramte naboer. Det er i sig selv mange penge, men det er dog kun godt en procent af det beløb, som staten bruger på selve købet af de 27 nye fly. Når man køber fly for 20 milliarder kroner, skal man også være parat til at betale en anstændig pris for at undgå, at naboer kommer i økonomisk klemme, fordi deres boliger vil falde i værdi. Man kan af gode grunde ikke på forhånd vide, hvad det værditab bliver, og derfor kan der ikke på nuværende tidspunkt afsættes et fast beløb. Men det gør det politiske flertal i en aftale, der ud over at være for nærig også er alt for firkantet. Staten vil tilbyde 117 boligejere tættest på flyvestationen, der bor i en såkaldt rød zone, at de kan få opkøbt deres ejendom. Til gengæld er der cirka 1500 beboere i en såkaldt gul zone lidt længere væk, som kun vil blive tilbudt en støjsikring til 70.000 kroner. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) forsvarer sig med, at der ikke er juridisk grundlag for at udbetale erstatning for det værditab, der måske vil blive på grund af den forøgede flystøj. Men så må det politiske flertal træde i karakter som lovgivere og sørge for, at dette juridiske grundlag bliver skabt. Det må selvfølgelig ikke blive et tag selv-bord for husejere, der bare vil kunne påstå, at de har fået et kæmpe værditab og derfor skal have en erstatning. Det skal være en uvildig instans, som konkret skal vurdere, om ejendommene i området kommer til at tabe mere i værdi, end de måske ellers ville have gjort, hvis der ikke var købt nye kampfly. Det vil betyde, at staten ikke på forhånd kan vide, hvad udgiften til at dække naboernes tab bliver. Men det er en regning, alle skatteydere må være parat til at betale.

Danmark

Agnes er dybt skuffet over flyerstatning: Det er fuldstændig uanstændigt

Danmark

Endelig plan for millionerstatning er landet: Støjramte F-35-naboer kan få 70.000 kroner i hånden

Annonce