Annonce
Sydjylland

Rapport: VUC Syd overlever - men vil droppe Haderslev som hovedkvarter

VUC Syds hovedsæde i Haderslev kan være fortid, hvis anbefalingerne fra det midlertidige styre på skolen bliver fulgt. En redegørelse vurderer således, at hovedsædet bør ligge i Aabenraa fremover. Arkivfoto: Jacob Schultz

Midlertidigt styre på VUC Syd anbefaler, at skolen overlever. Men den skal gennem en stor forandring, hvor hovedkvarteret blandt andet skal flyttes fra Haderslev til Aabenraa. Formand kalder situationen meget alvorlig.

Afgørelse: Økonomisk trængte VUC Syd kom tirsdag aften et stort skridt nærmere en overlevelse. Det midlertidige styre på den skandaleramte institution anbefaler Undervisningsministeriet, at VUC Syd skal fortsætte som selvstændig uddannalesesinstitution.

Det fremgår af den endelige redegørelse om skolens fremtid, som styret afleverede tirsdag aften.

Følger Undervisningsministeriet anbefalingerne fra styret, vil der dog i fremtiden ikke blive tale om et VUC Syd, som man kender det i dag. Styret anbefaler, at hovedkvarteret flyttes fra Haderslev til Aabenraa, og så skal bygningerne i Haderslev, Tønder og Gram sælges. VUC Syd skal beholde bygningerne i Sønderborg og Aabenraa, men leje en del af bygningerne ud.

Annonce

Sagen kort


  • Sagen om VUC Syd begyndte i juni 2017 med en historie om en dyr studietur til USA for bestyrelsen og den øverste ledelse. To dage senere valgte den daværende direktør, Hans Jørgen Hansen, at fratræde sin stilling.
  • Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (Stuk) afsatte 11. september 2018 bestyrelsen på VUC Syd, som dermed kun nåede godt fire måneder på posten.
  • Stuk mente ikke, at planen for genopretning af den økonomisk trængte uddannelsesinstitution var tilstrækkelig.
  • Samtidig havde VUC Syd ikke informeret Stuk om de økonomiske problemer, da det stod bestyrelsen klart i begyndelsen af juli 2018.
  • Stuk indsatte derpå et midlertidigt styre på fire personer, som tirsdag afleverede en redegørelse, der skal afklare VUC Syds fremtid.
  • Styret fik blandt andet til opgave at danne sig et overblik over VUC Syds likviditetsbehov og sikre, at der er penge til driften.
  • VUC SYd har i 2018 gennemgået to fyringsrunder på grund af de massive økonomiske problemer. I alt er der skåret 136 stillinger af de 310 stillinger, der var ved starten af 2018.

Rapporten uddyber, hvorfor en lukning ikke er en optimal løsning:

- Scenarierne, hvor udbuddet tildeles til andre uddannelsesudbydere, og VUC Syd lukkes, ses umiddelbart at være mest omkostningstunge. Det skyldes, at omkostningen realiseres omgående, og at det udløser ekstraordinære omkostninger til nedlukning.

Rapporten viser desuden, at der fortsat er udsigt til et markant fald i antallet af kursister. Det betyder, at der er alt for mange kvadratmeter for de tilbageværende elever, særligt i Haderslev.

- En fastholdelse af samtlige bygninger vil reducere fleksibiliteten og øge usikkerhederne og risici ved fortsat drift i VUC Syd betydeligt. Det er således afgørende, at bygningskapaciteten reduceres markant og hurtigt, skriver styret i rapporten.

Kræver hjælp

Beregninger, som er udarbejdet med bistand fra PwC, har vist, at en nedlukning af VUC Syd vil koste kreditorerne på den forkerte side af 100 millioner kroner. Og derfor satser styret på at lade VUC Syd fortsætte, fortæller formanden for det midlertidige styre.

- Vores udgangspunkt har været at opstille alternativer, som er økonomisk bæredygtige og samtidig både har høj faglig kvalitet og stærk lokal forankring. Når vi gør brættet op, vurderer vi, at den samlet set bedste løsning, vil være at VUC Syd fortsætter i en ny, tilpasset form, siger styreformand Laust Joen Jakobsen i en pressemeddelelse.

Han understreger, at der stadig er et stykke vej, før VUC Syd er reddet ud af den alvorlige økonomiske situation, som skolen befinder sig i. Og det kommer til at kræve hjælp udefra, hvis skolen skal fortsætte med at eksistere.

- Vi har overtaget en skole på randen af økonomisk kollaps, og problemerne er så store, at vi ikke kan løse dem på egen hånd. Vi tror, det er muligt at lave en turn around for VUC Syd. Men det kræver, at det lykkes at finde gode løsninger med skolens kreditorer, lokalsamfund og medarbejderne, siger Laust Joen Jakobsen.

Pengeindsprøjtning

Det midlertidige styre blev indsat 10. september 2018, da Undervisningsministeriet ikke havde tillid til, at VUC Syds bestyrelse kunne rette op på skolens alvorlige økonomiske problemer. Siden er den endelige redegørelse blevet udskudt flere gange, da styret måtte bede om mere tid på grund af problemernes store omfang på VUC Syd.

Samtidig har ministeriet været nødsaget til at yde millionlån for at sikre, at skolen havde økonomi til at overleve, indtil den endelige redegørelse var færdig.

Hvis anbefalingen fra styret følges, er VUC Syd også i fremtiden afhængig af, at der fortsat vil blive tilføjet likviditet til VUC Syds slunkne pengekasse, fremgår det af redegørelsen.

Onsdag bliver redegørelsen omkring VUC Syds fremtid fremlagt for Folketingets undervisningsudvalg samt de lokalvalgte folketingsmedlemmer Peter Kofod (DF) og Jesper Petersen (S) fra Haderslev, som begge har fulgt sagen tæt fra Christiansborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce