Annonce
Varde

Rapporter: Tippen skjulte vold og krænkelser

Her på Tippen har der været både alvorlige magtanvendelser og forhold internt i børne- og ungegruppen, som tilsyneladende er blevet skjult ifølge to rapporter. Arkivfoto: Morten Nielsen

Der har været vold og krænkelser blandt børn og unge på Tippen, og personalet har givet nogle beboere en hårdhændet behandling, der tangerer vold, mener Socialtilsynet. I to nye rapporter står, at Tippen har holdt mange oplysninger for sig selv.

Ansager: I 11 måneder har Tippen ikke anmeldt nogen magtanvendelser ifølge en helt ny rapport fra Socialtilsyn Syd. Først med en ny ledelse blev der for nyligt sendt 22 indberetninger for de seneste fem måneder, og disse indberetninger viser ifølge socialtilsynet, at nogle unge har fået en meget hårdhændet behandling, der "tangerer vold".

Samtidig viser rapporten også, at der internt i børne- og ungegruppen har været vold, trusler og krænkelser. Der står for eksempel:

"Det fremgår af underretning fra anbringende kommune, at børn og unge i tilbuddet har oplevet, at der har været vold, sex, fortrydelsespiller, trusler mellem børnene, tilkaldelse af politiet, bevidst forvoldt materielle skader og ildspåsættelse forvoldt af børn og unge i tilbuddet."

I et konkret eksempel blev en pige filmet nøgen, hvorefter videoen blev delt på nettet. Dette blev ikke straks anmeldt til politiet.

Generelt er sådanne oplysninger ikke givet videre til børnenes og de unges hjemkommuner:

"Der har således populært sagt været pyntet på resultaterne, mens oplysninger om alvorlige og negative forhold ikke er nået frem til kommunerne", skriver socialtilsynet.

Rapporterne

Varde Kommune valgte onsdag over middag at udlevere to rapporter til JydskeVestkysten.Den ene rapport er fra KLK, der er KL's konsulentvirksomhed. KL er en forkortelse for Kommunernes Landsforening. Rapporten er dateret 28. oktober.

Den anden rapport er fra Socialtilsyn Syd. Det er den myndighed, der holder tilsyn med blandt andet døgninstitutioner i Region Syddanmark. Denne rapport er helt ny, da den er dateret 8. november.

Ingen underretninger

Også KLK, der er et konsulentbureau under Kommunernes Landsforening, konkluderer, at Tippen ikke har underrettet andre myndigheder om, hvad der er foregået på stedet. Varde Kommunes myndighedsrådgivning har gennemgået dagbøger, som Tippens personale har skrevet i for at beskrive, hvad der er hændt i forhold til 22 børn og unge, der har boet på Tippen i perioden fra juni til slutningen af september. Derefter har KLK gennemgået myndighedsrådgivningens notater.

KLK skriver, at der i perioden ikke har været nogen underretninger, men at der burde have været lavet 64 underretninger. Det skal kun ses som et skøn, men der er så stor divergens, at KLK ikke mener, at Tippens praksis har været lovlig.

På baggrund af gennemgangen vurderer KLK, at to unge slet ikke er velanbragt på Tippen. Det har hjemkommunerne muligvis ikke kunnet vurdere, når de ikke har haft alle oplysninger. KLK skriver: "Det er hjemkommunen der har ansvaret for, at foranstaltningen er den rigtige, og det er således problematisk, hvis der ikke underrettes om væsentlige forhold."

Annonce

Den hårdhændede behandling

Socialtilsyn Syd har i tidligere rapporter skrevet, at der kun er få magtanvendelser på Tippen, og at personalet nedtrapper konflikter. I den nye rapport er billedet et helt andet. Her står, at personalets behandling i nogle tilfælde "tangerer vold".

"Én indberetning af magtanvendelse beskriver, at et barn er blevet fastholdt liggende på maven, hvor to pædagoger fastholder barnet. Barnet fastholdes liggende på maven efter at have været fastholdt liggende på ryggen, og her havde slået sit hoved ned i fliseunderlaget flere gange. Den samlede tid for fastholdelsen er på 35 minutter", står der i rapporten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Med lov skal land bygges - eller hvad?

Erhverv

Babyboom lukker populær frisørsalon

Annonce