Annonce
Læserbrev

Rask må det gå

Læserbrev: Rask må det gå! Sådan lød mottoet i Esbjerg engang. Men det gælder vist ikke længere. I hvert fald ikke, hvad angår kommunens rygepolitik.

Kommunen har arbejdet med den i lang tid. Men uden rigtigt at bevæge sig ud af stedet. Hvis byrådet følger den indstilling angående røgfri arbejdstid, som nu ligger fra økonomiudvalg og direktion, så vælger man – trods de mange fine ord – ikke at gøre noget. Og det er trist.

Specielt i en tid, hvor der bliver flere rygere – ikke mindst blandt de helt unge. Også i vores del af landet. Esbjerg Kommune er oven i købet undervejs blevet hjulpet af et mere progressivt flertal i Folketinget, som blandt andet har vedtaget højere tobakspriser og røgfri skole og skoletid.

Hjerteforeningen har fornylig lavet en undersøgelse, der viser at mere end halvdelen af landets kommuner har – eller er på vej til at få – røgfri arbejdstid. Hvorfor træffer Esbjerg Kommune ikke en klar og tydelig beslutning om det samme? Nu kan Esbjerg ikke undgå at blive en af de sidste kommuner, der træffer denne fornuftige og nødvendige beslutning.

Der var en gang, hvor Esbjerg Kommunen betragtede sig selv som en foregangskommune på sundhedsområdet. De tider er vist nu forbi.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Danmark For abonnenter

Svindlere bombarderer danskere: Lisa blev stresset, nervøs og er stadig utryg

Annonce