Annonce
Haderslev

Rasmus Paludan: Mine argumenter vandt i Højesteret

Lørdag den 24. september 2016 uddelte Danskernes Parti de såkaldte "asylspray" ved en happening i gågaden i Haderslev. Arkivfoto: Anders Hjelmer Paulsen
Advokaten og partiformanden i Stram Kurs var forsvarer for tre af de fire tiltalte i asylspray-sagen. Men han blev for politisk for de sigtede og blev valgt fra i det videre retsforløb.
Annonce

HADERSLEV: Sagen om uddeling af "asylspray" i blandt andet gågaden i Haderslev i 2016 var politisk fra starten. Det var Danskernes Parti, der uddelte dem. Det fik blandt andet Radikale Venstres retsordfører Zenia Stampe til at kræve, at justitsministeren greb ind.


Jo mere et emne er samfundsmæssigt relevant, jo mere ytringsfrihed har man.

Rasmus Paludan


Også FN var ude med en fordømmelse af den happening, som Danskernes Parti lavede. Adskillige udenlandske medier skrev om sagen.

Den førte da også til sigtelse mod fire partimedlemmer og efterfølgende dom i byretten for både overtrædelse af våbenloven og for racisme.

I byretten argumenterede advokat Ramus Paludan, som var forsvarer for de tre menige partimedlemmer, blandt andet for, at asylsprayen ikke var et våben. Han brugte selv jævnligt hårlak:

– Når jeg står og sprayer mig, kan jeg ikke undgå at spraye mig i øjnene. Jeg blinker bare …, og det er det. Det er fuldstændig uskadeligt, sagde han.

Men de blev dømt for overtrædelse af våbenloven.

Annonce

Et våben

Hans tre klienter ankede sagen, og de blev frifundet for den del allerede i landsretten. Men der var Rasmus Paludan ikke med som forsvarer.

– Jeg tror mine klienter mente, at jeg var blevet for eksponeret politisk. De tænkte nok, at det ville komme dem til skade.

Allerede inden byretssagen var Danskernes Parti blevet nedlagt. Til gengæld havde Rasmus Paludan kun tre uger efter nedlæggelsen stiftet sit eget parti Stram Kurs; med netop en stram kurs overfor asylansøgere på programmet.

Han havde ikke selv været medlem af Danskernes Parti men kom fra Nye Borgerlige.

Annonce

Asylansøgere er ikke en bestemt gruppe

Hans tre klienter blev dømt for racisme i landsretten, men onsdag blev de så frifundet i Højesteret.

I Højesterets afgørelse siger et flertal på tre af dommerne at: ” … det (er) afgørende, om den pågældende persongruppe … er forhånet eller nedværdiget på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering ... De forhånende eller nedværdigende ytringer angår ”ikke-vestlige migranter” og ”asylansøgere”. Efter vores opfattelse er denne persongruppe ikke afgrænset ved en bestemt race, hudfarve, national eller etnisk oprindelse, tro eller seksuel orientering …

Derfor blev de tre frifundet.

– Det er jo fuldstændig det, jeg sagde i byretten. Udlændinge er jo en gruppe, der er så stor, at det eneste de kan defineres ud fra, er at de ikke er danskere, siger Rasmus Paludan.

Annonce

Må have røget

Han er selvsagt også uenig med de to dommere i Højesteret, som ligesom byretten og landsretten ville dømme de tiltalte for racisme.

– Mindretallet i Højesteret må have røget et eller andet, som jeg også gerne vil ryge, for deres argumentation er juridisk meget, meget dårlig. Så snart man går ind i folks ytringer og siger, hvad de må have ment, så er man en dårlig jurist. Man kan jo ikke dømme folk på, hvad man selv mener, de må have ment, siger Rasmus Paludan.

De to af de fem dommere i Højesteret ville dømme blandt andet med begrundelsen:

” Selv om gruppen som sådan ikke bærer et fælles træk i form af for eksempel nationalitet eller etnicitet, er der ikke tvivl om, at der i gruppen indgår personer, der har sådanne fælles træk, for eksempel syrisk eller afghansk oprindelse.”

Annonce

Ytringsfrihed

I byretten argumenterede advokaterne blandt andet også for, at de sigtedes udtalelser om asylansøgere var et led i den politiske debat.

– Jo mere et emne er samfundsmæssigt relevant, jo mere ytringsfrihed har man. Det er indlysende, at det er et problem. Der er ikke noget her, der ikke er sandt, sagde Rasmus Paludan om de ytringer, Danskerne Parti kom med om asylansøgere i forbindelse med happeningen.

Sagen kort

På de hårsprays, som Danskernes Parti uddelte ved to happenings i Haderslev og Thisted i 2016, var påklistret teksten "Asylspray" på den ene side. Bagpå stod der blandt andet: "Migranterne, der er kommet til Danmark under dække af at være "flygtninge", har forulempet danske piger og skabt utryghed. Danskernes Parti vil stoppe tilstrømningen af ikke-vestlige migranter og påbegynde omfattende hjemsendelser".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Vejen til en normal hverdag: Her får du de to stik mod covid-19

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce