Annonce
Livsstil

Redaktørens klumme: Nu begynder årshjulet at rulle hurtigere

Hvert år ser jeg frem til det allertidligste forår, hvor stenbiderrognen, mens vinteren endnu ikke helt har sluppet sit greb, varsler, at nu er årshjulet for sæsonvarer, som i nogle tilfælde kun er her i få uger, i gang med et nyt heat. Og det er kommet godt i gang i år.

Stenbiderrognen har jeg nydt og er klar til mere, for eksempel ramsløg, som vores faste madskribent, Inge Skovdal, holder madskole med her i april.

Heldigvis er det ikke alle sæsonvarer, man skal ud at jage. Nogle vælter op af jorden i ens have. Måske er du heldig at have ramsløg i din have eller kender et godt sted at plukke dem?

Annonce

Det har jeg ikke. Desværre.

Men for snart 17 år siden plantede jeg som nybagt haveejer to rabarberplanter med den tanke, at jeg året efter skulle høste de første pinkfarvede stilke og omhyggeligt lægge et låg af mørdej over dem, inden de kom i ovnen.


Heldigvis er det ikke alle sæsonvarer, man skal ud at jage. Nogle vælter op af jorden i ens have.


Jeg behøvede ikke engang at vente et år, for de var klar nogle måneder senere.

Siden da har de to planter i ly af de grønne kæmpeblade, der står i læ ved hækken, leveret mange meter stilke hver eneste sæson, og jo mere man tager, jo mere groglade bliver de. Jeg synes, det er svært at få dem brugt. Det er alligevel begrænset, hvor meget rabarbertærte og rabarberdessert bestående af rabarberkompot, hakket hvid chokolade og flødeskum, man kan spise.

Men nu har jeg fået en ny opskrift i denne uge af vores faste madskribent, Inge Skovdal, der laver rabarberkager med mynte og citron. Vi er dog stadig i det søde køkken, så her gentager jeg lige hendes opskrift på rabarberchutney, som hun bruger til at få holdt bestanden af rabarber nede ved deres hus i Sverige:

10 stængler rabarber, 1 rødløg, 1 spsk. fennikelfrø, ½ spsk. korianderfrø, 2 skiver chili, ½ dl rørsukker, ½ dl æbleeddike.

Skær rabarber i mindre stykker cirka en centimeter lange. Skær rødløget i ringe. Saml stykker af rabarber, rødløg, fennikelfrø, korianderfrø, chili, rørsukker og æbleeddike i en gryde. Kog chutneyen op ved middelvarme i 15 minutter.

Smag til med sukker. Hæld den på glas.

Det bliver et godt år, kan jeg mærke.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Kan jeg sidde i uskiftet bo?

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Georg Gearløs-type lancerer flydende verdensnyhed i Esbjerg Havn

Sydjylland For abonnenter

Kommune fortrød strejke-brøler: Lam kvinde kan alligevel holde 25 års fødselsdag

Aabenraa

Ansatte truet til at sende løn retur: Nu betaler svineproducent en kvart million kroner til to ukrainere

Varde For abonnenter

Peter behøver ikke skrivebord og faste arbejdstider: Han drømmer om at rejse Europa rundt som digital nomade

Haderslev For abonnenter

Rød politiker missede mere end hver fjerde udvalgsmøde: - Jeg synes ikke selv, det er okay

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sydjylland

Har skudt 157 dyr: Nu er alle vildsvin i Danmark døde

Danmark

Mænd skal flere år i fængsel for hvidvask af over 200 millioner kroner: - Sværere var det heller ikke

Danmark

Snart bliver toiletbesøg en del af corona-bekæmpelsen

Haderslev

Yes - så er det afgjort: Sådan holdes årets udgave af verdens smukkeste Stafet for Livet

Sydjylland For abonnenter

Skal Danmark spille fodbold i lande med mangel på demokrati og menneskerettigheder?

Sønderborg For abonnenter

Et mirakel at Bjarke overlevede sin læretid: I dag er han chef for over 40 ansatte i familiefirma

Annonce